© FOTO'S ISOPIX

Lentestoofpotjes

Alles samen in één grote gezinspot of ieder zijn pannetje, van stoofpotjes worden we allemaal happy. Ook in de lente, met vlees, vis, peultjes of seizoensgroenten zoals apserges in de hoofdrol en op smaak gebracht met verse kruiden.

Stoofpotje met ei en asperges

Voor 4 personen

40 g parmezaan, 15 cl vloeibare volle room, 80 g verse kaas, peper van de molen, een busseltje kervel, 8 groene asperges, 4 grote bio-eieren.

1. Rasp de parmezaan en klop op met de room en de verse kaas. Voeg flink wat peper toe. Hou een paar takjes kervel voor de afwerking, verwijder bij de andere takjes de blaadjes en hak ze fijn. Doe de fijngesnipperde kervel bij de roombereiding.

2. Breng een grote pot met water en zout aan de kook. Breek de harde uiteinden af en laat de asperges vijf minuten koken. Dompel ze meteen in een bad ijskoud water en laat uitlekken.

3. Verwarm de oven tot 180°C (stand 6) en zet er een bain-marieschaal in. Snij de stelen van de gekookte asperges in schijfjes en snij de aspergepunten in de lengte door.

4. Verdeel de aspergeschijfjes over de bodem van vier vuurvaste potjes en giet er de roombereiding over. Voeg aan elk pannetje het eiwit van één ei toe, hou de dooiers apart zonder ze te mengen. Verdeel de aspergepunten over de potjes, plaats ze in de bain-marieschaal en laat 10 minuten garen.

5. Voeg vervolgens een dooier aan elk pannetje toe en laat nog 3 minuten garen.

6. Werk af met wat plukjes kervel en dien meteen op, maar niet voor je nog een paar keer aan de pepermolen hebt gedraaid.

Stoofpotje van kabeljauw, cocobonen, asperges, tijm en rozemarijn

Lentestoofpotjes
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

1 kg verse cocobonen, 2 takjes rozemarijn, 1 boeketje verse tijm, 1 ui, 1 laurierblaadje, 800 g kabeljauwhaasje, zout, peper van de molen, 1 bussel groene asperges, 3 teentjes look, 3 eetlepels olijfolie.

1. Dop de bonen en spoel ze onder koud water. Haal de blaadjes rozemarijn en tijm van de takjes. Pel de ui en snij in vier.

2. Doe de bonen, de ui, de laurier en de helft van de tijm en de rozemarijn in een vuurvaste pot. Voeg water maar nog geen zout toe, tot alles ruim onder staat en breng aan de kook. Laat 25 minuten garen.

3. Snij intussen de kabeljauwhaasjes in stukken van zo’n 5 cm en kruid ze. Breek de harde uiteinden van de asperges af, snij ze in twee en dan nog eens in de lengte door. Voeg ze vijf minuten voor de bonen gaar zijn aan de pot toe. Giet als alles klaar is het water af en verwijder de ui. Pel de look en hak fijn.

5. Doe olijfolie in de vuurvaste pot en bak er een minuut lang de look in. Voeg de bonen en hun garnituur toe en kruid. Voeg de stukken kabeljauw toe, roer voorzichtig om en zet een deksel op de pot. Laat 5 minuten garen op een zacht vuur tot de vis halfgaar en nog de kleur van paarlemoer heeft.

6. Verdeel de bereiding over vier potjes, strooi er de rest van de rozemarijn en de verse tijm over en dien op.

Stoofpotje van inktvis en tuinbonen

Lentestoofpotjes
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

500 g gedopte tuinbonen, zout, 600 g kleine schoongemaakte inktvissen, 2 groene uien, 2 teentjes look, 4 takjes peterselie, 1 busseltje kervel, 2 eetlepels olijfolie, peper.

1. Laat de bonen 5 minuten koken in een grote hoeveelheid water met zout. Haal ze er met een schuimspaan uit en dompel ze in een kom ijskoud water. Laat uitlekken.

2. Snij de tentakels van de inktvissen en snij hun body in plakjes. Pel de uit en de look en hak fijn. Snipper de peterselie en de kervel, hou enkel takjes voor de afwerking.

3. Verhit de olie in een stoofpot en laat de ui 5 minuten smoren, zonder te verkleuren. Voeg de look toe en laat nog 2 minuten stoven. Voeg de inktvis toe en roerbak hem op een hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

4. Voeg de gesnipperde kruiden en de bonen toe en verdeel over 4 potjes. Werk af met de kruiden en dien op.

Stoofpotje van paarse artisjok met gekonfijte citroen, look, rozemarijn en parmezaan

Lentestoofpotjes
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

12 paarse artisjokken (poivrade), 1 citroen, 1 kleine ui, 4 teentjes look, 1 kleine gekonfijte citroen, 1 takje rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie, 20 cl droge witte wijn, zout, peper van de molen, 30 g parmezaan.

1. Verwijder de stelen van de artisjokken tot op 3 cm. Haal de buitenste blaadjes weg en snij de artisjokken in vier. Verwijder waar nodig het hooi. Leg ze meteen in een kom met citroenwater zodat ze niet bruin kleuren. Pel de ui en hak fijn. Laat de teentjes look heel (met pel) maar was ze. Spoel de gekonfijte citroen, snij hem in partjes en verwijder het vruchtvlees. Snij de schil in reepjes, was de rozemarijn en haal de blaadjes van het takje.

2. Laat de ui 5 minuten goudgeel bakken in een stoofpot met een eetlepel olie. Voeg de in 4 gesneden artisjokken, de teentjes look, de citroen en de rozemarijn toe en laat 2 minuten stoven. Giet en de witte wijn over, voeg peper en zout toe en laat nog 15 minuten garen op een matig vuur.

3. Leg de artisjokken en de garnituur in een schaal, besprenkel met een scheutje olijfolie en werk af met parmezaankrullen. Voeg peper toe en dien op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content