Superleuke oma- en opaboeken voor piepjong, ouder en oudst!

Op zoek naar een boek om cadeau te doen aan uw kleinkind? Dan hebben we hier een aantal leuke tips. Allemaal recente boeken waarin de band met een opa of oma aan bod komt en die dus een extra persoonlijke toets toevoegen...

Grootouders zijn er om kleinkinderen lekker te verwennen, vanalles met hen te ondernemen en af en toe zijn ze broodnodig voor wat extra steun of troost. Allemaal rollen die in de volgende boeken aan bod komen: we rangschikken ze naargelang de leeftijd van de kleinkinderen.

Op rijm

Een voorleesboek vol opa’s en oma’s die ‘leuke, gekke en lieve dingen’ doen. Op rijm nog wel!
Het opa en omaboek voor peuters en kleuters – Marianne Busser en Ron Schröder – uitg. The House of Books – isbn 9789044344271

Op avontuur

Er was al die opa die met zijn kleinzoon dinosaurussen ging zoeken in een prachtig en slim getekend prentenboek, nu is er dus Joris die met opa ridders gaat zoeken. En dat kunt u dus ook met uw kleinzoon of -dochter, want er zitten er meer dan 100 verborgen in dit boek.
Waar is de ridder? – Nick Harris – uitg. De Fontein – isbn 9789026136054

Oma is boos

Dantes feestje dreigt in het water te vallen, want oma is boos op opa omdat hij van iemand anders houdt. Dante maakt in zijn fantasiewereld een grote reis met oma: eentje die eindigt op Dantes feest. Grotemensenproblemen in dit boek dus en op zich is dat niet slecht omdat ze dat op kinderniveau bespreekbaar maakt. Alleen is het in dit boek Dante die het probleem oplost en het kan toch niet de bedoeling zijn om kinderen het gevoel te geven dat zij grotemensenproblemen moeten of kunnen oplossen?
Dante danst oma blij – Twiggy Bossuyt & Esther Platteeuw – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058388919

Uit logeren

Naat en Joen moeten uit logeren bij tante Pie, Naats klasgenoot Jan bij zijn oma Katrien. En hoewel ze er niet veel zin in hebben, wordt het toch nog leuk... Boekje om voor te lezen of beginnende lezertjes te laten lezen (niveau AVI-M4/AVI3).
Ik hou mijn adem in! – Joke Guns & Yoeri Slegers – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058389398

Boezemvriend opa

Sam heeft geen papa en dat vindt hij heel erg. Gelukkig is er opa, bij wie hij altijd terecht kan met wat hem bezighoudt. Maar dan belandt opa in het ziekenhuis... Ontroerend en heel warm boek over de hechte band tussen een opa en zijn kleinzoon.
Sammie en opa – Enne Koens – uitg. Moon – isbn 9789049926465

Steunende grootouders

Floors ouders zijn gescheiden en ze woont met haar mama bij haar grootouders in, af en toe gaat ze een paar dagen naar haar papa, die – dat wordt naderhand duidelijk in het boek – een drankprobleem heeft, waar Floor maar liefst haar ogen voor sluit. De grootouders spelen in het verhaal geen hoofdrol, maar onderhuids is duidelijk dat ze een belangrijke, vaak stabiliserende en relativerende rol spelen. Mooi verhaal, waar zowel kleinkinderen als ouders zich kunnen in terugvinden.
Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik!) – Aag Vernelen – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058389442

Opa met fouten

Ook opa’s maken fouten en hebben het moeilijk om die toe te geven aan hun kleinkinderen. Een vrij complex boek, voor kinderen die al wat leeservaring hebben opgebouwd.
Vlieg! – Marco Kunst – uitg. Lemniscaat – isbn 9789047705321

Tijdreis naar opa’s jeugd

Cosmo krijgt van zijn dementerende opa een sleutel waarmee hij in de tijd reist en zijn opa op 16-jarige leeftijd leert kennen. Spannend magisch realistisch boek.
De geheimzinnige sleutel – Sarah Moore Fitzgerald – uitg. The House of Books – isbn 9789044342482

Hilarisch

Peter van Straaten bundelde zijn beste cartoons over grootouders, kleinkinderen en kinderen in dit geweldige themaboek waarmee alle volwassen generaties wel kunnen mee lachen.
Niet doen opa – Peter van Straaten – uitg. De Harmonie – isbn 9789076168999




Partner Content