Fleurige gerechten

22/04/10 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

De lente doet ook zijn intrede in de keuken. Gedaan met winterse stoofpotjes, tijd voor fleurige gerechten. Koken met bloemen is een feest met geur en kleur! Enkele recepten.

De lente doet ook zijn intrede in de keuken. Gedaan met winterse stoofpotjes, tijd voor fleurige gerechten. Koken met bloemen is een feest van geur en kleur! Maar let op: niet alle bloemen zijn eetbaar en niet elk onderdeel is steeds eetbaar.

Enkele raadgevingen vooraleer u in de keuken met bloemen aan de slag gaat:

  • Vergewis u ervan dat de bloemen die u gaat gebruiken nooit behandeld zijn met chemische stoffen. Koop bloemen voor gebruik in gerechten niet de bloemenwinkel (waar de meeste bloemen wel behandeld zijn) maar in een biowinkel, een kruidenier of een warenhuis waar bloemen verkocht worden die bedoeld zijn om in de keuken te worden gebruikt.
  • Als u zelf bloemen plukt voor uw gerechten, doe dat dan nooit op bermen langsheen drukke wegen of spoorlijnen.
  • Verwerk de bloemen zo vers mogelijk en behandel ze zeer voorzichtig. De bloem is het meest kwetsbare deel van de plant.
  • Het beste ogenblik om bloemen te plukken is 's ochtends, net na het verdwijnen van de dauw. Bewaar de bloemen als een boeketje tot het moment waarop u ze gaat gebruiken.
  • Spoel de bloemen voor gebruik schoon en laten ze drogen op keukenpapier.

Een lijst van eetbare bloemen vindt u op eten-en-drinken.infonu.nl

Het Antigifcentrum stelde een lijst samen met planten en bloemen die u vooral niet in uw gerechten mag verwerken. Deze lijst kunt u hier downloaden.

Enkele recepten

Om een slaatje helemaal een zomers tintje te geven kunt u er goudsbloem, Oost-Indische kers, de blaadjes van de paardebloem, de blauwe bloemetjes van de komkommerplant of courgettebloemen aan toevoegen. Bieslookbloemen zullen een aangenaam ajuinachtig smaakje toevoegen.

Fleurige gerechten

Ingrediënten:

- 24 courgettebloemen waarvan u de stamper hebt verwijderd
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 2,5 dl bier of spuitwater
- Een snuifje zout

Bereiding:

  • Meng de bloem, de twee eidooiers en het bier en laat het deeg een uur rusten.
  • Klop het eiwit tot sneeuw en meng dit voorzichtig onder het deeg.
  • Haal de bloemen een voor een door het deeg en bak ze gedurende 3 minuten in frituurolie van 180° C. Draai ze tijdens het bakken af en toe om.
  • Dien warm op.

Tip: U kunt dit recept eveneens uitvoeren met hostabloemen.

Fleurige gerechten

Ingrediënten:

- Peterselie
- Tijm
- Munt
- Bieslook

Bereiding:

  • Hak de kruiden fijn en meng ze met een weinig olijfolie.
  • Smeer dit mengsel uit over et geroosterde brood.
  • Versier elk geroosterd sneetje brood met bloemen van bieslook of goudsbloemen.
Fleurige gerechten

Ingrediënten:

- 600 g rundvlees
- 1 teentje knoflook
- 6 bloemen van de Oost-Indische kers
- 1 grote ui
- zout
- olie

Bereiding:

  • Snipper de ui en de look en laat kleuren in een wok.
  • Snijd het rundvlees in fijne stukjes en voeg deze toe aan de wok.
  • Snipper een 4-tal bloemen en voeg die op het einde aan de vleesbereiding toe. De Oost-Indische kers vervangt de peper.
  • Dien op met Thaise rijst en leg op elk bord een bloem ter versiering.
Fleurige gerechten

Ingrediënten:

- 4 soeplepels bruine suiker
- 50 cl vloeibare room
- 2 soeplepels lavendelbloemen
- 4 eierdooiers
- 100 g bloemsuiker

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160°.
  • Breng de room aan de kook en neem hem dan van het vuur.
  • Voeg de lavendelbloemen toe en laat 5 tot 8 minuten trekken. Proef regelmatig om te voorkomen dat de room bitter wordt.
  • Giet de room door een zeef om de bloemen te verwijderen.
  • Klop de eidooiers los en voeg er de poedersuiker en de room aan toe.
  • Giet de bereiding in vuurvaste kommetjes. Zet deze gedurende 30 min. in de oven.
  • Laat afkoelen en zet gedurende 4 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de kommetjes net voor het opdienen met bruine suiker en plaats heel even onder de gril.
Fleurige gerechten

Ingrediënten:

- 500 g onbehandelde rozenblaadjes
- 1 kg suiker of 500 g suiker en 500 g honing
- sap van 1 citroen
- 1 liter water

Bereiding:

  • Doe de rozenblaadjes in het water en breng aan de kook. Laat koken tot de blaadjes ontkleuren.
  • Voeg de suiker toe en laat koken tot er zich een dikke siroop vormt. Voeg het citroensap toe.
  • Laat nog even doorkoken.
  • Schep het schuim eraf en giet de jam vervolgens in uw potten, die u eerst in warm water hebt gelegd om te grote temperatuurverschillen te vermijden.
Fleurige gerechten

Ideaal als versiering bij een kopje thee, op een cake of een ander gebak.

Ingrediënten:

- 25 g eiwit
- 100 g bloemblaadjes: viooltjes, rozen, paardenbloem
- 50 g poedersuiker

Bereiding:

  • Was de bloemblaadjes voorzichtig door ze onder te dompelen in koud water. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bedek de ovenplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwittenstijf en bestrijk de bloemblaadjes ermee met behulp van een penseel.
  • Bestrooi de blaadjes vervolgens met poedersuiker.
  • Plaats ze gedurende een tot twee uur in de oven op lage temperatuur (th1).

Tip: U kunt het eiwit een extra smaakje geven door er een beetje oranjebloesemwater aan toe te voegen.

Onze partners