© DR

Recepten: lekker koken met ‘groenteafval’

Dat 50-plussers trendsetters zijn, wisten we al lang. Ook met voeding gaan ze veel bewuster om. Koken met restjes kent voor hen geen geheimen. En ook met minder voor de hand liggende ingrediënten zoals stengels, schillen en bladeren weten ze creatief om te springen. Enkele voorbeelden.

1. Chips van appelschillen

  • Nodig: schillen van 4 appels, 1 el poedersuiker, 1el kaneel
  • Bereiding: Meng de poedersuiker en kaneel. Leg de appelschillen in een kom en meng er de kaneelsuiker onder. Verdeel de appelschillen dan over een bakplaat en bak gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen en breek de schillen in stukjes van 1-2 cm. Lekker als snack.

2. Bloemkoolbladeren zoetzuur

Recepten: lekker koken met 'groenteafval'
© DR
  • Nodig: 4 bloemkoolbladeren, 2 el arachideolie, 1 ui, 1 sinaasappel, 2 cm gember, 30 g suiker, 2 el wijnazijn, peper en zout.
  • Bereiding: Haal de dikke nerf uit de bloemkoolbladeren en snij de bladeren en nerven in fijne reepjes. Blancheer gedurende 5 minuten in licht gezouten water. Snipper de uit fijn. Rasp de zeste van de sinaasappel en pers ze uit. Schil en rasp de gember. Stoof de ui aan in olie. Voeg er de zeste, sinaasappelsap, gember, suiker en azijn aan toe. Laat even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Giet deze saus op de bloemkoolbladeren en nerven en laat minstens 1 uur trekken. Lekker bij gegrild vlees.

.

.

3. Linguine met radijsjesloof

Recepten: lekker koken met 'groenteafval'
© DR
  • Nodig: 400 g linguine, 250 radijsjes met loof, 2 sjalotten, 1 teen look, 2 dl droge witte wijn, 2 theelepels citroensap, 250 g scampi, 75 g pijnboompitten, 80 g geraspte parmezaan, olijfolie, peper en zout.
  • Bereiding: Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Snij de radijsjes in plakjes en het lof in reepjes. Snipper de sjalotten fijn en pers de look. Bak de sjalotten, look, radijsjes en loof aan in wat olijfolie. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Pel de scampi en verwijder het darmkanaal en bak ze kort aan in olijfolie. Kruid met peper en zout en besprenkel met wat citroensap. Meng de scampi met de radijsjes. Kook de linguine en meng met de radijsjes en de scampi. Verdeel over de borden en werk af met Parmezaanse kaas.

Uit Van aardappelschil tot wortelloof, No Waste Cooking, KVLV, isbn 9789491395086.

Een volledig artikel over groenten en fruit die cosmetisch buiten de lijntjes kleuren en tot voor kort rechtstreeks richting afvalberg of veevoer gingen leest u in het meinummer van Plus Magazine, dat nu in de dagblandhandel te koop is.

Partner Content