Fietsen van knooppunt naar knoopppunt

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Fietsen in alle vrijheid en zelf de afstand en de route van de tocht bepalen zonder de hele weg met kaarten te moeten worstelen? Het kan! Met het prachtige fietsroutenetwerk of fietsknooppuntennetwerk. Hoe werkt dit systeem? En maak kennis met de nieuwe Knooppunter Fietspockets!

Uw eigen fietsroute samenstellen, zelf het aantal kilometers bepalen. Dat klinkt de fietsliefhebber als muziek in de oren. Deze ultieme fietsdroom werd werkelijkheid in een groot deel van Vlaanderen door de uitwerking van fietsnetwerken. Bij dit systeem staan vrijheid en flexibiliteit voorop!

Bij een traditionele fietsroute met routebordjes wordt haast altijd een lus afgelegd met een vaste afstand en een vast traject. Bij het fietsroutenetwerk is dat niet meer het geval.

Van de ondergrond naar de groene bovengrond

Het idee van een fietsroutenetwerk is ontstaan in Limburg, waar de bewegwijzering in de ondergrondse gangen van de steenkoolmijnen steeds naar bepaalde knooppunten wees. Toen de mijnen gesloten werden en men het toerisme wilde aanzwengelen, werd dit door mijningenieur Hugo Bollen bovengronds gehaald.

Al gauw zwermde het concept uit over zowat heel Vlaanderen en aangrenzende regio’s in Nederland en Duitsland. In Wallonië zijn enkel de oostkantons met de fameuze bordjes bewegwijzerd.

Genummerde knooppunten

Eerst wordt in een bepaalde streek nagegaan waar het veilig, rustig én mooi fietsen is.
Daarna worden al die wegen op een fietskaart gezet. De plaatsen waar ze elkaar kruisen, krijgen een nummer. Dat zijn de knooppunten. Die genummerde knooppunten vormen de basis van de bewegwijzering.

U vindt de knooppuntnummers niet alleen terug op fietskaarten, maar ook op typische blauwe (Limburg) of groene (rest van Vlaanderen) bordjes op de betreffende kruispunten. Op die borden staat bovenaan het nummer. Daaronder ziet u in welke richting u moet fietsen om aan de aangrenzende knooppunten te geraken.

Bij ieder knooppunt staat een kaart van het gebied waarop alle knooppunten te zien zijn. De kaart vermeldt ook de onderlinge afstanden tussen de knooppunten.

De zogenaamde ‘doorverwijsbordjes’ zijn wegwijzertjes die u naar uw volgende knooppunt loodsen. Op die manier ontstaat een volledig netwerk van knooppunten, die met elkaar verbonden zijn. Elk traject is in beide richtingen bewegwijzerd. Zo kunt u zonder enig probleem uw route op maat uitstippelen.

De mooiste weg

Het recreatieve fietsnetwerk toont u niet noodzakelijk de kortste, maar wel de mooiste fietsweg tussen twee bestemmingen. De netwerken van de verschillende regio’s sluiten bovendien naadloos op elkaar aan, zodat de mogelijke combinaties haast eindeloos zijn.

U noteert voor uw vertrek de nummers van de knooppunten in de goede volgorde, fietst daarna gewoon van het ene nummer naar het andere. Gemakkelijker kan haast niet!

Onverwacht slecht weer of een beetje moe?

Geen probleem, want op elk knooppunt staat een routekaart die alternatieven aanreikt. Is het een prachtige dag en lokt het mooie landschap? Eén blik op de kaart en u knoopt zo een paar prachtige kilometers aan uw fietsrondje.

De nieuwe Knooppunter Fietspockets

Fietsen van knooppunt naar knoopppunt

Fietsen is genieten. Dat weten ze bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wilt u als fietser best wel wat zién en iets... proeven! Waar zijn die verborgen parels in de streek? Waar ontdekt u een gezellig eethuisje, een knus biercafé, een leuk terrasje? Wat doe je nà het fietsen, bij wijze van ‘après velo’?
Alle tips bundelt Knooppunter voortaan (de pockets verschijnen op 2 mei 2013) in een handige Fietspocket. Er is één pocket per provincie met telkens tien routes (met lange en korte versie). Bij elke pocket zitten uitneembare gebruiksklare routekaartjes voor op het stuur.
De Knooppunter Fietspockets bestaan voor elke Vlaamse provincie en kosten ?12,95. Voor meer info: www.knooppunter.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content