Honingzoete recepten

Honing wordt ook wel eens de nectar van Eros genoemd. Aan dit zoete voedingsmiddel worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven. Enkele verleidelijke recepten.

Inhoud:

Hartig-zoete cake

Voor 4 personen: 125 g boter + 15 g voor het invetten van de vorm, 3 takjes verse rozemarijn, 3 eieren, 10 cl melk, 200 g zelfrijzende bloem, 3 eetlepels vloeibare honing, 70 g versgemalen Parmezaanse kaas, 150 g gorgonzola 1 mespuntje zout.

1 Laat de boter smelten. Haal de blaadjes van de rozemarijn. Spoel en droog ze en mix ze tot een poeder.

2 Scheid de dooiers van de eiwitten. Klop de dooiers met de melk en de gesmolten boter op tot een schuimig mengsel. Klop er de bloem onder tot u een glad beslag verkregen hebt.

3 Roer de honing, de kaas en het rozemarijnpoeder door het beslag. Klop daarna de eiwitten met het mespuntje zout tot een stevige sneeuw en spatel het schuim erdoor.

4 Verkruimel de gorgonzola. Vet een cakevorm met een antiaanbaklaag in met boter en bestrooi ze met wat bloem. Giet de helft van het beslag in de vorm, leg er de blokjes gorgonzola op en dek af met de rest van het beslag.

5 Zet de vorm van onderen in een voorverwarmde oven van 200°C. Verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 180°C en laat nog 30 minuten bakken. Laat de cake dan afkoelen en haal hem heel voorzichtig uit de vorm (het gebak is heel zacht en nogal breekbaar).

6 Warm de cake 10 minuten op in een voorverwarmde oven van 120°C. Snijd hem in dikke plakken en serveer deze met een salade (bijvoorbeeld een mengsel van veldsla, witloof, raketsla en spinaziescheutjes met noten- of hazelnotenolie).

Tajine van lamsvlees met honing

Voor 4 personen: 1 kg ontbeende lamsschouder, olijfolie, 4 koffielepels ras-el-hanout (Marokkaans specerijenmengsel), 1 koffielepel paprikapoeder, 1 koffielepel kaneelpoeder, 2 uien, 2 rode paprika’s, 3 venkelknollen, 3 paarse artisjokjes (of 6 artisjokharten uit blik), 2 courgettes, 1 aubergine, 1 gekonfijte citroen, 6 knof- lookteentjes, 3 eetlepels honing (oranjebloesems, rozemarijn), 30 cl runderbouillon, zout, peper van de molen.

1 Snijd het lamsvlees in grote dobbelstenen en schep ze op de bodem van een tajinepot. Voeg een royale scheut olijf-olie, peper en zout toe en bestrooi alles met 3 koffielepels ras-el-hanout, het paprikapoeder en het kaneelpoeder.

2 Maak de uien en de rode paprika’s schoon en hak ze fijn. Snijd de venkelknollen in reepjes. Verwijder de steel van de artisjokjes en snijd ze doormidden (uit blik laat u ze heel). Snijd de courgettes en de aubergine in blokjes, de citroen in partjes en hak het knoflook fijn. Strooi ze over het lamsvlees.

3 Kruid de groenten met peper, zout en de rest van de ras-el-hanout. Voeg de honing en 20 cl bouillon toe.

4 Dek de tajine af, breng aan de kook en laat 2 uur op een heel zacht vuurtje sudderen. Giet er zonodig nog wat bouillon bij.

5 Dien het gerecht in de tajine op wanneer het vlees bijna gekaramelliseerd is.

Nem met banaan en honing

Voor 4 personen: 4 takjes verbena (ev. te vervangen door citroenkruid of citroenmelisse), 50 g boter, 8 rijstvellen, 4 bananen, 4 eetlepels honing.

1 Spoel de verbena (citroenkruid, citroenmelisse), dep ze zorgvuldig droog en haal de blaadjes eraf.

2 Laat de boter smelten. Leg de rijstvellen open en strijk ze aan beide kanten in met de gesmolten boter.

3 Pel de bananen en snijd ze doormidden. Leg een stuk banaan in het midden van de onderkant van elk rijstvel. Overgiet elk stuk banaan met wat honing en enkele blaadjes verbena, citroenkruid of melisse. Sla de twee zijkanten van het rijstvel om het stuk banaan en rol het rijstvel op (te beginnen aan de onderkant).

4 Schik de nems op een ovenplaat bedekt met boterpapier en laat ze 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 210°C, tot ze goudgeel en knapperig zijn. Dien ze daarna meteen op.

Konijn met een korstje

Voor 4 personen: 1 knoflookteentje, 3 eetlepels lavendel- of rozemarijnhoning, 1 eetlepel witte wijnazijn, 25 cl witte wijn, 6 eetlepels olijfolie, een konijn van 1 kg (in stukken), 4 takjes tijm, 2 koffielepels kummel, 1 bundel jonge worteltjes, zout, peper van de molen.

1 Pel het knoflookteentje en hak het fijn. Meng het met de honing, de azijn, de witte wijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper. Voeg de stukken konijn en de tijm toe, meng alles goed en dek de kom af. Laat 12 uren marineren op een koele plaats (een tip: de smaakstoffen zullen beter in het konijn dringen als u de stukken omwikkelt met keukentouw).

2 Laat het konijn uitlekken en vang het marinadevocht op. Verhit de rest van de olijfolie in een grote, vuurvaste pan (of schaal). Laat de stukken konijn hierin mooi kleuren aan alle kanten. Neem ze met een schuimspaan uit de pan.

3 Giet het marinadevocht in de pan en laat het 5 minuten inkoken. Voeg de stukken konijn en de kummel toe. Dek de pan af en plaats ze in een voorverwarmde oven van 150°C. Laat 1 uur en 45 minuten braden.

4 Schraap de worteltjes schoon maar laat er telkens een stukje loof aan. Blancheer ze 5 minuten in gezouten kokend water, koel af met ijskoud water en laat ze uitlekken.

5 Draai de stukken konijn in de helft van de braadtijd om en voeg de worteltjes toe. Dek de pan weer af en laat verder garen in de oven. Controleer nu en dan de gaarheid: het konijn moet een mooi korstje krijgen maar mag niet aanbranden. Schik het vlees en de worteltjes op een dienschaal, overgiet met het braadvocht en dien meteen op.

Partner Content