Lier viert met plezier 800 jaar

Gedurende vijf opeenvolgende weekends viert Lier 800 jaar stadsrechten. En geheel volgens het imago van het stadje gebeurt dat vooral met plezierige – en vaak gratis – evenementen.

In 1212 schonk de Brabantse hertog Hendrik 1 stadsrechten aan een groot dorp aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Sedertdien mag Lier zich stad noemen.
Dit heuglijke feit wordt in vijf opeenvolgende feestweekends gevierd van 27 april tot en met 27 mei. Daarbij wil Lier trouw blijven aan zijn motto (Lierke Plezierke) en aan het imago van bekende Lierenaars als Felix Timmermans, Walter Grootaers, Jan Ceulemans en Bob Peeters: de feestelijkheden moeten in de eerste plaats plezierig zijn voor een groot publiek – maar dan wel ingebed in het sterke erfgoed van de stad.

Elk weekend een ander thema

De vijf feestweekends staan elk in het teken van een specifiek thema. Het openingsweekend (27-29 april) viert vooral de opening van de heraangelegde Grote Markt – na jaren van verkeersmiserie.
Het weekend van 4-6 mei noemt zich het Open Poorten Weekend en biedt de kans om bekend en onbekend erfgoed gratis te ontdekken.

Het Stilteweekend 12-13 mei is gereserveerd voor activiteiten in de natuur en achter gevels.
Van 18 t.e.m. 20 mei wil het Toekomstweekend vooral de jeugd van Lier aanspreken.
Het slotweekend ten slotte legt de link tussen de middeleeuwen en vandaag.

Uit het uitgebreide programma kozen we een aantal niet-te-missen aanraders.

De nieuwe Grote Markt

Die wordt op vrijdag 27 april vanaf 20.30 uur feestelijk opengesteld. Dat gebeurt met een muzikaal parcours rond De Vijf Fonteinen en met een luchtspektakel door Theater Tol. Een soort van Cirque du Soleil uit Lier en een voorproef van het spektakel dat de groep in Londen mag brengen tijdens de Olympische Spelen.

Open deuren

Op zaterdag 5 en zondag 6 mei zijn alle Lierse musea, monumenten, kerken, openbare gebouwen en bedrijven gratis toegankelijk. Ideaal om eindelijk eens de Zimmertoren, het begijnhof, het belfort, het stadhuis, de Sint-Gummarustoren en vele andere parels te ontdekken.

Achter gevels en gordijnen

Op zaterdag 12 en 13 mei neemt Gert Jochems geïnteresseerden mee op een fietstocht langs particuliere woningen en speciale gevels. Hij vertelt hun verhaal en hier en daar mogen de deelnemers ook naar binnen. Op beide dagen vertrekken tochten om 11, 14 en 16 uur aan het SASK, Koepoortstraat 1 (deelneming: ? 5).

Salsa aanleren

Als u altijd al de salsa had willen leren dansen maar nooit durfde, dan kunt u tijdens het Toekomstweekend op 19 mei om 18 uur in cultureel centrum De Mol (Aarschotsesteenweg 3) terecht voor een gratis salsales, gevolgd door een gratis les bachata (een vorm van salsa). Om 20 uur start een salsa-dansparty afgewisseld met demonstraties door salsagroepen. De toegang tot de party is betalend (? 7, voorverkoop ? 5).

Vuurwerk vanop de Vesten

Langs de Vesten (de vroegere omwalling) kunnen we verkeersvrij rond de stad wandelen en fietsen. Op vrijdagavond 25 mei (vanaf 18 uur) kunt u hier de benen komen strekken langs een parcours met standjes van alle lokale verenigingen. De Vesten zijn ook de ideale plek om het slotvuurwerk (23 uur) te zien.

800 jaar in 240 minuten

Gedurende de vijf weekends kunt u zowel in de vroege namiddag als ’s avonds “Twolftwolf” beleven. Dat is een historisch parcours langs zes locaties waaraan alle stadsgidsen, toneel- en muziekverenigingen deelnemen. Op elke locatie krijgt u niet alleen uitleg, maar wordt een episode uit het Lierse verleden tot leven gewekt met toneel, comedy, muziek en/of dans. De verplaatsing van de ene naar de andere locatie gebeurt zowel te voet als per boot. Vooraf reserveren is nodig, start op de Vismarkt. De deelneming kost ? 15 (inclusief 1 consumptie en de boottocht).

Fietsen van voorgerecht tot dessert

Naar aanleiding van Lier 800 heeft Toerisme Lier een nieuw parcours uitgewerkt voor zijn bestaand programma Cycling Dinner. Het gaat om een fietstocht die u individueel in en rond Lier kunt maken op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. De lustocht loopt 55 km lang via de knooppunten en onderweg wachten op drie mooie locaties een bord soep, een hoofdgerecht en een dessert. Individuele fietsers hoeven niet vooraf te reserveren: u komt gewoon tussen 9.15 en 11 uur naar de toeristische dienst, u betaalt (? 30 per persoon) en u krijgt alle info en vouchers mee.

Praktisch

  • Het volledige programma van de vijf weekends kunt u vinden op de website www.lier800.be. Via deze website kunt u ook reserveren voor de meeste betalende activiteiten.
  • Voor info (en voor Cycling Dinner) kunt u ook terecht bij Toerisme Lier, Grote Markt, tel. 03 800 05 55.
  • Voor info en reservaties voor de salsa-avond en TwolfTwolf kunt u ook terecht bij cc De Mol, tel. 03 488 06 79.

Partner Content