Kaas op het menu

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een voorgerecht met kaas... het kan heerlijk zijn op koude winterdagen. En zelfs op het feestmenu misstaat het niet. Vandaag geven we u inspiratie voor gerechtjes met Vacherin.

Flan met Vacherin Mont-d’Or AOP

Voor 12 schaaltjes
– 2 eieren + 2 eierdooiers
– 1 dl melk
– 1 dl room
– 1 mespunt nootmuskaat
– 1 mespunt cayennepeper
– 1 Vacherin Mont-d’Or AOP, geleegd
– 1 el boter voor de schaaltjes
– 1 el olijfolie
– 1 handje bospaddenstoelen
– zout
Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop in een kom de eieren los met een garde. Voeg de melk, de room, de nootmuskaat, de cayennepeper en zout toe.
  2. Voeg de Vacherin Mont-d’Or AOP toe. Verwerk in de keukenmachine. Vul de met boter ingevette schaaltjes. Plaats de schaaltjes in een tot de helft met water gevulde schaal. Sluit de schaaltjes eventueel af met bakpapier om waterdruppels op de flans te vermijden. Gaar au bain-marie gedurende 25 minuten. Sauteer de champignons in de warme olijfolie.
  3. Verdeel de bospaddenstoelen rond de flans.

Tip: Controleer met een mespunt of de flan gaar is. De flan is gaar als de punt schoon blijft.

Voor 8-10 piadine
– 35 g vers bakkersgist
– 5 cl lauwwarm water
– 500 g bloem + bloem voor het werkblad
– 1 el zeezout
– 3 dl spuitwater
– 2 el olijfolie
– 2 el olijfolie
– 6 plakken Vacherin Fribourgeois AOP, in reepjes
– 10 ministronken witloof, gestoomd, in 2
– 300 g eekhoorntjesbrood, in plakken, gesauteerd in de bakpan
– 2 el rozemarijn, fijngehakt
– truffelolie
Bereiding

  1. Piadinadeeg: los in een glas de gist op in lauwwarm water. Laat 10 minuten rusten op kamertemperatuur. Meng in een kom de bloem en het zout. Maak een kuiltje in de bloem. Voeg de opgeloste gist, het spuitwater en de olijfolie toe. Roer goed. Kneed in 10 minuten tot een stevig deeg. Plaats het deeg in een kom. Bedek met een vochtige doek en laat rusten op kamertemperatuur gedurende 1:30 uur.
  2. Verwarm een grill. Verdeel het deeg in 8 à 10 stukken. Rol ze uit met de deegrol tot cirkels van 6 à 8 cm doorsnee en 3 mm dik. Bestrijk ze met olie. Dit doe je best met met behulp van een bakkerskwast. Gril ze gedurende 3 minuten aan elke kant.
  3. Garneer de piadine met Vacherin Fribourgeois AOP, witloof en eekhoorntjesbrood. Bestrooi ze met rozemarijn. Plaats ze 2 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is. Besprenkel ze met truffelolie.

Voor 4 personen
– 1 teentje knoflook, in 2
– 8 sneetjes stokbrood (1,5 cm dik)
– 5 cl witte wijn
– 3 el Vacherin Mont-d’Or AOP
– 2 el bieslook, fijngehakt
– 8 plakken grisonvlees, fijngehakt
– peper

Bereiding

  1. Verwarm de grill van de oven. Wrijf de sneetjes brood in met knoflook. Bestrijk ze met witte wijn.
  2. Beleg ze met Vacherin Mont-d’Or AOP. Bestrooi met bieslook en grisonvlees. Plaats de sneetjes brood op een bakplaat. Gratineer gedurende 3 à 4 minuten.
  3. Verdeel de toastjes over de borden. Bestrooi met peper. Heerlijk met een gemengde salade of eikenbladsla.

Voor 4 personen
– 1 Vacherin Mont-d’Or AOP (ongeveer 650 g)
– 50 g boter, op kamertemperatuur
– 100 g gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, vijgen, hazelnoten,
walnoten), grof gehakt
– 1 mespunt cayennepeper
– peper

Bereiding

  1. Verwijder de bovenste korst van de Vacherin Mont-d’Or AOP. Leeg de kaas met behulp van een lepel. Vul de keukenmachine met de kaas en voeg de boter toe. Voeg cayennepeper en gewone peper toe. Verwerk tot een gelijkmatig mengsel.
  2. Voeg het gedroogde fruit toe. Roer met behulp van een spatel. Vul de geleegde kaas met dit mengsel. Plaats de korst terug. Zet minstens 4 uur koel.
  3. Serveer met stokbrood. Heerlijk met een salade met enkele druppels walnotenolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content