Een onmogelijke beslissing

In het novembernummer van Plus Magazine hebben we het uitgebreid over hoe mensen kunnen afdwingen dat hun wensen in verband met hun levenseinde worden nageleefd. Hoe onduidelijkheid op dat vlak een familie kan verscheuren, is het thema van Sterrenstof, de debuutroman van Priscille Sibley.

Matt Beaulieu en zijn vrouw zijn elkaars jeugdliefde, hebben een gelukkig huwelijk. Het enige wat aan hun geluk ontbreekt, is een baby en Ellen gaat tot het uiterste om zwanger te geraken en te blijven. Maar dan stort een dom ongeval hen in de ellende. Ellen is hersendood en Matt – zelf arts – heeft er al mee ingestemd om haar in vrede te laten sterven als plots ontdekt wordt dat ze zwanger is. Voor hem verandert dat de zaak, maar een aantal familieleden denkt daar anders over. Er ontstaat een juridisch steekspel tussen twee partijen die er elk even hard van overtuigd zijn dat ze weten wat Ellen in deze situatie zou gewild hebben.

Verscheurend

Auteur Priscille Sibley is verpleegkundige en dat voel je aan het realistische decor waarvoor het verhaal zich afspeelt en dat ze en passant meegeeft. Maar ze is eerst en vooral een schrijver die er bijzonder goed in slaagt om de verschillende personages en hun beweegredenen levensecht uit te werken. In dit verhaal zijn geen goede en slechte mensen, alleen maar verdrietige, gekwetste mensen die hopen dat ze het goed voor hebben. Soms twijfelend, soms zeker, maar altijd op zoek naar bevestiging die ze niet kunnen krijgen, omdat hun geliefde vrouw, dochter, schoondochter of zus nu eenmaal nooit meer kan zeggen hoe zij erover denkt en argumenten voor allebei de kampen heeft achtergelaten. Pakkend én aanzettend tot reflectie. Want zelf duidelijk maken wat je in zo’n omstandigheden wil dat er gebeurt, vermijdt in ieder geval toch al dat het verdriet bij zo’n afscheid ook nog familiebanden aan flarden scheurt...

Een onmogelijke beslissing







Sterrenstof – Priscille Sibley – uitg. Luitingh-Sijthoff – isbn 9789021807157

Partner Content