Gember heeft pit!

Fris en pittig, met een vleugje citroen, dat is gember. De wortelstok past zowel in zoute als zoete gerechten. Subtiel prikkelt hij de smaakpapillen en geeft een licht exotische toets aan al uw schotels.

Stoofpotje van gamba’s, gember en mango

(voor 4 personen)

2 mango’s, 1 stuk gember van 5 cm, 1 tak selder, 1 takje grove bieslook, 16 rauwe gamba’s, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper van de molen, 4 koffielepels vloeibare honing.

1. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Schil de mango’s, snij ze in twee, haal er de pitten uit en snij het vlees in grote dobbelstenen.

2. Schil de gember, snij hem in fijne plakjes en daarna in reepjes. Was de tak selder, dep hem droog en snij hem in stukjes met het bladgroen.

3. Was, droog en snipper de bieslook. Pel de gamba’s maar laat de staartjes eraan.

4. Verhit de olijfolie in een grote sauteerpan, voeg de gamba’s toe en sauteer gedurende 5 minuten.

5. Verdeel de gamba’s, de mangoblokjes, de gember, de selder en de bieslook over vier kleine gietijzeren stoofpotjes. Zet onder water, voeg peper en zout toe. Voeg aan elk potje een koffielepel honing toe en dek af.

6. Zet de potjes in de oven en laat 20 minuten sudderen. Dien warm op.

Drankje met gember en citroen

(voor 4 personen)

4 limoenen, 1 stuk verse gember van 5 cm, 1 liter mineraalwater, 4 eetlepels poedersuiker.

1. Pel en rasp de gember. Pers het sap uit de citroenen. Giet het sap in een kookpot en breng tot op kookpunt.

2. Voeg de gember toe, haal van het vuur en dek toe. Laat 15 minuten trekken.

3. Giet er het mineraalwater bij en voeg de poedersuiker toe. Giet door een filter in een karaf. Meng goed en zet koel.

Terrine van kabeljauw, gember en wortelen

(voor 4 personen)

800 g wortelen, 1 stuk gember van 3 cm, 600 g kabeljauwfilet, zout en peper van de molen, 20 cl vloeibare room, olijfolie.

1. Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C). Schil de wortelen en laat ze gedurende 10 minuten stomen in de mand van de stoomkoker. Schil en rasp de gember.

2. Leg de kabeljauwfilets in een tweede stoommand, bestrooi ze met gember, voeg zout en peper toe, laat gedurende 10 minuten garen.

3. Pureer de wortelen met een pureestamper en doe ze in een slakom.

4. Voeg de room, peper en zout toe en meng. Doe de vis in stukjes en verwijder de graten.

5. Wrijf een terrine in met olie. Bedek de bodem met een laag wortelpuree, leg daarop een laag vis en weer een laag wortelpuree.

6. Warm gedurende 15 minuten op in de oven. Dien meteen op.

Ossenhaasje met gekonfijte mirabellen en gember

(voor 4 personen)

1 stuk verse gember, 2 sjalotten, 12 krielaardappelen, 400 g extra-fijne boontjes, zout en peper van de molen, 2 ossenhaasjes van elk 400 g, 50 g boter, 3 eetlepels vloeibare honing, 10 cl droge witte wijn, 250 g ontpitte mirabellen.

1. Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C). Schil en rasp de gember.

2. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Doe de aardappelen in een kookpot en laat ze 20 minuten koken.

3. Laat tezelfdertijd de boontjes 10 minuten koken in zout water. Laat de groenten uitlekken en zet opzij.

4. Bestrooi de ossenhaasjes met peper en zout. Laat ze langs alle kanten goudbruin bakken in een klontje boter. Voeg de sjalotten, gember en honing toe. Dek af en zet 15 minuten in de oven.

5. Giet er de witte wijn over en draai de ossenhaasjes een paar keer om in de wijn. Dek opnieuw af en zet nog 5 minuten in de oven. Voeg daarna de mirabellen toe. Draai de thermostaat lager, tot stand 6 (180°C) en laat gedurende 10 minuten verder sudderen, deze keer zonder deksel.

6. Laat de rest van de boter smelten in een pan en stoof er zachtjes de aardappelen en de boontjes in aan. Kruid ze.

7. Haal de ossenhaasjes uit de oven en snij in sneetjes. Leg ze op een schotel met de mirabellen eromheen en overgiet met het kookvocht. Dien meteen op met de groenten.

Tip: buiten het seizoen vindt u ontpitte mirabellen in conserven of diepgevroren. Laat de diepvriesmirabellen ontdooien op kamertemperatuur voor u ze gebruikt. Zo geven ze bij het bereiden niet te veel sap af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content