Zelfs in putteke winter heeft de Plantentuin van Meise heel wat te bieden.

Struinen door wintertuinen

De eindeloze winter beu? Uitgekeken op kale bomen en troosteloze beplanting? Verdrijf de winterblues met een bezoek aan de mooiste botanische serres en wintertuinen van ons land!

Meise, de wereld in het klein

Met 18.000 plantensoorten geniet de Plantentuin van Meise wereldfaam. Dat de winter een dood seizoen is, wordt hier krachtig tegengesproken door de prachtige schorsen en kleurrijke bessen en bloemen die je verspreid over de buitentuin aantreft. Koukleumen zullen zich vooral happy voelen in het Plantenpaleis, een uitgestrekt complex van 13 botanische winterserres. Hier volgen, telkens met hun karakteristieke planten, de meest warme biotopen van onze aardbol mekaar op: van het soms erg vochtige tropische en subtropische woud, over streken met een mediterraan klimaat en de savanne, tot de woestijn. Genoeg om lekker beschut naar de vier windstreken te reizen en een namiddag lang de kille regen buiten te vergeten!

Luik, twee sites met een eigen sfeer

Struinen door wintertuinen

De in 1883 ingehuldigde serres van de Plantentuin van Luik zijn de enige verzamelserres in hun soort in Wallonië. De gigantische constructies van glas en staal zijn sterk geïnspireerd door de wintertuinen die vroeger in Groot-Brittannië werden gebouwd, en hebben model gestaan voor de Plantentuin van Boekarest. Vandaag hebben ze wat van hun glans verloren. Daar zit de inslag van een vliegende V1-bom in 1944 voor veel tussen. Toch blijft de 1.000 m2 met glas overdekte ruimte een bezoek waard. Ze wordt beheerd door gepassioneerde liefhebbers en herbergt een vrolijke mengelmoes van soorten en vooral een interessante verzameling cactussen en vleesetende planten.

Een hedendaagse tegenhanger is te zien op de universiteitscampus van Sart-Tilman. Het in 1996 geopende Observatoire du Monde des Plantes is onderverdeeld in vier serres, samen goed voor 2.300m2. Eén ervan is specifiek voor kinderen ingericht: hier hebben de planten het gezelschap gekregen van enkele exotische dieren!

Gent, een oase in de stad

Struinen door wintertuinen

De in 1902 aangelegde Plantentuin van Gent is bijna drie hectare groot en maakt deel uit van de universiteit. Er heerst hier een microklimaat, waardoor het er in de winter altijd een paar graadjes warmer is. Dat volstaat om buiten enkele typisch mediterrane soorten – waaronder de grootste parasolpijnboom van België – en winterbloeiers – zoals de uit Azië afkomstige Chimonanthus of meloenboompje – te laten gedijen. De serres beslaan 4.000m2 en herbergen heel wat blikvangers: een ruimte gewijd aan cactussen en vetplanten, reuzenwaterlelies in de Victoriaserre, een baobab of apenbroodboom in de tropische serre. En uiteraard de reuzenaronskelk (Arum titan), die megabloem uit Indonesië die maar om de drie tot acht jaar kortstondig bloeit. Helaas verdwijnt de Plantentuin een beetje in het niets door de universiteitsgebouwen eromheen. Al biedt dat ook voordelen: de tuin ligt op wandelafstand van de binnenstad en de toegang is gratis.

Leuven, de oudste

Struinen door wintertuinen

De Kruidtuin van Leuven is de oudste van België. De oorsprong ervan gaat terug tot 1738! In het begin was hij uitsluitend bedoeld voor geneeskundestudenten en bevatte hij vooral geneeskrachtige kruiden. Vandaag is het plantenaanbod veel diverser, maar de tuin zelf ademt nog een charmante old schoolsfeer. De binnenruimte bestaat uit een schitterende oranjerie, een tropische serre en een alpenserre. De oranjerie herbergt een wintertuin, een serre met cactussen en vetplanten en een plek voor tropische waterplanten. Bij elke plant staat een bordje met uitleg. Leuvenaars én studenten komen hier – met recht en reden – graag rondstruinen.

Onze-Lieve-Vrouw-Waver, paradijselijk lentegevoel

Het vroegere pensionaat van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, vlakbij Mechelen, biedt een wonderbaarlijke kleurenfeeërie. Over de in 1900 aangelegde Wintertuin is een schitterende art-nouveaukoepel van veelkleurige glasramen met planten- en dierenmotieven aangebracht.

Struinen door wintertuinen

Een beetje zon volstaat om een paradijselijk lentegevoel binnen te halen, dat nog versterkt wordt door de vele varens en palmbomen. Oorspronkelijk was deze ruimte bedoeld als praalkamer en visitekaartje voor het Ursulineninstituut. De rest van het gebouw moet overigens nauwelijks onderdoen: neogotische elementen, neo-empirestijl, art deco en art nouveau zijn hier met veel lef door mekaar gebruikt. Een weinig bekende erfgoedparel!

Partner Content