© Getty Images/iStockphoto

Je keuken renoveren: 10 valkuilen om te vermijden

Vroeger was de keuken de plek waar gekookt werd. Vandaag is ze één van de belangrijkste leefruimten van het huis. Reden te meer om ze zorgvuldig te renoveren, door de valkuilen te mijden en de gangbare opvattingen in vraag te stellen.

Het is een béétje als een kinderdroom die uitkomt. Nadat je je jarenlang hebt weten te behelpen in de keuken, zet je eindelijk de stap om deze ruimte te renoveren. Dat is tegelijk spannend en leuk. Je weet wat je wil én wat je nodig hebt en er zit voldoende rek op je budget. Kortom, je wil jezelf eens goed verwennen! Dan moet je er alleen nog voor zorgen dat je geen fouten maakt bij het uitwerken van je keukenideeën: sommige concepten en kleine details die je over het hoofd hebt gezien, kunnen jaren na de installatie voor problemen zorgen. Christophe Wathelet, interieurarchitect en directeur/oprichter van Yù Kitchen Design, overloopt met ons de 10 fouten die je niet mag maken als je naar een keukenbouwer stapt.

1 Ik wil absoluut een kookeiland

Sla eender welk designblad over keukens open en je ziet geen foto waar het kookeiland niet centraal staat. Toch blijkt dat niet zo handig te zijn. “Een kookeiland heeft vooral iets gezelligs”, zegt Christopte Wathelet. “Als je gasten ontvangt en nog volop aan het koken bent, kan je daar rustig een aperitiefje drinken.” Een kookeiland is dus wel leuk, maar enkel te overwegen als je keuken groot genoeg is. Als een kookeiland je keuken er alleen maar kleiner op maakt, verliest het zijn nut. “Je moet minstens 90cm en liefst een meter overhouden tussen het eiland en de andere keukenmeubelen.”

Het alternatief. Heb je een kleine keuken, dan kan je een werkblad installeren dat langs een rail glijdt die loodrecht aan de muur bevestigd is. Je kan dit mobiele eiland dan verplaatsen in functie van de bereidingsfase waarin je gerechten zich bevinden, om plaats vrij te maken aan de kookplaat, de gootsteen...

2 Voor een werkblad gaat er niks boven steen

Ja en nee: een eenvoudig, gelaagd werkblad kan je de grootste voldoening geven... als het van goeie kwaliteit is. “Goedkoop materiaal gaat daarentegen heel snel uitzetten, omdat werkbladen vaak slecht worden onderhouden en af te rekenen krijgen met vocht en krassen.” Kies je voor steen, weet dan dat elk type steen typische eigenschappen heeft. “Kwarts is bijvoorbeeld heel goed bestand tegen zuur en krassen, maar het is een composietsteen. De verschillende elementen worden samengehouden door een lijm, waardoor kwarts iets gevoeliger is voor warmte.” Als je voor marmer gaat, let er dan op dat de aders in de juiste richting lopen. “Het beste is dat je zelf een marmeren blad gaat uitkiezen bij de marmerslijper!”

Een must. Een keramisch werkvlak is tegenwoordig zowat het beste wat er op de markt te krijgen is: het is harder dan graniet, hygiënisch en warmte- en vlekkenbestendig. “Dit product heeft geen enkel nadeel, behalve dat het duurder is dan andere materialen!”

3 Inductie betekent ook nieuwe kookpotten

Veel mensen denken dat een inductiefornuis een fortuin kost omdat je dan in een nieuw stel aangepaste kookpotten moet investeren. “Klopt niet: 90 % van het traditionele keukengerei werkt ook op inductie. Zelfs potten van het type Le Creuset kan je gebruiken. Er zal natuurlijk altijd wel een kookpan zijn die het niet doet, maar dat is peanuts vergeleken bij de voordelen van inductie, dat snel en doeltreffend werkt. Bij oververhitting valt het fornuis vanzelf uit. Dat beperkt het risico dat je een vergeten pan met aangebrand eten aantreft.” Er gaat heel weinig warmte verloren en je kan je hand niet verbranden als je de kookplaat aanraakt.

Stadslegende. Het gerucht gaat dat mensen met een pacemaker geen inductiefornuis mogen gebruiken. Ook dat klopt niet: ze kunnen evenzeer inductie gebruiken, mits de kookplaat op de juiste manier geaard is en mits ze op een normale veilige afstand blijven.

4 Verlichting is bijzaak

“De verlichting is van levensbelang. Slecht geplaatste lampen maken de keuken onaangenaam en/of weinig praktisch. Jammer genoeg beseffen mensen dat meestal pas nadat hun keuken geïnstalleerd is.” Keukenverlichting wordt opgesplitst in drie delen: sfeerverlichting, werkbladverlichting en decoratief licht. Je moet ze alle drie apart kunnen bedienen. Sfeerlicht brandt als er mensen in de keuken zijn, de werkbladverlichting steek je aan als je aan het koken bent. Het decoratieve licht gebruik je als je gasten hebt. “Ben je niet overtuigd, voorzie dan toch maar stroomkabels alvorens je de meubels installeert. In driekwart van de gevallen zal je ze uiteindelijk toch nodig hebben.”

Ledverlichting, ja maar... Als je voor ledverlichting gaat, kies dan een model waarvan je de lampen kan vervangen. Dat is soms (vaak) onmogelijk, wat betekent dat als er een lamp stukgaat, je de hele verlichting moet vervangen.

5 Op glanzend materiaal zie je alles

In de catalogus schitteren de ladefronten als geen ander, maar thuis vrezen we dat ze snel onder de vingerafdrukken en krassen zullen zitten. “Dat cliché houdt stand, maar klopt niet helemaal: donkere, glanzende oppervlakken worden vlug vuil, maar het tegendeel is waar voor lichte tinten, zoals wit, die je niet vaak moet schoonmaken. In de winkel hebben de laden vaak een speciale behandeling gekregen en moeten ze maar twee keer per jaar worden gereinigd.” Wat krassen betreft, hangt alles af van de kwaliteit van het oppervlak: als het gelakt is, met andere woorden verschillende lagen verf heeft gekregen, valt het te redden. Dat is niet zo bij fronten waar de glans op een dunne plasticfolie zit. Dan is er maar één manier om de kras te verwijderen: het front vervangen!

Net als een auto. Een gelakt front kan je, net zoals het koetswerk van een auto, simoniseren: je kan de kleine krasjes dus zelf weghalen.

6 Ik wil flashy kleuren

Wil je absoluut keukenmeubelen in fluogeel of appelgroen, bedenk dan dat je die schreeuwerige kleuren waarschijnlijk snel beu zult zijn... en dus ook je keuken. Wie van flashy houdt, kan beter de muren in felle kleuren schilderen en een meer neutrale tint kiezen voor de keukenmeubelen. “Het volstaat dan je muren een ander kleurtje te geven om het gevoel te krijgen dat je een andere keuken hebt!”

Pijn aan de ogen. Bepaalde kleuren kunnen, apart of in combinatie, beginnen trillen en al snel vermoeiend worden voor de ogen. Dat krijg je bijvoorbeeld als je blauw en oranje combineert. Zo hou je alleen maar een negatieve indruk over aan je keuken. Combineer dus geen levendige kleuren of hou het bij enkele accenten.

7 Ik wil alle huishoudtoestellen

Een stoomoven, een Amerikaanse koelkast, een ingebouwd espressotoestel... De verleiding is groot in de afdeling huishoudtoestellen! Maar denk ook aan het onderhoud en de verborgen kosten: de filters van een Amerikaanse koelkast moet je om de zes maanden vervangen (€320/jaar), het koffiezetapparaat moet je om de twee weken uit elkaar halen en volledig reinigen... “Een stoomoven is wél erg praktisch. De voedingsstoffen in je eten blijven bewaard en je vlees blijft lekker mals. Er zijn twee soorten stoomovens: hoge- en lagedruk steamers. Die laatste zijn ruim voldoende voor huishoudelijk gebruik.”

Uit de mode of toch niet. Een microgolfoven is niet langer een must have: hij heeft de neiging het voedsel uit te drogen en je eten is snel opgewarmd, maar evenzeer weer snel koud. Je kan dit toestel dus rustig overslaan of een goedkoop, klein toestel kopen dat je wegbergt in een lade. Een handig gadget dat in opmars is, is de warmhoudlade waarin je borden kan opwarmen. Net zoals op restaurant!

8 Ik wil enkel laden

Wat opbergruimte betreft, zijn laden steeds meer in trek. “Maar enkel laden installeren, is geen goed idee: een opbergkolom is erg belangrijk omdat je er onder meer hoge kookpotten en stapels borden in kwijt kan. Kolommen die je volledig kan uittrekken, zoals in een apotheek, kan je beter mijden. Ze zijn erg zwaar en vergen nogal wat fysieke inspanning. Ze kunnen ook gaan scheeftrekken.” Wil je per se een kolom die opent als een lade, opteer dan voor een vaste kolom waarvan je de verschillende onderverdelingen kan uittrekken.”

Uit onverwachte hoek. Hoekkasten met naar buiten draaiende plateaus blijken het handigst in gebruik. “Alle andere systemen, zoals carrousels, raken op termijn ontregeld.”

9 Ik heb geen zin om me te bukken

Het is heel belangrijk dat je je werkblad op de juiste hoogte laat plaatsen om geen rugpijn te krijgen. Tegenwoordig kan je het met telkens 5 cm laten verhogen of verlagen, afhankelijk van hoe groot je bent. Voor mensen tussen 1,70m en 1,80m is 90-91 cm de aanbevolen hoogte. Voor kleine mensen mag je niet lager gaan dan 80cm, anders passen de huishoudtoestellen er niet meer onder.”

Hogerop is geen goed idee. Sommige keukenbouwers stellen voor om de vaatwasser wat hoger te plaatsen, zodat je hem makkelijk kan in- en uitladen. “Persoonlijk raad ik dat af omdat je dan veel plaats verliest. Bovendien komen er nu vaatwassers op de markt waarvan de onderste laden omhoog kunnen.” Een recente technologie die nog wat kinderziekten moet overwinnen.

10 Ik installeer mijn keuken zelf

Fervente klussers zijn soms geneigd zelf hun keuken op te meten en meubelen te bestellen die ze dan ook nog zelf in elkaar steken. Je moet weten dat op maat gemaakte keukenmeubelen bij het installeren heel vaak moeten worden bijgesteld. “Rechte hoeken zijn niet altijd recht en een muur is evenmin helemaal kaarsrecht of vlak. Het is daarom erg belangrijk dat je een beroep doet op een erkende, professionele installateur, want het is echt een vak apart. Wel kies je best zelf je monteur, nadat je informatie hebt ingewonnen.” Je bent zeker niet verplicht om met de monteur te werken die de keukenbouwer je voorstelt als je het volste vertrouwen hebt in iemand anders.

Het moet klikken. Een goeie verstandhouding met de keukeninstallateur is erg belangrijk, al was het maar om een goeie opvolging van het dossier te verzekeren en duidelijk af te spreken wat je mag verwachten. “Met andere woorden, als je voelt dat het niet klikt, aarzel dan niet om elders te gaan.”

NICOLAS EVRARD

Partner Content