Ontdek het Limburgse mijnerfgoed via 8 mijnverhalen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wil je het Limburgse mijnerfgoed op een originele manier verkennen, dan kan dat voortaan dankzij ‘Mijn Mijnverhaal’, een initiatif van Toerisme Lumburg met een bijhorende minisite en een gloednieuwe app.

Het uitgangspunt zijn 8 sterke verhalen van evenveel bijzondere Limburgers met een link met het mijnerfgoed. Deze verhalen werden in beeld gebracht door Stijn Coninx en nodigen uit om Limburg te ontdekken. In samenwerking met de 6 mijngemeenten (As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen), de 8 mijnsites en met steun van de provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen wordt het mijnerfgoed via deze sprekende getuigenissen voor het eerst als een samenhangend toeristisch product gepresenteerd.

Er was/is eens

Onder regie van Stijn Coninx doen acht Limburgers die een persoonlijke link hebben met het lokale mijnverleden hun verhaal. “Onder andere kunstenaar Koen Vanmechelen, chef-kok Peppe Giacomazza en natuurbeheerder Ignace Schops getuigen over de impact van de Limburgse mijnen op de provincie, het landschap, de samenleving ... en hun eigen leven.

Ook rapper Don Luca, bedrijfsleider Ludo Pellens, muzikant Steven De bruyn, fietsroutebezieler Hugo Bollen en choreograaf Thierry Smits komen aan het woord. De filmpjes focussen zich elk op een ander aspect van het mijnerfgoed en bieden een uniek perspectief op de Limburgse mijnstreek. Via de verhalen komt elk van de 8 mijnsites aan bod.

Een flinke schep couleur locale kleurt de filmpjes. Coninx: “Limburg zou er zonder mijnindustrie helemaal anders uitzien. Door vanuit authentieke verhalen op menselijk niveau te vertrekken, brengen we de invloed van de mijnen op een warme manier in beeld. Een warmte die je in de ganse mijnstreek voelt!”

De visuele verhalen zijn te bekijken op de ‘Mijnverhaal’ miniwebsite op ToerismeLimburg.be en vormen de sleutel tot een hedendaagse erfgoedbeleving. De filmpjes moeten Vlamingen prikkelen en aanzetten om extra informatie op de website te raadplegen om vervolgens hun favoriete filmpje te volgen en een bezoek te brengen aan de mijnsites in Winterslag, Waterschei, Zwartberg, As, Heusden-Zolder, Houthalen, Beringen of Eisden.

Exclusief ter plaatse – De Mijnverhaal app

Om ter plaatse nog meer beleving te bieden werd ook de Mijnverhaal app ontwikkeld. Deze gratis app kan men vooraf downloaden, maar enkel ter plaatse gebruiken en biedt tijdens je bezoek een meerwaarde met interactieve en informatieve extra’s. En met nog meer verhalen. Die zijn allemaal exclusief op locatie beschikbaar via GPS-locatiebepaling en pop-ups via je camera. Bekijk foto’s, (drone)filmpjes, 360°-views, neem een kompelselfie ... De Mijnverhaal app toont je eens je ter plaatse bent de dingen die je anders niet kunt zien, de plaatsen die je niet kunt bezoeken en vertelt verhalen die je hart raken.

Wil je helemaal gegidst worden? Geen probleem. In Zolder en Winterslag leiden twee uitgestippelde wandelingen je perfect door de wirwar van straatjes in de mijnwijken. Op de mijnsites kies je zelf wat je wil beleven, wat je wil bezoeken. Per mijnsite zijn er steeds een twintigtal punten ontsloten.

En voor de fietsers activeert de Mijnverhaal app met 1 druk de Fietsparadijs app waarmee je een knooppuntfietsroute van 150 km kunt fietsen, die alle mijnsites met elkaar verbindt.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content