Gerechten die u verwarmen

Gratins, maaltijdsoepen, fondues... uit de berghutten komen gerechten die lijf en leden verwarmen. Wanneer het buiten vriest, smaakt deze keuken eens zo lekker.

Aardappelgratin met abondancekaas

Voor 4 personen

600 g vastkokende aardappelen, 500 g abondance (kaassoort uit de Franse Alpen, ev. te vervangen door emmental), 1 knoflookteentje, 15 cl wijn uit de Savoie of madera, peper van de molen, zout.

1 Borstel de aardappelen schoon onder de kraan. Leg ze, zonder ze te schillen, in een pan met koud water en zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken.

2 Snijd de kaas in reepjes en verwijder de korstjes. Laat de aardappelen uitlekken en snijd ze in hun lengte doormidden.

3 Pel het knoflookteentje, verwijder de kern en wrijf de binnenwanden van vier individuele kommetjes in met het knoflook. Verdeel de aardappelen over de kommetjes en kruid ze met peper. Bedek ze met reepjes kaas en overgiet alles met de wijn.

4 Zet de kommetjes 5 tot 10 minuten onder de voorverwarmde ovengrill en laat gratineren. Dien ze meteen op met dunne plakjes rauwe (berg)ham.

Soep uit de berghut

Voor 4 personen

4 dikke aardappelen, 1 grote ui, 100 g spekblokjes, 1/2 eetlepel olie of boter, 1 liter melk, 50 cl water, 150 g verse spinazie, 120 g papardelle (brede lintpasta), 100 g gruyère, zout.

1Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in grote stukken. Pel de ui en hak ze fijn.

2Laat de spekblokjes zonder vetstof fruiten in een grote kookpan. Voeg de olie of boter en de ui toe. Laat al roerend zachtjes stoven tot de ui mooi begint te kleuren.

3Voeg de stukken aardappel, de melk, het water en zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 minuten zachtjes borrelen.

4Verwijder de steeltjes en de middennerven van de spinazie. Snijd de spinazie in repen en voeg ze bij de soep na de helft van de kooktijd. Voeg de papardelle toe wanneer de aardappelen gaar zijn en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

5 Snijd de kaas in dunne staafjes. Verdeel deze over de borden of kommen en giet er de hete soep over.

Gevulde aardappelen

Voor 4 personen

Met kaas en gehakte ham: 4 dikke, bloemige aardappelen (bintje), olijfolie, 1 vrij dikke plak rauwe ham, 80 g gruyère (ev. te vervangen door comté, emmental, abondance...), peper van de molen, 8 takjes bieslook.

1 Borstel de aardappelen schoon onder de koudwaterkraan. Strijk ze in met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze daarna in een voorverwarmde oven van 200°C en laat ze ruim 40 minuten garen.

2 Hak de ham fijn. Snijd de kaas in dunne reepjes.

3 Neem de aardappelen uit de folie. Maak met een mes in de lengte een opening tot in het hart van elke aardappel, zonder ze door te snijden. Vul de opening met reepjes kaas. Bestrooi de bovenkant met gehakte ham.

4 Schakel de oven in de grill-stand. Schik de gevulde aard-appelen in een ovenschaal en laat ze 8 tot 10 minuten gratineren onder de grill. Bestrooi ze ten slotte net voor het opdienen met het gehakte bieslook.Met plakjes ham en kaas: 4 vastkokende aardappelen, peper van de molen, 2 plakken rauwe ham, 8 plakjes gruyère (of abondance, comté, emmental...), 40 g boter.

1 Borstel de aardappelen schoon onder de koudwaterkraan. Laat ze 20 tot 25 minuten stomen zonder ze te schillen.

2 Schil ze wanneer ze beetgaar zijn. Snijd ze in hun lengte doormidden en kruid de twee snijvlakken met peper.

3 Snijd de plakken ham in de breedte doormidden. Schik op één helft van de aardappelen een plakje kaas, een dubbelgevouwen halve plak ham en nog een plakje kaas. Plaats er de andere aardappelhelft op en bind de aardappelen dicht met keukentouw.

4 Laat de boter smelten en strijk er de aardappelen mee in. Schik ze in een gratineerschotel en dek ze af met een vel boterpapier of alufolie. Laat ze 8 tot 10 minuten gratineren onder de hete ovengrill en keer ze in de helft van de gratineertijd om.

Suikerroomtaart

Voor 4 tot 8 personen

60 g gezouten boter, 1 rol bladerdeeg, 200 g griessuiker,40 g bloem, 500 g dikke room,kaneelpoeder.

1 Vet een taartvorm royaal in met de helft van de boter. Rol het deeg uit en prik het in met een vork. Keer de deeglap om en bekleed er de taartvorm mee. Zet de taartbodem 1 uur in de koelkast (of 7 minuten in de diepvriezer).

2 Meng suiker en bloem en strijk de taartbodem in met dit mengsel. Giet er de room over en strijk glad met een spatel. Bestrooi de room met kaneel.

3 Verdeel de rest van de boter in vlokjes en verdeel deze over de taart. Plaats de taart van onderen in een voorverwarmde oven van 200°C en laat ongeveer 30 minuten bakken.

Partner Content