Het Suikermuseum van Tienen sluit onherroepelijk de deuren

10/09/07 om 00:00 - Bijgewerkt op 05/04/17 om 15:41

Tienen, dé suikerstad van België, heeft een boeiend museum dat aan deze zoetstof is gewijd. Op zondag 16 april 2017 sluit het Suikermuseum echter onherroepelijk de deuren. Wie het museum nog wil bezoeken, kan dit nog tot en met zondag 16 april 2017 gratis doen.

Het Suikermuseum van Tienen sluit onherroepelijk de deuren

© G.F.

Het Suikermuseum, in het historische centrum van de stad, kwam er in 2002 naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Tiense suikerraffinaderij. Op dezelfde plek vindt u verder een toeristisch infobureau, een streekgerechtencentrum, een cafetaria en het stedelijk museum Het Toreke, waar opgegraven objecten uit de Gallo-Romeinse tijd te zien zijn.

Die periode komt overigens ook in de eerste zaal van het Suikermuseum aan bod. Voor alle duidelijkheid: de Romeinen kenden nog geen suiker maar de voorloper daarvan, de honing, was een kostbaar goed en werd in luchtdichte potten bewaard. Tijdens de diverse opgravingen werden dergelijke Gallo-Romeinse potten teruggevonden.

Suikergeschiedenis

Het waren de kruisvaarders die in het Midden-Oosten voor het eerst in aanraking kwamen met suiker en die het goedje in West-Europa introduceerden. Later werd het vanuit overzeese kolonies aangevoerd maar het was vooral Napoleon die de suikerproductie op het Europese vasteland een stevige por in de rug gaf toen de Engelsen de handelsschepen tegenhielden. De Franse keizer reageerde prompt: met drastische belastingverminderingen moedigde hij de inheemse bietenteelt aan.

In 1836 ging de Tiense suikerfabriek van start en de boeren in de buurt begonnen massaal bieten te kweken. Foto's uit de oude doos getuigen van de zware arbeid waarvoor ook kinderen en vrouwen werden ingeschakeld, naast seizoenarbeiders die tijdens de bietenoogst vanuit heel Vlaanderen kwamen helpen en dan in varkensstallen sliepen.

Hightech revoluties

Vandaag haalt men vier keer meer suiker uit een biet dan in de middeleeuwen en dat is vooral aan de technologische vooruitgang te danken. Kampte men tussen 1959 en 1974 nog met erg slechte oogsten waardoor de helft van de bieten verloren gingen, vandaag slagen de Tiense onderzoekers erin zogenaamde designbieten te maken, bieten op maat. De zaden krijgen in het lab een slim jasje aangetrokken, een coating met een cocktail van beschermmiddelen waardoor ze resistent worden tegen allerlei kwalen.

Verder onderzoek gaat uit naar diverse types suiker, zoals inuline. Dat is een stof die uit wortels van chicorei wordt gewonnen, wat proeft als suiker maar veel caloriearmer is.

Suikerhits

Het Suikermuseum van Tienen sluit onherroepelijk de deuren

Het museum probeert voor ieder wat wils te bieden met een mix van geschiedenis en techniek, maar ook met meer ludieke knipoogjes. Zo kunt u de grootste hits beluisteren waarin het thema suiker opduikt en in drie reuzentaarten vindt u alle types Tiense klontjes en hun verpakkingen terug.

Iedere bezoeker krijgt een audiogids die bij het betreden van elke zaal informatie geeft, kinderen stillen hun nieuwsgierigheid via de animatiefiguurtjes op de vele touch-screenschermen die ze onderweg vinden.

Suiker en gezondheid

Ook de gezondheidsrisico's van suiker gaat dit museum niet uit de weg. Zo wordt de vraag "Verkort veel gebruik van suiker het leven?" positief beantwoord. En op grafieken zien we dat de Belgen de ferventste suikereters van Europa zijn. Wij verbruiken 45 kg suiker per inwoner per jaar. Zuiderse landen zoals Italië houden het gezonder, met gemiddeld 25 kilo.

Praktisch

Suikermuseum Tienen, Grote Markt 4. Dinsdag tot zondag, 10-17 uur. Info: 016 80 56 66. Nog gratis te bezoeken tot en met 16 april.

Volgens de plannen zal het Suikermuseum vervangen worden door een gloednieuw bezoekerscentrum met een cafetaria, een streekshop en een expertisecentrum. In dit expertisecentrum zullen zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen rond thema's als landbouw, landschap, innovatie, erfgoed en consumptie een plek krijgen. Suiker zal evenwel de rode draad blijven. In de loop van 2018 zou alles concreet vorm moeten krijgen.

Lees meer over:

Onze partners