Feestrecepten in zwart-wit

Als u voor uw feestddecoratie speelt met tijdloze kleuren als zwart, wit en zilver, schept u een sfeer van glamouir en chique elegantie. Met deze recepten kunt u deze kleuren doortrekken tot in uw gerechten.

Inhoud:

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te spelen met witte en donkere ingrediênten. Wij geven u enkele ideetjes voor een feestmenu van de hapjes tot het dessert.

Heerlijke hapjes om te starten

Alle ingrediënten zijn berekend voor 6 personen.

12 minimozzarella’s – 12 ontpitte zwarte olijven – 12 mooie donkere druiven – 1 eetlepel witte – sesamzaadjes.

Snijd de mozzarella’s in tweeën en schik ze mooi naast elkaar op een grote zwarte schaal. Prik er afwisselend een olijf of een zwarte druif in met behulp van een houten tandenstokertje. Bestrooi alles met sesamzaadjes.

200 g verse kaas (type Philadelphia) – 50 g zwarte krenten peper zout.

Plet de verse kaas fijn met een vork en kruid met peper en zout. Vorm van het mengsel kleine bolletjes en rol deze door de krenten. Schik ze op een groot bord.

12 kwarteleitjes – 1 eiwit – 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes.

Kook de kwarteleitjes en pel ze. Prik elk eitje op een houten tandenstoker. Klop het eiwit tot sneeuw, dompel de eitjes in het eiwitsneeuw en rol ze daarna door de sesamzaadjes. Schik ze op een (wit) bord.

Duo van sint-jakobsnoten en truffel

1 Laat de sint-jakobsnoten zo nodig helemaal ontdooien. Spoel ze en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier

2 Snijd elke sint-jakobsnoot overlangs in drie plakjes. Besprenkel de plakjes met citroensap en zet ze in de koelkast.

3 Borstel de truffel schoon onder de koudwaterkraan. Snijd hem in flinterdunne plakjes met behulp van een (truffel)rasp.

4 Schik de plakjes sint-jakobsnoot afwisselend met plakjes truffel dakpansgewijs op de borden.

5 Kruid met fijn zeezout, bestrooi met roze bessen en dien meteen op.


Voor 6 personen

12 mooie sint-jakobsnoten (dus zonder koraal!) – wat citroensap – 1 kleine zwarte truffel – fijn zeezout – roze bessen

Gepocheerde oesters met room

Voor 6 personen

3 sjalotjes – 3 eetlepels boter – 250 ml witte wijn (bij voorkeur Chablis) – 100 ml witte port – 18 oesters – 200 ml lichte room – 200 g dikke room – enkele takjes verse bieslook – peper – zwarte algen voor de garnering

1 Hak de sjalotjes heel fijn. Fruit ze in de boter, voeg de wijn en de port toe en laat inkoken tot er bijna geen vocht overblijft.

2 Open de oesters, vang hun vocht op en zeef het.

3 Doe de ingekookte sjalotjes in een pannetje. Voeg het oestervocht, de lichte en de dikke room en peper toe. Laat al roerend inkoken tot de helft van het volume.

4 Zet het vuur lager tot de saus nog net borrelt. Neem de oesters uit hun schelp en leg ze in de saus. Laat 1 minuut pocheren. Keer de oester om en laat nog 30 seconden pocheren.

5 Schep de oesters uit de saus en leg ze in een schelp. Vul deze verder op met de saus en versier met gehakt bieslook. Serveer op een bedje van zwarte algen.

Terug naar begin

Zwarte pasta met inktvisjes

1 Spoel de inktvisjes onder de koudwaterkraan en droog ze. Hak de ui en de selderij fijn.

2 Verhit de olijfolie in een grote pan met een dikke bodem. Fruit hier de ui en de selderij in gedurende 2 minuten terwijl u voortdurend blijft roeren. Voeg dan de inktvisjes toe. Kruid met peper en zout en overgiet het geheel met een klein glaasje water. Laat 15 minuten koken op een middelhoog vuur.

3 Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten water. Laat hem daarna uitlekken.

4 Zodra al het kookvocht van de inktvisjes is verdampt, voegt u de pasta toe. Proef en kruid zo nodig bij met peper en zout. Meng alles goed door elkaar, verdeel over diepe borden en serveer meteen.

Voor 6 personen

400 g kleine pijlinktvisjes (vers of diepvries) – 1 ui – 1 takje groene selderij – 2 eetlepels olijfolie – 350 g zwarte tagliatelle (gekleurd met inktvisinkt) – peper – zout.

Tongrolletjes met tapenadesaus

Voor 6 personen

1 ui olijfolie – 1 takje tijm – 1 laurierblad – 20 cl droge witte wijn – 25 cl koud water – 6 zeetongfilets – 200 g zwarte tapenade – 1 eetlepel zware sesamzaadjes – 1 eetlepel granaatappelzaden (ev. te vervangen door roze bessen) – peper – zout.

1 Hak de ui. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui op een zacht vuurtje. Voeg de tijm, de laurier, de witte wijn en 20 cl water toe. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.

2 Rol de visfilets op en prik ze vast met een tandenstoker.

3 Roer 5 cl olijfolie en 5 cl water door de tapenade om een vloeibare saus te krijgen.

4 Laat de tongrolletjes 5 minuten koken in het witte wijnmengsel.

5 Leg een bodempje tapenadesaus in zes diepe borden. Schik er telkens een tongrolletje op. Bestrooi met sesamzaadjes, versier met enkele granaatappelzaden en dien meteen op.

Terug naar begin

Gepocheerde peren met chocolade en vanille

1 Doe de suiker, het water en het doormidden gespleten vanillestokje in een pan. Laat 5 minuten koken tot een stroop.

2 Schil de peren en behoud daarbij het steeltje. Plaats ze naast elkaar rechtop in een kleine pan. Overgiet ze met wat suikerstroop en breng zachtjes aan de kook. Laat ze 20 minuten sudderen en overgiet ze daarbij zeer vaak met de stroop.

3 Laat de chocolade met 1 eetlepel water smelten in een pannetje. Neem de pan van het vuur, voeg het amandelpoeder toe en roer tot een dik mengsel.

4 Haal de peren uit de pan. Laat afkoelen. Snijd ze in de hoogte in 3 stukken. Leg het onderste stuk op een bord en strijk de bovenkant in met het chocolademengsel. Plaats het tweede stuk peer, strijk ook dit in met chocolade en plaats het bovenstuk

5 Giet een bodempje vanillesaus rond elke peer en bestrooi ze met poedersuiker. Dien meteen op.

Voor 6 personen

135 g kristalsuiker – 40 cl water – 1 vanillestokje – 6 peren – 170 g amandelpoeder – 135 g zeer donkere chocolade – 30 cl vanillesaus – poedersuiker

Vijgen met witte chocolademousse

Voor 6 personen

150 g witte chocolade – 3 velletjes gelatine – 3 eieren – 3 eetlepels suiker – 3 eetlepels rum – 8 verse, violetkleurige vijgen – 6 grote eetlepels vanillesaus – poedersuiker

1 Start met de chocolademousse. Doe de chocolade in een kommetje met 1 eetlepel water en laat smelten in een warmwaterbad.

2 Laat de gelatinevelletjes weken in koud water.

3 Scheid de eiwitten van de dooiers. Klop de dooiers met de suiker op tot een schuimig mengsel.

4 Voeg het eierdooiermengsel bij de lauwe chocolade en meng goed.

5 Warm de rum op in een pannetje. Knijp de gelatine uit, laat smelten in de rum en voeg de gelei al kloppend bij het chocolademengsel.

6 Klop de eiwitten tot stevige sneeuw. Spatel ze voorzichtig onder de bereiding.

7 Was de vijgen en dep ze droog. Snijd de vruchten doormidden op twee derde van hun hoogte en hol ze uit met een lepeltje (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).

8 Vul de vijgen met chocolademousse en plaats de vruchthoedjes. Giet een bodempje vanillesaus op elk bordje en schik er een vijg op. Bestrooi met poedersuiker en zet koel tot het opdienen.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content