Op de Place du Théâtre draait een retrorupsmolen. © BART DEGRANDE

Kerst in Rijsel

Je dacht dat Londen een patent had op het creëren van een weergaloos kerstdecor? Fout. Het Noord-Franse Rijsel hoeft niet onder te doen en is een stuk dichterbij. Op een uurtje van Brussel beland je in een totaal ander sfeer. Met Vlaamse roots.

Hier geen grauwe Noord-Franse industriestad: Rijsel straalt elegantie uit. “In 2004 werden we Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was voor ons geen eenmalig feit”, zegt stadsgids Jeroen Stam. “We zijn verder gegaan op dat elan en blijven vernieuwen. Met het project Lille3000 richten we onze blik naar de toekomst.” Het meest bijzonder is de stad rond kerst. Ze zien er geen enkel detail over het hoofd: verlichting, retrodecoratie en levensgrote winterpoppen creëren een sprookjesachtige sfeer. Natuurlijk heeft de stad een traditionele kerstmarkt, op de Place Rihour. Maar wandel vooral langs (een aantal van) de 3.900 boetieks die hun al verfijnde of opulente interieur in indrukwekkende, maar immer stijlvolle kerstversiering hullen.

Levensgrote winterpoppen creëren een sprookjesachtige sfeer.
Levensgrote winterpoppen creëren een sprookjesachtige sfeer.© BART DEGRANDE

Nostalgie

Op de Place du Théâtre voor het imposante operagebouw in Vlaamse stijl draait een nostalgische rupsmolen onafgebroken toertjes. Eskimo’s uit het nagebouwde iglodorp kijken toe. In de muziekkiosk speelt een bigband. De muzikanten: levensgrote pluchen beren. Drink even een koffie bij brasserie/bonneterie Morel & Fils. Deze voormalige lingeriezaak doet haar verleden alle eer aan. Ze werd in 1813 geopend door een voorvader van de huidige eigenaar en deze heeft de paspoppen, bustes en spiegels creatief verwerkt in zijn interieur. Wie de film Bienvenue chez les Ch’ti gezien heeft, herkent de plek wellicht meteen.

Enkele kleine steegjes verbinden de Place du Théâtre met de Grand’Place, officieel Place du Général De Gaulle. De Déesse, symbool van het verzet tegen de Oostenrijkse bezetter, heeft moeite om zich op haar zuil te laten gelden, nu het reuzenrad het plein domineert. Aan de voet weerom feeërieke taferelen: de Kerstman met zijn arrenslee, een peperkoekenhuisje, sneeuwmannen. Het lijkt de Efteling wel. Als je door de kerstverlichting heen kijkt, zie je dat de Grand’Place een harmonieus architecturaal geheel vormt. Blikvanger is de Vieille Bourse, met op de poorten naar het binnenplein vier Vlaamse leeuwen. Zij herinneren eraan dat Rijsel tot begin 17de eeuw Vlaams was.

Van hieruit wandel je makkelijk het Vieux Lille in. Tussen de Grand’Place en de kathedraal ligt de historische Vlaamse stad. Het tracé van geplaveide straatjes komt overeen met de voormalige kanaaltjes. De meest huizen hier dateren van begin 17de eeuw. De indrukwekkendste zijn beschilderd en versierd met baroksculpturen. Hier vind je de betere boetieks, galerieën en restaurants.

Shop till you drop

Kerst in Rijsel
© BART DEGRANDE

Een verplichte stop is Meert (rue Esquermoise 27). De gerenommeerde patisserie met theesalon behield zijn interieur uit 1839 en staat bekend voor zijn delicieuze vanillewafel, het lievelingskoekje van Charles De Gaulle. De voormalige Franse president werd geboren in Rijsel. Je kan zijn geboortehuis hier trouwens nog bezoeken. Het verhaal wil dat hij tijdens zijn ambtstermijn regelmatig de bewuste vanillewafels liet aanrukken op het Elysée. Een beetje verderop een moderne concurrent: Alex Croquet (op nr. 66). Hij noemt zichzelf gek van brood. Hij bakt elke dag wel een dozijn zuurdesembroden en wordt beschouwd als de beste bakker van Frankrijk. De specialiteit van Rijsel is evenwel de Merveilleux de Lille, een soort meringue. Die koop je in de rue de la Monnaie 67, bij Aux Merveilleux de Fred.

Voor dé specialiteit van Rijsel moet je bij Aux Merveilleux de Fred zijn.
Voor dé specialiteit van Rijsel moet je bij Aux Merveilleux de Fred zijn.© BART DEGRANDE

Op onze route verder nog Benoît Chocolatier die bonbons maakt met cichorei, jenever of kruidkoek en l’Abbaye des Saveurs, waar kleine, minder bekende bieren gesleten worden. In L’Estaminette, rue de la Barre 10, ga je terug in de tijd. Als je een nostalgisch kerstcadeau wil schenken, ben je hier aan het juiste adres. Vooral het kinderspeelgoed uit vervlogen tijden is erg origineel. Met een jojo, zwart schoolbord of goocheldoos scoor je vast. In de rue des Chats-Bossus kan je helaas niet meer binnenstappen bij l’Huîtrière. Deze indrukwekkende vishandel uit 1906 sloot na 100 jaar begin 2016 de deuren. Wel zie je nog de prachtige gevel met mozaïektegels. Hier sta je trouwens in het modedistrict van de oude stad. Geen straatmerken, maar het betere werk: Gucci, Hermès, Max Mara... Een beetje blingbling is hier best oké.

Je dag afsluiten kan in een van de gezellige restaurants met flamiche au maroilles (kaastaart), welsch en potjesvlees. Of opteer je liever voor een Vlaamse stoofkarbonade, waterzooi, konijn met pruimen. Rijsel verloochent zijn Vlaamse roots niet.

Praktisch

Info.http://nl.lilletourism.com/

Erheen. De Thalys brengt je vanuit Brussel-Zuid in ruim 35 minuten naar het station Lille Europe. Ongeveer een kwartiertje wandelen tot het stadscentrum.

Met de wagen doe je er vanuit Brussel ongeveer een uur over.

Partner Content