Fietsplezier langs de Kempense Kolonies

Een opmerkelijk landschap en dito erfgoed, meeslepende verhalen en kandidaat UNESCO werelderfgoed... De voormalige landloperskolonies in Merksplas en Wortel vormen misschien wel dé ontdekking in de Kempen. Het aparte decor, het pure fietsplezier en de stemmige picknickplekjes maken er een echte topper van.

In 1823 arriveerden de eerste behoeftige gezinnen in de Vrije Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen ‘beroepsbedelaars’ verplicht aan de slag in de Onvrije Kolonie van Merksplas.

Het ging om een vooruitstrevend en grootschalig sociaal experiment: door hun noeste arbeid veranderden de landlopers de woeste grond in een rijk en afwisselend landschap. De kaarsrechte dreven weerspiegelen de tucht en de orde die er vroeger heersten. Beide Kolonies zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument. Mogelijk volgt in 2018 zelfs een erkenning als UNESCO Werelderfgoed.

De Landlopersroute

De Landlopersroute dateert uit 2000, maar werd in 2015 nog boeiender en gevarieerder gemaakt. Ze omvat meer groen (zoals natuurgebied Blakheide in Beerse), interessante bezoekerscentra (De Klapekster in Wortel-Kolonie en de Stadsboerderij in Turnhout) en het brongebied van de Mark. Bij de ‘verpoosplaatsen’ langs het riviertje zorgen grote zwerfkeien met gedichtjes voor een poëtische noot. De Landlopersroute telt bovendien heel wat sfeervolle picknickplekjes.

Naast het populaire knooppuntennetwerk behoudt Toerisme Provincie Antwerpen een reeks bewegwijzerde themalussen. De Landlopersroute is er daar één van. Gedeputeerde voor toerisme Bruno Peeters: “De Landlopersroute heeft alles wat fietsen in de Kempen zo aantrekkelijk maakt: een markant verhaal, boeiende attracties, een hoog fietscomfort en talloze fijne plekken om te genieten van een drankje of een picknick.”

Praktisch

Route: De Landlopersroute doorkruist Merksplas, Hoogstraten, Turnhout, Beerse en Rijkevorsel. Ze is 57 kilometer lang, de verkortingen 41 km (westelijke lus) en 16 km (oostelijke lus). De lus is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met vermelding ‘Landlopersroute’. Starten kan bij de Landloperskapel, Kapelstraat in Merksplas, Parking Van Cuyck (achter Sint-Katharinakerk), Jan Van Cuyckstraat in Hoogstraten en Stadsboerderij, Veldekensweg 10 in Turnhout.

Flyer: De flyer van de Landlopersroute is gratis verkrijgbaar bij de toeristische diensten van de betrokken gemeenten, de Landloperskapel in Merksplas en de Stadsboerderij in Turnhout. Je an hem ook downloaden op www.kempen.be.

App: download voor je vertrek de Kolonie-app, gratis beschikbaar in Google Play en de App Store.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content