Een soufflé als toetje

30/07/09 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

U denkt dat een soufflé bereiden ingewikkeld is? Klopt niet! U kunt alles vooraf klaarmaken. Op het laatste moment schuift u de soufflé enkel nog in de oven. Het resultaat: een spectaculair dessert waarmee u ongetwijfeld indruk maakt!

Inhoud:

Basisrecept

Dit basisrecept kunt u verrijken met een garnituur naar keuze. De recepten op deze en de volgende pagina's zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 15g boter
  • 3 soeplepels bloem
  • 4 soeplepels suiker
  • eventueel 2cl likeur
  • een snuifje zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat: stand 6). Breek de eieren en scheid de eiwitten van de dooiers. Zet ze opzij.

2. Laat de boter smelten in een kom, voeg er al roerend de bloem bij tot het mengsel wit wordt. Werk er de suiker onder, haal de kom van het vuur en laat het mengsel twee uur afkoelen in de koelkast.

3. Wanneer de crème afgekoeld is, voegt u er de eierdooiers en eventueel het glaasje likeur aan toe. Meng goed.

4. Klop alle eiwitten met een snuifje zout op tot een stevige sneeuw.

5. Meng eerst een derde van het opgeklopte eiwit onder het soufflédeeg. Werk er vervolgens de rest van het opgeklopte eiwit onder en hef daarbij het deeg voorzichtig op.

6. Vet een soufflévorm (1,5l) royaal in met boter en bestrooi hem met poedersuiker, zonder daarin te overdrijven. Stort het soufflémengsel in de vorm, strijk het oppervlak glad en plaats nog een halfuur in de voorverwarmde oven.

Extra ingrediënten:

  • 1kg peren
  • 120cl witte wijn
  • 1/2 kaneelstokje
  • 40g suiker
  • de schil en het sap van een halve citroen (onbespoten)
  • boter en paneermeel voor de vorm
  • bloem
  • 1 glaasje perenbrandewijn

Soufflé met peren en likeur

1. Schil de peren, snijd ze in dunne plakjes en doe ze in een kom met de witte wijn, de kaneel, de suiker, het sap en de schil van de citroen. Laat 10 min sudderen onder deksel. Haal van het vuur en laat afkoelen.

2. Stamp een derde van de peren tot moes (nadat u er eerst het kaneelstokje hebt uitgehaald) en werk die moes samen met de eierdooiers onder het mengsel (zie stap 5 van het basisrecept).

3. Verdeel de rest van de peren over de vorm.

4. Vet de soufflévorm (1,5 liter) in met boter, bestrooi hem met paneermeel en stort er het soufflémengsel in.

5. Zet een halfuur in een voorverwarmde oven (180°C).

Soufflé met ricotta en frambozencoulis

1. Los de maizena op in 2 eetlepels koud water. Warm de melk op, voeg de maizena toe en haal van het vuur.

2. Klop de eierdooiers langdurig op met 4 eetlepels suiker tot het mengsel wit wordt. Werk er voorzichtig en onder voortdurend roeren eerst de ricotta en vervolgens de melk met maizena onder. Ga nu verder met stap 6 van het basisrecept.

3. Vul 4 ovenschaaltjes met de soufflébereiding en zet ze 15 minuten in de oven.

4. Wanneer u de schaaltjes uit de oven haalt, giet u een kleine soeplepel frambozencoulis in het kuiltje van elke soufflé. Bestrooi met poedersuiker en dien meteen op, eventueel versierd met enkele verse frambozen.

Extra ingrediënten:

  • 135ml melk
  • 30g maizena
  • 135g ricotta
  • 6cl frambozencoulis
  • poedersuiker
  • enkele verse frambozen ter versiering

Extra ingrediënten:

  • 3 biologische sinaasappelen
  • 1 glas Grand Marnier

Sinaasappelsoufflé

1. Snijd 2 sinaasappelen doormidden, haal er met een lepeltje het vruchtvlees uit en leg de uitgeholde sinaasappelhelften opzij.

2. Pers de overblijvende sinaasappel uit en rasp de schil fijn.

3. Klop 4 eierdooiers op met 4 eetl poedersuiker tot het mengsel wit wordt. Voeg er de geraspte schil, de Grand Marnier en 2 eetl sinaasappelsap aan toe. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast en ga verder met stap 6 van het basisrecept.

4. Leg de uitgeholde sinaasappelhelften in 4 schoteltjes en vul ze met het soufflémengsel met behulp van een spuitzak.

5. Bak de soufflés nog 10 minuten in de oven (voorverwarmd, 180°C).

Soufflé met Nutella

1. Klop 4 eierdooiers op met 4 eet-lepels suiker tot het mengsel wit wordt. Werk er, voortdurend kloppend, de maizena onder.

2. Warm de melk op in een kom (zonder ze te laten koken) en giet ze bij het eiermengsel terwijl u roert.

3. Giet de crème opnieuw over in de kom, zet op een heel zacht vuurtje en roer om tot het mengsel indikt en aan de lepel blijft plakken. Haal nu de kom van het vuur en werk er de Nutella behoedzaam onder. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast en ga dan verder met stap 6 van het basisrecept.

4. Vul 4 ovenschoteltjes met de soufflébereiding en zet ze nog 15 minuten in de oven.

Extra ingrediënten:

  • 30g maizena
  • 25cl melk
  • 300g Nutella

Extra ingrediënten:

  • 1 rijpe ananas
  • 1 glaasje amberkleurige rum
  • 250g suiker

Soufflé met amberkleurige rum en ananas

1. Snijd onderaan een stukje van de ananas zodat die rechtop kan blijven staan. Snijd er ook een 'dekseltje' af op ongeveer 2/3de van de hoogte.

2. Haal het vruchtvlees uit de ananas. Verwijder de harde kern en mix het vruchtvlees met 4 eetlepels suiker tot een fijne moes. Werk er het glaasje rum onder en laat de moes een tijdje weken in de koelkast.

3. Wikkel de ananas en het ananasdekseltje in vershoudfolie.

4. Doe 250g suiker met 1 glas water in een kom. Verwarm op een zacht vuurtje tot zich een lichtblonde stroop vormt. Giet deze op de ananasmoes, voeg er al roerend de eierdooiers bij en laat gedurende 2 uur afkoelen in de koelkast. Ga dan verder met stap 6 van het basisrecept.

5. Giet de bereiding behoedzaam in de uitgeholde ananas en zet nog 15 minuten in de oven.

6. Zet voorzichtig het deksel op de ananas en dien op.

Onze partners