© Zorgbedrijf Antwerpen

Gerechten met een bijzondere betekenis

Ja, er is alweer een kookboek uit. Maar toch een beetje een bijzonder. In “Het recept van mijn leven” vertellen 24 bekende en minder bekende mensen over een gerecht dat voor hen een bijzondere betekenis heeft.

Iedereen heeft wel een recept of een maaltijd waaraan hij of zij bijzondere herinneringen overhoudt. De geur en smaak van eten hebben nu eenmaal de magische kracht om je terug in de tijd te katapulteren, naar plaatsen, mensen of ervaringen die je verdere leven vorm gaven. Kortom gerechten creëren herinneringen. Wie aan zijn of haar mama of papa of aan oma of opa denkt, denkt vaak ook aan hoe anders hun gerechten smaken, en vaak zit dat in iets heel kleins en subjectiefs. Onder andere bekende Vlamingen Gust De Coster (radiomaker), Robbe De Hert (filmregisseur) en Pol Goossen (acteur) vertellen welke maaltijd bij hen emoties oproept. Alle vertellers in dit kookboek hebben een of andere band met Zorgbedrijf Antwerpen, de koepel van woonzorgcentra, serviceflats en dienstencentra voor ouderen, dat het boek uitgeeft.

De jongste is TV-kok Jeroen Meus (39), die sinds een opname van Goed Volk in woonzorgcentrum Sint-Anna, een speciale band heeft met de bewoners. De oudste verteller is Martha Katz. Zij wordt eind dit jaar 102. Samen stelden ze het boek voor op de Boekenbeurs in Antwerpen met een half uurtje “showcooking”. Jeroen Meus maakte op aangeven van Martha Katz haar favoriete gerecht ossenstaartsoep. Katz vertelde dat ze nooit had leren koken van haar mama, want die wilde graag dat ze bij haar bleef wonen en niet trouwde en ‘de liefde van de man gaat nu eenmaal door de maag.’ Dat deed ze ook. Ze trouwde nooit en zorgde voor haar mama. Maar Martha Katz leerde zichzelf stiekem wel de kneepjes van het koken. Wanneer Meus haar vraagt of hij boter of olijolie moet gebruiken klinkt het gedecideerd: boter, veel beter! En een 102-jarige kan het natuurlijk weten.

Witloof in de oven

Meus vertelt in het boek ook zelf over een gerecht waar hij warme herinnering aan heeft: witloof in de oven zoals zijn moeder dat klaarmaakte. ‘ Een van mijn absolute lievelingsgerechten is witloof in de oven. Als ik dat eet, voel ik mij plotsklaps twintig jaar jonger’, klinkt het. ‘Dat is een van de redenen waarom ik zo graag kook: eten kan een smakelijke teletijdmachine zijn. Mijn mama maakte het vaak als ik terugkwam van de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ik zat daar op internaat en zowel het ontbijt als de lunch en het avondeten was klaargemaakt door de studenten. Dat wil zeggen dat het eten altijd chic was en op topniveau. Maar op het einde van de week kon ik enorm verlangen naar de simpele kost die mijn mama klaarmaakte: rodekool bijvoorbeeld en dus ook witloof in de oven. Die klassieke Vlaamse keuken brengt het gevoel van thuiskomen terug.’

‘De manier waarop mijn moeder haar witloof in de oven bereidde, is helemaal anders dan hoe ik het nu doe. Eten maken was letterlijk voedsel bereiden. Ze maakte het klaar om de familie te voeden. Daardoor nam ze weleens een ‘shortcut’ in het vakmanschap. Tegelijkertijd is haar witloof in de oven uniek voor mij, want het is het witloof van mijn moeder, begrijp je? ‘

‘Mijn ouders zijn jong gescheiden en dat maakte dat ik vroeger twee ’thuizen’ had. Daardoor was thuiskomen elke keer weer een echte belevenis: de ene keer ging ik naar papa, de andere keer naar mama. Als kind had ik het er soms wat lastig mee, ik heb vaak met spullen uit een sporttas moeten leven en ik begreep niet altijd waarom. Maar naarmate ik ouder werd, leerde ik uit die situatie dat een warme thuis voor mij heel belangrijk is. Ik probeer dat nu te installeren in mijn eigen gezin. Als mensen mij naar mijn favoriete maaltijden vragen, dan merk ik dat ik steeds teruggrijp naar de klassieke, Vlaamse keuken. Dat zijn de recepten van mijn leven.’

Het recept van mijn leven. Uitgegeven door Zorgbedrijf Antwerpen. €21,95. Te koop op www.deschakel.be of in de centra van Zorgbedrijf Antwerpen.

Partner Content