Tero © G.F.

Restauranttips: 3 x duurzaam

Zin in een etentje op een plek waar duurzaam en lokaal hoog in het vaandel staan? Pieter Van Doveren zocht er drie voor u uit.

Tero

De succesvolle Tero-restaurants in Bierges en Brussel zijn een initiatief van Arthur Lhoist. Hij behaalde in Schotland een master duurzame ontwikkeling en management en opende in 2014 in Bierges zijn eerste duurzame restaurant verbonden aan een boerderij. Eind 2017 volgde Tero Brussel. Ook hier is het motto smakelijk en natuurlijk met respect voor product, mens en planeet. Daarom werkt het keukenpersoneel met een handvest. Groenten en fruit primeren. Peulvruchten, oliehoudende zaden en granen zijn gekiemd en kwamen minstens acht uur in contact met water om de voedingswaarde te verhogen. Vlees komt hoofdzakelijk van lokale boerderijen die begaan zijn met het milieu en met dierenwelzijn. Vis is afkomstig van duurzame visserij in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De bereidingen kosten 7 tot 16 euro en zijn bedoeld om te delen.

Tero Bierges, 56 rue de Champles, 1301 Bierges, 010 68 86 94. Tero Brussel, Sint-Bernardusstraat 1, 1060 Brussel, 02 347 79 46. www.tero.restaurant.com

’t Vijfde Seizoen

't vijfde seizoen
’t vijfde seizoen

Broes Tavernier is de zoon van de voormalig groene minister. Hij werd voorbereid in kokschool Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Groene Poorte in Brugge. Hij ging in de leer in toprestaurants en kan koken! Partner Lien D’Hooge is ook afkomstig van Aalter, studeerde af als kinesitherapeut, ging aan de slag als accountmanager en kluste in haar vrije tijd in de horeca. De twee openden in 2011 ’t Vijfde Seizoen, waar Lien zich ontpopte als een kordate gastvrouw. Broes presenteert een pure productenkeuken en probeert, door rechtstreekse contacten met kwekers, de keten zo kort mogelijk te houden. Aanhangers van het Groene Geloof kunnen hun hart ophalen aan een volledig vegetarisch Veld Verlangen Menu. In het achterliggende pand dat uitgeeft op de Brouwerijstraat opende Eetalage, een winkel met traiteurgerechten. Ook hier wordt dezelfde filosofie gevolgd: duurzaam, lokaal, ecologisch en toegankelijk.

Restaurant ’t Vijfde Seizoen, Stationsstraat 9, 9880 Aalter, 09 351 74 60, www.tvijfdeseizoen.com

Rouge Tomate

Rouge Tomate
Rouge Tomate

Rouge Tomate introduceerde het nieuwe welzijn: zich goed voelen in een zuivere omgeving, bij zuivere bereidingen. Aan de basis van deze pure formule stonden jeugdvrienden Patrice Valschaerts en Emmanuel Verstraeten. De eerste verdween snel, maar Verstraeten voerde met de steun van een financier zijn rode tomaat uit naar New York, waar hij een Michelinster behaalde. In Brussel adviseerde het Centre de Formation d’Alain Ducasse het restaurant. De chef-kok was verplicht om te koken volgens het SPE-voedingscharter (Sanitas Per Escam of gezond door voeding) opgesteld met behulp van diëtisten. Zo was het vroeger, maar nu niet meer. New York kon de huur niet betalen en sloot. Brussel werd overgenomen door Thierry Naoum en de Calfornische chef Alex Joseph. De Amerikaan heeft talent en won de finale van de Benelux San Pellegrino Young Chef 2015. Zijn moderne bereidingen zijn elegant gepresenteerd en steken vol frisse smaken.

Rouge Tomate, Louizalaan 190, 1050 Brussel, 02 647 70 44, www.rougetomate.be

Partner Content