Gezond lunchen met Gordon Ramsay

De Britse topkok Gordon Ramsay maakte van goed eten en gezond leven zijn motto. Wij geven u alvast 3 van zijn gezonde lunchrecepten. Elk van deze recepten kan een volledige lunch vormen.

Dikke soep met kabeljauw en tomaten

Ingrediënten voor 4 – 5 personen

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gepeld en grof gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes
  • 2 grote wortels, schoongemaakt en in stukjes
  • 2 grote vastkokende aardappelen, geschild en instukjes
  • 1 gele paprika, ontdaan van zaadjes en in stukjes
  • enkele takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 400 g stukjes tomaat in blik
  • 9 dl visbouillon
  • 150 sperziebonen in stukjes
  • 1 courgette in stukjes
  • 600 g kabeljouwfilet ontveld en van graten ontdaan
  • enkele scheutjes tabasco (naar keuze)
  • bosje peterselie fijngesneden
  • zeezout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een zware pan. Fruit daarin de ui en selder met wat peper en zout op matig voor gedurende 6-8 minuten. Voeg de wortels, aardappelen, paprika en kruiden toe en bak de groenten in 5 minuten licht goudbruin.
  2. Voeg de tomaten toe en giet de bouillon erbij. Dek de groenten af en laat 7-9 minuten garen. Voeg de bonen en stukjes courgette toe. Roer en laat de groenten nog eens 3 minuten zachtjes meekoken. Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe en eventueel wat tabasco.
  3. Strooi wat peper en zout over de visfilets en leg ze op de groenten in de pan. Dek weer af en laat alles nog eens 3 – 4 minuten zachjes pruttelen. De vis is dan wit en net gaar.
  4. Verdeel de vis met een lepel in grote vlokken. Schep de hete soep in kommen en strooi er fijngesneden peterselie over.

Mihoensalade met garnalen en Thaise dressing

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 100 g mihoen
  • scheutje sesamolie
  • 200 g peultjes
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote gele paprika
  • 2 lente-uien
  • 200 g gekookte, gepelde garnalen
  • handvol blaadjes koriander
  • 1 el geroosterd sesamzaad

Voor de dressing:

  • 1 sjalotje, gepeld en fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geperst
  • 1 kleine rode Spaanse peper, ontdaan van zaad en zaadlijsten, fijngesneden
  • 2-3 el limoensap
  • 2 el vissaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • 2,5 el ongeraffineerde suiker
  • 2 el sesamolie

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook. Leg de mihoen in een grote hittebestendige kom en giet er kokend water op. De mihoen moet volledig bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat de mihoen in 5 minutenbeetgaar worden. Giet de mihoen af. Schep de noedels meteen om met wat sesamolie zodat ze niet aan elkaar kleven.
  2. Blancheer intussen de peultjes in een pan kokend water in 2 minuten beetgaar: ze zijn dan nog steeds felgroen. Laat ze schrikken in een kom ijskoud water en laat ze goed uitlekken. Snijd de peultjes diagonaal in 2 tot 3 stukken. Halveer de paprika’s, ontdoe ze van zaad en zaadlijsten en snijd ze in dunne, lange reepjes. Snijd de lente-uien in schuine, dunne ringen.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom.
  4. Doe de garnalen, lente-uien, peultjes en paprika’s in een grote kom en voeg er de uitgelekte mihoen, blaadjes koriander en het sesamzaad aan toe. Giet de dressing over de salade en schep alles om. Serveer de salade meteen of zet deze tot gebruik in de koelkast.

Salade van mango, avocado en gerookte kip

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 stevige maar rijpe mango’s
  • 2 rijpe avocado’s
  • een scheutje citroensap
  • 300-350 g gerookte kipfilet
  • 200 g gemengde sla
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd

Voor de dressing:

  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el citroensap
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el avocado-olie
  • zeezout en zwarte peper

Bereiding:

  1. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd het in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over vier borden.
  2. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schil de avocado’s en snijd het vruchtvlees in reepjes. Knijp er wat citroensap overheen om verkleuring van het vruchtvlees te voorkomen. Leg ze op de plakjes mango.
  3. Snijd de kip in dunne plakjes en verdeel ze over de borden. Leg de blaadjes sla in het midden.
  4. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en voeg peper en zout toe naar smaak. Schep de dressing over de salade, garneer deze desgewenst met geroosterde pijnboompitten en serveer.

Meer recepten

Gezond lunchen met Gordon Ramsay

Veel meer van deze overheerlijke en gezonde recepten van Gordon Ramsay voor elke maaltijd van de dag vindt u in het boek Gezond met Ramsay, 255 pagina’s, ISBN: 9789043912037, ? 29,95, Kosmos Uitgevers, verdeeld voor België door VBK Uitgevers België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content