Hartig gebakken

13/06/12 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Quiches, hartige taarten en cakes zijn prima lunchgerechten, die steeds vaker een plekje krijgen op de menukaarten van trendy zaken. Enkele ideetjes...

Hartige cake

Ingrediënten

50 g zongedroogde tomaten op olie
60 g artisjokharten uit blik
150 g bloem
oe zakje bakpoeder
3 eieren
1 dl melk
4 eetlepels olijfolie
150 g gemalen gruyère
25 g pistachenoten
1 eetlepel fijngehakte salie
cayennepeper
boter
bloem
zout

Werkwijze
? Verwarm de oven voor op 180°C.
? Laat de tomaten en de artisjokharten uitlekken. Snijd ze in blokjes.
? Zeef de bloem in een ronde kom.
? Meng de bloem met het bakpoeder. Kruid met cayennepeper en zout.
? Klop de eieren los met de melk en de olijfolie.
? Roer het eimengsel beetje bij beetje door de bloem.
? Meng de tomaten, de artisjokken, de kaas, de pistachenoten en de salie onder het beslag.
? Bestrijk een cakevorm met boter.
? Strooi er wat bloem over.
? Giet het beslag in de cakevorm.
? Bak de cake 30 minuten in de oven.

Samosa's

Hartig gebakken

Ingrediënten voor 12 stuks

1 pakje brikdeeg
1 aardappel
50 g bloemkool
50 g wortelblokjes
2 eetlepels erwtjes
2 teentjes knoflook
1 chilipepertje
3 lente-uitjes
1 koffielepel geraspte gember
OE koffielepel kurkuma
1 koffielepel garam masala
1 eetlepel citroensap
olie of gesmolten boter
zout

Werkwijze
? Schil de aardappel en kook hem gaar. Blancheer de bloemkool, de wortelblokjes en de erwtjes apart.
? Verwarm de oven voor op 220°C.
? Pel de knoflook en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje en snipper het fijn. Hak de lente-uitjes fijn. Snijd de aardappel in blokjes. Snijd de bloemkool in stukjes.
? Meng de aardappelblokjes, de wortelblokjes en de bloemkoolstukjes met de knoflook, de chilipeper en de lente-uitjes.
? Roer de gember, de kurkuma, de garam masala en het citroensap eronder. Kruid met zout.
? Snijd de brikvellen doormidden.
Vouw elke helft in tweeën in de lengte.
? Bestrijk het opgevouwen brikvel met olie en gesmolten boter.
? Leg de ronde zijde van het deeg naar boven.
? Schep ongeveer 1 eetlepel vulling op het deeg en vouw tot een driehoek volgens de instructies op de verpakking.
? Bak de samosa's ongeveer 8 minuten in de oven.

Krabtaartjes

Hartig gebakken

Ingrediënten voor 4 ronde taartjes van 11 cm

1 basisrecept parmezaandeeg (zie kader)
1 blik king krab (uitgelekt gewicht 190 g)
1 tomaat
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 ei
Ÿ dl room
piment d'Espelette
zout

Werkwijze
? Verwarm de oven voor op 180°C.
? Bak de taartbodempjes blind.
? Laat de krab uitlekken, maar vang het vocht op.
? Pel en ontpit de tomaat. Snijd de tomaat in blokjes.
? Houd 4 mooie stukjes krab apart en meng de rest met de tomatenblokjes en de peterselie.
? Verdeel het krabmengsel over de taartbodempjes.
? Klop het ei los met de room en 2 eetlepels krabvocht. Breng op smaak met piment d'Espelette en zout.
? Giet het roommengsel over het krabmengsel.
? Bak de taartjes 20 minuten in de oven.
? Werk af met stukjes krab en dien lauw op.

Parmezaandeeg

220 g bloem
90 g koude boter
40 g versgeraspte parmezaan
1 eiderdooier
koud water
een snuifje zout

Werkwijze
? Zeef de bloem samen met het zout in een ronde kom.
? Snijd de koude boter in stukjes.
? Meng de boter heel snel (met je vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt.
? Voeg de parmezaan toe en meng.
? Voeg de eiderdooier toe en meng.
? Voeg ongeveer 4 eetlepels water toe en meng.
? Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen.
? Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat minstens oe uur rusten in de koelkast.

Zin in meer?

Hartig gebakken

Dan is het boek 'Hartig gebakken' van Livia Claessen, waaruit deze recepten komen, zeker een aanrader! In dit boek staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling, prachtig in beeld gebracht door Frank Croes. Alle recepten zijn door iedereen gemakkelijk te maken. Ook voor de verschillende deegsoorten die als basis dienen voor de recepten, vindt u de basisrecepten in het boek.

Hartig gebakken, Livia Claessen, Standaard Uitgeverij, ISBN 978 90 02 25183 2, ? 22,50

Onze partners