Gember: mag het wat pittiger?

Dankzij zijn warme en pittige, lichtjes citroenachtige smaak, slaagt gember erin zowel zoete als zoute gerechten aangenaam te parfumeren. Enkele pittige ideetjes...

Papillot van vis met gember en rijst met gedroogde abrikozen

Ingrediënten voor 4 personen :

50g verse gember, 200g zure appelen, 150g tomaten, 2 sjalotten, 1 teentje look, boter, 1 koffielepel kurkuma, 2 eetlepels citroensap, 1 mespunt geraspte citroenschil, zout, peper van de molen, 100g gedroogde abrikozen, 200g langkorrelrijst, 2 nieuwe uien, 4 roodbaarsfilets van ongeveer 150g zonder vel, 150ml visfond, peterselie.

1. Verwarm de oven voor op 200°C (stand 6-7)

2. Schil en rasp de gember fijn. Was de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd detomaten in schijfjes. Schil en hak de sjalotten en de look fijn.

3. Smelt wat boter in een pan en laat er de sjalotten en look in sudderen tot ze glazig zijn. Voeg kurkuma toe, de appelblokjes en schijfjes tomaat, gember, citroensap en citroenschil. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur.

4. Laat de gedroogde abrikozen weken in warm water om ze zacht te maken. Doe de rijst in een kookpot met 400ml gezouten water. Breng op kookpunt en laat gedurende 20 à 25 minuten zwellen op een zeer zacht vuurtje.

5. Was de nieuwe uien en snijd ze in schijfjes.

6. Leg de vis met de appelmengeling op vetvrij papier, giet er een scheutje visfond bij, plooi de zijkanten dicht en bindt het pakje dicht met keukengaren. Zet in de oven en laat garen gedurende 20 à 30 minuten.

7. Laat de gedroogde abrikozen uitlekken en hak ze fijn. Laat boter smelten in een pan, leg daar-in de abrikozen en de nieuwe uien en laat wat stoven. Meng met de gekookte rijst en voeg zout toe.

8. Leg de vis op de borden, plooi de papillotten wat open, bestrooi met peterselie en dien op met de rijst met abrikozen.

Beignets met peer en gekonfijte gember

Gember: mag het wat pittiger?

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eieren, 125g bloem, 100g poedersuiker, 1 eetlepel olie, 50cl bier, 3 peren (Doyenné du Comice of Passe-Crassane), het sap van 1 citroen, 50g gekonfijte gember, bloemsuiker.

1. Breek de eieren en scheid het wit van de dooiers. Houd het eiwit op kamertemperatuur.

2. Giet de bloem, de suiker en een mespunt zout in een slakom, maak er een putje in, voeg de eigelen en de olie toe en meng terwijl u beetje bij beetje het bier toevoegt tot u een homogene massa bekomt. Dek af met een linnen doek en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.

3. Schil de peren en haal de pitjes en het hart eruit. Snijd ze in acht stukken en overgiet met citroensap.

4. Voeg een mespuntje zout aan de eiwitten toe en klop ze tot schuim. Meng voorzichtig door het deeg. Snijd de gember in kleine stukjes en voeg hem eveneens toe aan het deeg.

5. Breng de frietketel op temperatuur. Wentel twee of drie schijfjes peer in het deeg en dompel ze voorzichtig in de olie tot ze goudgeel gebakken zijn. Haal ze uit met een schuimspaan en laat uitlekken op absorberend papier. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn.

6. Bestrooi met bloemsuiker en dien meteen op.

Kleine blini-sandwiches met zwarte radijs, gember en lompeieren

Gember: mag het wat pittiger?

Ingrediënten voor 4 personen:

200g vloeibare bloem, 140g boekweitbloem, 2 zakjes gist, 4 eieren, 20cl volle melk, 100g gesmolten boter + boter om te bakken, 2 potjes yoghurt, 20cl vloeibare room, zout, peper van de molen, 3 zwarte radijzen, sap van 1 citroen, olijfolie, bieslook, 20g gemarineerde gember, 100g lompeieren.

1. Doe bloem en gist in een slakom.

2. Warm de melk op en scheid het wit van de eieren van de dooiers. Houd de eiwitten op kamertemperatuur.

3. Meng eigeel, gesmolten boter, room, peper en zout. Leng aan met de warme melk die u met kleine scheutjes toevoegt. Meng beetje bij beetje met de bloem terwijl u goed roert om zo een dik, consistent deeg te bekomen. Laat een uurtje rusten op kamertemperatuur.

4. Was 1 zwarte radijs en snijd hem in twaalf schijfjes. Pel en rasp de rest van de zwarte radijzen, doe ze in een slakom en overgiet met het citroensap en een scheutje olijfolie. Meng voorzichtig. Was, droog en snijd het bieslook.

5. Klop de eiwitten, doe er een mespunt zout bij en voeg toe aan de pasta.

6. Boter een blinipan (een poffertjespan, 12cm diameter) in en giet er een kleine pollepel deeg in. Laat anderhalve minuut bakken aan elke kant.

7. Maak kleine sandwiches van de blini’s en versier ze met geraspte zwarte radijs en reepjes gember. Bestrooi met bieslook en lompeieren. Serveer koud.

De kneepjes van het vak

  • Wanneer de gemberwortel heel erg krom en gedraaid is, gebruik dan een koffielepeltje om hem te schillen.
  • Schil de gember niet helemaal, enkel wat u ervan nodig hebt.
  • De smaak van gember wisselt naargelang van het moment dat hij aan de bereiding wordt toegevoegd. De smaak is zachter bij het begin dan op het einde van de bereiding.
  • Voeg een stukje gember toe aan bouillon, het bevordert de spijsvertering.
  • Om u op te warmen kunt u een beetje gember toevoegen aan uw thee.
  • Voeg twee koffielepels gemalen gember toe aan uw pruimenconfituur. Erg lekker!
  • U kunt een gemberwortel invriezen maar laat hem niet ontdooien om te raspen, want dan wordt hij te zacht.
  • Hij kan ook in stukjes of in reepjes worden ingevroren in een bakje voor ijsblokjes. Zo hebt u hem altijd klaar voor gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content