© Getty Images

Het fietsseizoen in fietsparadijs Limburg

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Limburg werd al zeven jaar op rij verkozen tot ‘Belgische Fietsprovincie van het jaar’ door de bezoekers van onze zustersite Fietsen123.be. Ook dit jaar pakt deze provincie weer straf uit om deze titel waar te maken. De historische themaroutes en een splinternieuw digitaal fietsplatform zijn slechts twee van de nieuwe troeven.

Digitaal fietsplatform

Het nieuwe digitale fietsplatform opwww.toerismelimburg.be brengt het ruime fietsaanbod in het Fietsparadijs Limburg nu overzichtelijk samen:

  • nieuwe fietsroutes (recreatieve, sportieve, historische én lifestyleroutes). Bij elke fietsroute krijgt u alle informatie die u maar nodig kunt hebben: de lengte, de moeilijkheidsgraad, de hellingen, de bezienswaardigheden langs de route, waar u terecht kunt voor een natje en een droogje,... U kunt elke route afdrukken én downloaden in diverse formaten voor gps.
  • een overzicht van alle fietsactiviteiten in de provincie en dat zijn er heel wat.
  • fietsfaciliteiten zoals fietsonthaal- en servicepunten, fietsverhuurpunten,...
  • fietsvriendelijke horeca (160 fietscafés en 157 fietslogiesuitbatingen)
  • tientallen fietsarrangementen

De digitale fietsgids geeft u zowel duidelijke beschrijvingen van uitgewerkte fietsroutes, als een gepersonaliseerd aanbod op maat van uw fietswensen en -capaciteiten.

Historische themaroutes

Toerisme Limburg werkte een aantal nieuwe fietsroutes uitdie u leiden doorheen de rijke fiets- en wielergeschiedenis van de provincie. Want Limburg is al heel lang een fietsparadijs.

  • In 1894 vond in het Maasland het allereerste Belgische Kampioenschap Wielrennen plaats. Vandaag maakt dit historische traject van het BK 1894 deel uit van het fietsroutenetwerk en de toeristische themafietsroutes door het Snoer van Maasdorpjes. Vanaf nu kunt u dus langs het Snoer van Maasdorpjes zelf het parcours van dat allereerste Belgische Kampioenschap Wielrennen rijden.
  • Vanaf het Circuit van Zolder kunt u via verschillende historische themafietsroutes de rijke Limburgse fiets- en wielergeschiedenis op en rond de omloop van Terlaemen ontdekken. Zo is er een route gewijd aan de wereldkampioenschappen van 1969 en 2002 die u via de Wijers naar het openluchtmuseum van Bokrijk brengt. Dat staat dit jaar in het teken van ‘In het Wiel van de Sixties’. Meer daarover verder in dit artikel.
  • Via de ‘Ronde van de Limburgse Ronde-winnaars’ fietst u doorheen de geboortestreek en trainingsparcours van de Limburgse winnaars van de Ronde van Vlaanderen, Eric Vanderaerden en Roger Martens. Leer tegelijkertijd meer over ‘de kus in het geel’ van Marc Wauters. En er is ook een ‘pioniersroute’ die u via de mooiste paadjes doorheen de Bike Valley loodst tot aan het wielermonument van Jan Wouters in Helchteren.
  • Daarnaast vertrekken er verspreid over de provincie Limburg, zoals in Sint-Truiden, Tongeren en Voeren, historische themafietsroutes gewijd aan Limburgse Flandriens, die mede dankzij de gevarieerde en uitdagende landschappen van Limburg uitgroeiden tot grote kampioenen.

De routes zijn bestemd voor recreatieve fietsers en variëren tussen de 30 en 50 km.

Bokrijk “In het wiel van de sixties’

Sedert 30 maartherleven de jaren ’60 in het openluchtmuseum Bokrijk. U herbeleeft er de sixties door de ogen van een toenmalige wielervedette, zijn echtgenote of iemand uit zijn entourage.

Aan de ingang kunt u de identiteit aannemen van bijvoorbeeld wielerlegende Herman Van Springel of zijn grote fan Mark Uytterhoeven. Of bekijk het reilen en zeilen in dewielerwereld met de vrouwelijke blik van wielrensterYvonne Reynders, viermaal wereldkampioene wielrennen op de weg. Ofbeleef een rennersleven als echtgenote van Walter Godefrood. Met hun identiteitskaart in de hand verkent u de authentieke sixties-decors, van keuken tot cinema, van jeugdkamer tot elektrowinkel.Wat kwam er op tafel? Was er nog tijd voor ontspanning? En hoe kwamen de renners in beeld?
Deze verhalen werden opgetekend door wielerkenner en Sporza-journalist Christophe Vandegoor.

U kunt kiezen uit het verhaal van deze personen:

  • Herman Vanspringel: Vlaams wielericoon en tweede in de Tour van 1968
  • Mark Uytterhoeven: De presentator en gewezen VRT-sportjournalist was als kind een grote fan van Herman Vanspringel.
  • Yvonne Reynders: vrouwelijke wielrenner in de jaren 60, veelvoudig wereldkampioene
  • Patrick Sercu:één van de grootstezesdaagse-renners aller tijden, die ook verschillende kampioenschappen, wereldrecords en Tour-ritten op zijn naam schreef.
  • Maurice Baens: inmiddels de oudste sportkinesist van België. Hij behandelde de voorbije 60 jaar talloze bekende en minder bekende wielrenners op zijn massagetafel.
  • Jean-Baptiste Claes: Limburger en professioneel wielrenner in de sixties, die na zijn wielercarrière de succesvolle kledingketen JBC uit de grond stampte.
  • Robert Janssens: Deze ‘nestor’ van de Vlaamse wielerjournalistiek bracht verslag uit van tal van wielerklassiekers en Tour-rondes. Hij publiceerde ook verschillende wielersportboeken.
  • Micheline Standaert: de echtgenote van ex-wielrenner en ploegleider Walter Godefrood.
  • Frank Hoste: Deze ex-wielrenner was tijdens zijn jeugd een grote fan van Eddy Merckx.

Tijdens het evenement ‘De Koers van Bokrijk’ op zondag 2 juni is het één en al koers wat de klok slaat in Bokrijk.

  • Bokrijkacteurs brengen een dorp op het vroegere Vlaamse platteland helemaal tot leven, met als hoogtepunt een dorpskoers uit de jaren ’30. U beleeft het alsof u er deel van uitmaakt.
  • Bekijk én vergelijk: ontdek welke evolutie de fietsen, reclamevoertuigen en wielerwagens de voorbije decennia hebben doorgemaakt.
  • Maak kennis met verschillende facetten van de wielersport, van mountainbike tot BMX, en stap zelf op de trappers. Of neem deel aan een van de workshops, zoals fietsonderhoud.
  • Ontmoet wielerhelden van vroeger.

Van 7 juli tot 29 september worden alle geheimen van de ‘kermiskoers’ uit de doeken gedaan tijdens de bijzondere expo ‘In het wiel van De sixties’.

Stap binnen in de spiegeltent en keer terug in de tijd naar een wielerbeurs anno ’65. Aan verschillende standjes maakt u kennis met objecten en aspecten die tekenend waren voor het wielergebeuren in die tijd. Welke fietsen, truitjes en ander sportmateriaal waren toen een ‘must-have’ voor professionele en amateurrenners? Hoe werden de renners letterlijk ‘onder handen genomen’? Wat zat er in de drinkbus en wat aten zij onderweg? En wat zijn de verschillen met vandaag?

Familiefietsevenement en avondfietsen op Circuit Zolder

Op zondag 9 juni 2013 vindt op Circuit Zolder een groot familiefietsevent plaats, met onder meer een fietswijding op de legendarische Sacramentsberg, een mythische wielerlocatie en een scherprechter tijdens de kampioenschappen veldrijden.
Tijdens het familiefietsevent zijn er ook gegidste rondleidingen op en rond het Circuit van Zolder. U krijgt onder meer de gelegenheid om een bezoek te brengen aan het archief, met een indrukwekkende collectie van legendarische wielermemorabilia en de gloednieuwe tentoonstelling over 50 jaar Circuit Zolder.
Op die dag kunt u ook naar hartenlust fietsen op het tarmac van Zolder, dat uitzonderlijk geopend zal jn voor recreatieve fietsers en families. Vanuit Circuit Zolder kunt u ook fietsen richting Bokrijk via de WK 2002-route.

Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagavond van 18.15 uur tot 21.30 uur kunt u op Circuit Zolder uw eigen limieten testen. Rij zelf met vele andere wielrenners en liefhebbers in peloton over het legendarische asfalt. De kans dat u achter Boonen, Gilbert of Cancellara fietst, is niet onbestaande!
De omloop is volledig verlicht, waardoor u er ook tijdens de wintermaanden veilig kan fietsen.
Een dagticket kost 3 euro. Abonnees kunnen met een tijdsregistratiechip rondetijden timen, analyseren en vergelijken met vrienden.

Meer info: www.toerismelimburg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content