© RBINS - Thierry Hubin

Even de aap uithangen

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel brengt je de komende maanden diep in de jungle met de tentoonstelling ‘Apenstreken’. Je maakt kennis met de leefwereld van onze dichtste familieleden in het dierenrijk.

Een sfeervolle belichting, natuurlijke decors en kreten dompelen je helemaal onder. Blikvanger zijn zestig, net echt lijkende, opgezette exemplaren waaronder chimpansees, halfapen, lori-achtigen en gorilla’s. Het museum benadrukt dat alle dieren die tentoongesteld zijn, een natuuurlijke dood stierven. De collectie opgezette dieren is afkomstig uit de National Museums Scotland.

De eerste apen die je ziet zijn een dwergmuismaki en een gorilla, tegelijk de kleinste en grootste primaat op aarde. In de tentoonstelling leer je hoe ze zich hebben ontwikkeld en aangepast.

Apensupermarkt

Een deel van de tentoonstelling focust op voeding. Daarvoor kan je een kijkje nemen in de apensupermarkt. Sommige soorten voeden zich hoofdzakelijk met bladeren, anderen dan weer met hars of bamboe; en er zijn er die ongewervelde dieren eten. Je ziet de ene aap met een steen noten en granen openbreken en de andere met zijn lange vingers wormen van achter de boomschors peuzelen. Ben jij zo handig als de chimpansee die naar termieten vist? Je kan het uittesten! De tentoonstelling is interactief en allerlei mechanische spelletjes laten je dingen proberen. Leuk voor kinderen is dat ze zelf mogen testen hoe de apen grijpen, springen, balanceren, slingeren: m.a.w. ze mogen zelf even de aap uithangen!

Even de aap uithangen
© RBINS – Thierry Hubin

Je ontdekt ook hoe apen communiceren, dat blijkt vaak door middel van geluiden en geuren. Het spookdiertje maakt, net als een vleermuis, gebruik van echolocatie, terwijl de vervetaap voor elk roofdier dat hem bedreigt, een specifiek signaal heeft. En wist je dat alle apen, of ze nu in groep Beleven of niet, er ‘sociale gedragsregels’ op nahouden?

Bedreigde soort

Jammer genoeg zijn apen een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. Het verlies van hun natuurlijke habitat, de toename van conflicten, de verspreiding van ziektes en de handel van hun vlees en vacht, vormen de grootste vijanden. De tentoonstelling gaat dit niet uit de weg. De orang-oetang uit Sumatra en de zwart-witte vari uit Madagaskar stellen je in de expo voor keuzes: hoe ga je bewust om met consumptie en hoe help je hun leefomgeving te redden? Want tenslotte gaat het om onze verre neven.

Apenstreken. Van 11/10/2017 tot 26/08/2018 in het Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel. Info: https://www.naturalsciences.be/nl

Partner Content