Lekkers uit Italië

Tijdens de zomermaanden maken we elke week een culinaire uitstap over de grenzen. Deze week staat Italië op het programma: lasagne, penne, linguini, zuiderse groenten en zoveel meer!

Lasagne met pesto en spinazie

Ingrediënten (4 à 6 personen)
2 zakjes Sublime Filante Giovanni Ferrari, 50 g halfgezouten boter, 50 g bloem, nootmuskaat, 90 cl melk, 15 lasagnevellen (ongeveer, indien mogelijk verse), 250 g pesto, 300 g verse spinazie,
160 g zalm

Bereiding van de spinazie
Dompel de verse spinazie enkele minuten in een grote pot kokend water, giet af en schrik onder koud water om de groene kleur te behouden. Pers het water er goed uit en haal dan de blaadjes grotendeels uit elkaar. Zet opzij.

Bereiding van de bechamelsaus
Smelt de in stukjes gesneden boter in een kleine kookpot op zacht vuur. Voeg de bloem in één keer toe, roer krachtig, voeg dan geleidelijk aan de melk toe en de geraspte nootmuskaat. Laat minstens 10 min koken en blijf roeren. Zet een deksel op de pot wanneer de bechamelsaus klaar is en laat lauw worden.

Bereiding van de lasagne
Verwarm de oven voor op 200° (heteluchtoven, thermostaat 6 à 7).
Meng de pesto met de bechamelsaus en leg onderaan in een ovenschaal een fijne laag van deze saus.
Daarboven komen afwisselend laagjes van 3 pastavellen, laagjes bechamel met pesto en laagjes Sublime Filante Giovanni Ferrari. Leg er de laag spinazie in het midden van de lasagne tussen en leg de zalm onder de laatste pastalaag. Eindig met een laag bechamel met pesto en bestrooi rijkelijk met Sublime Filante Giovanni Ferrari.
Laat 20 à 25 minuten in de oven bakken. Schakel de oven uit en laat er de lasagne nog 10 minuten in rusten met de ovendeur op een kier.

Gratin van aubergines op z’n Siciliaans met Bello Gratinato

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (4 à 6 personen)
2 zakjes Bello Gratinato Giovanni Ferrari, 800 g tomatenpulp, oe ui, 3 eetlepels extra vierge olijfolie, zout, 4 blaadjes vers basilicum, 570 g gegrilde aubergineplakjes, 100 g gekookte ham

Bereiding van de saus
Fruit de fijngesnipperde ui in een kookpot met de olijfolie. Voeg de tomatenpulp en de basilicumblaadjes toe, kruid dan met zout. Zet een deksel op de pot en laat al roerend 20 minuten stoven op middelhoog vuur tot de saus is ingedikt. Laat afkoelen.

Bereiding van de gratin
Verwarm de oven voor op 180° (heteluchtoven, thermostaat 6).
Snij de ham in stukjes en zet even opzij.
Strijk enkele lepels tomatensaus open op de bodem van een ovenschaal.
Leg daarop afwisselend een laag aubergines, een laag saus en een laag Bello Gratinato Giovanni Ferrari. Voeg een laag hamstukjes toe in het midden van de gratin. Bestrooi de bovenste laag rijkelijk met Bello Gratinato Giovanni Ferrari.
Zet in de oven en laat 30 à 40 min bakken tot de saus goed is ingedikt.
Laat even afkoelen alvorens te serveren.

Penne met pompoen, spek en Gusto Classico

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (4 personen)
oe zakje Gusto Classico Giovanni Ferrari, 600 g pompoen (vruchtvlees zonder schil), 120 g mager spek, 1 sjalot, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, peper, zout ,1 takje rozemarijn (of tijm, of 2 blaadjes laurier), 360 g korte pasta (penne)

Bereiding
Snij het vruchtvlees van de pompoen in blokjes.
Fruit de fijngesnipperde sjalot in een kookpot met de olie.
Voeg de pompoenblokjes toe, zout, rozemarijn en een half glas water.
Laat, af en toe roerend, gedurende 15 minuten stoven op middelhoog vuur.
Snij het spek in reepjes (of in blokjes) en doe ze bij in de pot. Laat nog 5 minuten sudderen, roer af en toe.
Prak de pompoen op het einde van de kooktijd met een vork fijn en neem de kookpot van het vuur.
Kook de pasta in een grote pot licht gezouten water gaar, bij voorkeur ” al dente ” (1 minuut minder dan de kooktijd aangegeven op de verpakking), giet af en voeg toe aan de pompoenbereiding. Zet de pot terug op het vuur, bestrooi met Gusto Classico Giovanni Ferrari en kruid met peper. Roer een minuut om de pasta en en de pompoen goed te mengen.
Serveer meteen, bestrooi de borden eventueel met Gusto Classico Giovanni Ferrari.
Tip : Vervang de pompoen buiten het seizoen door courgettes.

Gegratineerde pasta met zuiderse groenten

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (4 à 6 personen)
1 aubergine 350 g korte pasta (fusilli, rigatoni of penne), 1 grote paprika (of 2 kleine), 4 eetlepels verse, volle room, 1 courgette, 1 zakje Bello Gratinato Giovanni Ferrari, 1 wortel, 1 noot boter, 1 knoflookteen, paneermeel, 5 blaadjes verse basilicum, peper van de molen, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, zout

Bereiding van de groenten
Schraap en snij de wortel in kleine blokjes en zet opzij in een kommetje.
Spoel de courgette en de aubergine, verwijder de uiteinden en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Hou ze apart in twee kommetjes.
Spoel de paprika, verwijder de steelaanzet, de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de rest in kleine blokjes en doe ze bij in het kommetje van de aubergines.
Pel en hak de knoflook fijn (verwijder de groene kiem). Verwarm de olijfolie zachtjes in een pan met antikleeflaag, fruit er de knoflook en de blokjes wortel in gedurende 1 min op middelhoog vuur, roer af en toe met een houten lepel.
Voeg de aubergine- en paprikablokjes toe, de basilicumblaadjes en kruid , naar eigen smaak, met zout. Laat alles 5 min stoven, roer af en toe.
Voeg de courgetteblokjes toe en laat nog 5 min stoven tot de groenten gaar zijn, maar toch nog knapperig. Neem de pan dan van het vuur en laat de groenten lauw worden.

Bereiding van de pasta en de gratin
Verwarm de oven voor op 200° (hete lucht)
Smeer een ovenschaal in met boter, bedek bodem en wanden met paneermeel en zet opzij.
Kook de pasta in een grote pot licht gezouten water gaar, bij voorkeur ” al dente ” (2 min minder dan de kooktijd aangegeven op de verpakking), giet af.
Meng de pasta met de groenten en de room, giet de helft van deze bereiding in de ovenschaal en bestrooi met 1/3 van de Bello Gratinato Giovanni Ferrari.
Schik daarop de resterende pasta, kruid met peper en bestrooi met de overige 2/3 van de Bello Gratinato Giovanni Ferrari.
Laat, volgens eigen smaak, 10 à 15 min in de oven gratineren. Serveer meteen.

Linguine met peper

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (4 personen)
400 g linguine, 2 zakjes Gusto Classico Giovanni Ferrari, waarvan ongeveer 20 g voor de afwerking, peper van de molen, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, zout

Bereiding
Kook de linguine gaar in een grote hoeveelheid licht gezouten water.
Doe ondertussen de Gusto Classico Giovanni Ferrari in een grote kom en voeg 7 à 8 kleine pollepels kookvocht van de pasta toe.
Roer goed met een vork tot een romig mengsel en zet opzij.
Giet 3 à 4 kleine pollepels pastakookvocht in een kom en hou apart.
Verwarm de olijfolie zachtjes in een braadpan.
Giet de ” al dente ” gaargekookte (2 minuten minder dan de aangegeven kooktijd op de verpakking) linguine af en doe ze in de pan. Voeg het mengsel met de Gusto Classico Giovanni Ferrari toe en een kleine pollepel kookvocht van de pasta. Meng krachtig en kook de pasta zoals in een risotto. Voeg , indien nodig, geleidelijk aan het apart gehouden kookvocht toe.
Het gerecht is klaar wanneer de Gusto Classica goed gesmolten is. Kruid vervolgens rijkelijk met peper van de molen. Serveer de warme pasta meteen zodat de kaas smeltend blijft. Bestrooi de borden, volgens eigen smaak, met Gusto Classico Giovanni Ferrari.

Gnocchi met saus van room en kaas

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (4 à 6 personen)
voor de fondue
Ongeveer 1 zakje Sublime Filante Giovanni Ferrari, 140 g blauwschimmelkaas (Roquefort, Bleu d’Auvergne....), 80 g verse, volle room, 40 g halfgezouten boter

voor het gerecht
760 g aardappelgnocchi, zout, peper van de molen, 80 g ongepelde hazelnoten

Bereiding
Doe de hazelnoten in een hete pan en rooster ze, af en toe roerend, gedurende 5 min. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Wrijf de noten daarna stevig tegen elkaar in keukenpapier tot de vliesjes loskomen. Hak de noten grof en hou ze apart in een kommetje.
Snij de blauwschimmelkaas in blokjes en leg ze in een kookpot. Voeg de Sublime Filante Giovanni Ferrari toe, de verse room en de in stukjes gesneden boter. Laat alles, af en toe roerend, op zacht vuur smelten tot een gladde fondue. Laat zachtjes sudderen.
Kook de gnocchi in licht gezouten kokend water tot ze boven komen drijven. Schep ze dan meteen met een schuimspaan uit de pot en leg ze in de fondue. Meng en serveer de gnocchi heel warm in borden of in een schaal. Bestrooi met peper van de molen en gehakte hazelnoten.

Cakjes met venkel en olijven

Lekkers uit Italië

Ingrediënten voor 12 stuks
60 g Geraspte Grana Padano Giovanni Ferrari, 1 kleine venkel, 100 g ontpitte groene en zwarte olijven in ringetjes gesneden, 3 dikke eieren, 170 g zelfrijzende bloem, 4 cl olijfolie, 8 cl melk, 1 busseltje basilicum , boter of papieren cups voor de bakvorm, peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
Verwijder de stengels en de harde delen van de venkel, snij de groente in kleine blokjes (ong. 200 g). Kook ze in 5 min gaar in lichtgezouten kokend water, giet ze af en spoel ze onder koud water.
Meng, stevig kloppend met de garde, de eieren met de bloem, de olie, de melk en de geraspte Grana Padano. Klop tot een glad deeg. Voeg het gehakte basilicum toe, de olijven en de goed uitgelekte venkelblokjes, meng en breng op smaak met peper en zout.
Smeer de muffinvorm in met boter of plaats er de papieren cups in. Verdeel er het deeg over en bak de cakejes 15 min in de hete oven. Laat lauw worden en haal uit de vorm.
Om als buffet- of brunchgerecht te serveren of om mee te nemen op een picknick, enz.

Salade van krokante pancetta en champignon gevuld met rucolapesto

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (voor 4 personen)
25 g Geraspte Grana Padano Giovanni Ferrari, Schilfers Grana Padano Giovanni Ferrari, 250 g niet al te grote Parijse champignons, 150 g pancetta in fijne plakjes, 25 g geroosterde pijnboompitten, 1 zakje schoongemaakte rucola (50 g), 4 x een goed handvol schoongemaakte sla naar keuze, 10 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels balsamicoazijn, oe koffielepel mosterd, peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C. Leg de plakjes pancetta op de met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze gedurende ongeveer 8 min in de oven.
Doe de pijnboompitten, 25 g rucola, de geraspte Grana Padano en 4 eetlepels olijfolie in de beker van de hakmolen. Kruid met peper en zout en mix, naar eigen smaak, tot een gladde of ruwe pesto.
Borstel de champignons schoon, verwijder de stelen en vul de hoeden met de pesto.
Giet de azijn in een bokaaltje, voeg peper, zout, mosterd en 6 eetlepels olijfolie toe. Sluit af en schud goed.
Verdeel de sla en de resterende rucola over 4 borden, voeg de gevulde champignons toe en de op keukenpapier uitgelekte pancetta.
Bestrooi met de schilfers Grana Padano en serveer meteen. Dien de vinaigrette apart op.

Carpaccio van courgettes

Lekkers uit Italië

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 doosje vlokken Grana Padano Giovanni Ferrari, 2 courgettes, 1 bosje radijzen, 4 eetlepels geroosterde hazelnoten, 8 cl citroensap, 8 cl olijfolie, zout

Bereiding
Meng de olijfolie met het citroensap.
Gebruik een grote dunschiller of een mandoline om de courgetttes in heel fijne, lange plakjes te snijden. Leg een eerste laag in een schaal, bestrijk met het oliemengsel en kruid met een beetje zout. Bedek met een tweede laag courgettes en herhaal alles tot de ingrediënten opgebruikt zijn. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min in de koelkast.
Hak de hazelnoten grof en snij de radijzen in kleine blokjes. Bestrooi er de courgettes mee, voeg de helft van de vlokken Grana Padano toe en serveer meteen. Dien de resterende kaasschilfers apart op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content