© Plantentuin Meise

Gifkikkertjes zorgen voor biologische bestrijding in Plantentuin Meise

Sinds deze week leven er 40 geelgestreepte pijlgifkikkertjes (Dendrobates truncatus) in de Mabundukas van het Plantenpaleis. De kikkertjes worden ingezet als biologische bestrijding.

De kikkertjes voeden zich vooral met mieren en andere kleine ongewervelden. Doordat zij de mieren intomen, zullen ook de bladluizen zich veel minder verspreiden. Hierdoor schakelt de Plantentuin Meise in de Mabundukas over op volledige biologische bestrijding! Later zullen we de soort ook inzetten in de serre met de reuzenwaterlelies en eventueel in de regenwoudkassen.

De geelgestreepte pijlgifkikker is slecht 25-30 mm groot. Op zijn rug heeft hij glanzende zwarte vlekken en dikte goudgele tot blauwe strepen die de omtrek van de kop en rug volgen. De buikzijde bevat een gemarmerde tekening van geel met grote zwarte vlekken. De mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes. Het natuurlijke verspreidingsgebied is Colombia, het tropisch regenwoud van de westflank van de Andes en dit op een hoogte tussen de 350 en 1200 m boven zeeniveau. In hun natuurlijke habitat zijn de kikkertjes giftig door het eten van giftige insecten zoals mieren waardoor ze weinig natuurlijke vijanden hebben. Het is de giftige huidafscheiding die door traditionele indianenstammen gebruik wordt om hun pijlpunten in de drenken. Buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied zijn de geelgestreepte pijlgifkikkertjes weinig tot niet giftig.

De geelgestreepte pijlgifkikker is een bodembewonende soort die in de onderste meter van het regenwoud blijft en dus niet klimt. De plantentuin hoopt op een spontane voortplanting. Daarvoor werden enkele bromelia’s op de voet van een paar bomen geplaatst om voor kleine poeltjes te zorgen waar de kikkervisjes kunnen opgroeien. De diertjes houden zich overdag schuil en zijn vooral ’s nachts actief. De kans dat bezoekers de kikkertjes zullen zien is dus miniem.

Deze startpopulatie komt van een hobbykweker, Olivier Anseeuw, die zelf zijn oorspronkelijke populaties van een duurzame kweker in Colombia met (CITES-)vergunning verkreeg. De duurzame kweek is gekoppeld aan beschermingsprogramma’s voor de soort in haar natuurlijke habitat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content