Een hamburger mag!

Als hét symbool van de Amerikaanse keuken wordt de hamburger vaak beschouwd als junkfood. Niet terecht, want klaargemaakt volgens de regels van de kunst, wordt dit gevulde broodje een lekkernij!

Inhoud:

Mexicaanse burger

Ingrediënten voor 4 personen

1 gele ui, 600g rundergehakt, peper, zout, 4 druppels tabasco, 1 eetlepel hot ketchup, 1 rode ui, 4 eetlepels olie, 1 avocado, 1 eetlepel limoensap, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels natuuryoghurt, 1 mespunt paprika, 1 stengel verse koriander, 4 ronde broodjes met granen, 4 fijne sneetjes Manchego (Spaanse schapenkaas).

Een hamburger mag!

Bereiding:

1. Hak de gele ui fijn. Meng het vlees en de ui in een slakom. Voeg peper, zout, tabasco en ketchup toe. Meng goed, maak er 4 steaks van en zet ze koel.

2. Hak de rode ui en laat sudderen in twee eetlepels olie.

3. Snijd de tomaten in heel kleine blokjes. Pel de avocado, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine schijfjes. Besprenkel met limoensap.

4. Meng mayonaise, natuuryoghurt en paprika, voeg zout toe en zet koud. Was de koriander, dep droog en haal de blaadjes van de steel.

6. Verwarm de oven voor op 120°C (stand 4). Snijd de broodjes in tweeën en zet ze in de ovenschaal met de kruimkant naar boven. Bedek met aluminiumfolie en schuif even in de hete oven.

7. Ondertussen warmt u de rest van de olie in een pan. Leg er de steaks in en laat ze gedurende twee minuten aan beide kanten bakken.

8. Zet de onderkant van de broodjes op de borden. Besprenkel met paprikasaus. Leg er een burger op en een sneetje kaas. Zet snel (en even) in de oven om de kaas te laten smelten. Voeg de rode ui toe, de sneetjes avocado, de blokjes tomaat en de korianderblaadjes.

Gekaramelliseerde varkensburger

Ingrediënten voor 4 personen:

500g varkensgehakt, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels ketchup, anderhalve koffielepel sojasaus, 2 eetlepels sterke mosterd, peper, zout, 6 augurken, 100g dikke verse room, 2 wortelen, 1 rode ui, 6 radijzen, 1 stuk komkommer, 1 paar blaadjes salie, 4 ronde broodjes met maanzaad.

Een hamburger mag!

Bereiding:

1. Leg het gehakt in een slakom. Voeg honing, ketchup, sojasaus, mosterd, peper en zout toe. Goed mengen en maak er vier steaks van. Leg ze koel.

2. Hak de augurken fijn. Doe de room in een kom, voeg er de gehakte augurken bij en voeg zout toe. Bewaar koel.

3. Rasp de wortelen en de rode ui. Snijd komkommer en radijsjes in schijfjes. Snipper de salie.

4. Snijd de broodjes in tweeën. Besmeer de binnenkanten met de augurkensaus, leg er enkele rondjes komkommer en radijs op, en kruid met peper en zout.

5. Zet een pan op het vuur en verhit witheet. Leg er de steaks in en laat bakken op een zacht vuur terwijl u ze af en toe omdraait tot ze gekaramelliseerd zijn.

6. Leg de steaks op de broodjes. Beleg ze met geraspte wortel en fijngesneden ui. Voeg enkele snippers salie toe en dek toe met de andere helft van het broodje.

Visburger met coleslaw

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de coleslaw: 300g rode kool, 1 koffielepel citroensap, 2 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels slagroom, peper, zout

Voor de burgers: 4 hamburgerbroodjes, 1 jonge ui, 4 visfilets van ongeveer 70g ’t stuk (bijvoorbeeld schelvis), wat citroensap, peper, zout, 1 ei, 4 koffielepels paneermeel, boter, schijfjes citroen voor de garnituur

Een hamburger mag!

Bereiding:

1. Bereid de coleslaw. Was de rodekool, snijd het hart weg en rasp de rest of snijd het in fijne reepjes. Meng de kool met het citroensap, de mayonaise en de room. Voeg peper en zout toe en laat een halfuur rusten in de koelkast.

2. Prepareer de burgers. Snijd de broodjes in tweeën en laat grillen in de oven op 200°C tot ze mooi goudkleurig zijn.

3. Was de jonge ui en snijd hem in fijne schijfjes.

4. Besprenkel de visfilets met citroensap, kruid met peper en zout. Leg de visfilets in het geklopte ei en draai ze dan in het paneermeel. Leg ze in een pan met hete boter en laat 3 of 4 minuten bakken langs elke kant.

5. Verdeel de coleslaw op de onderkant van de broodjes, leg er de vis-filets op, daarbovenop de ui en dek af met de bovenkant van de broodjes. Serveer met enkele schijfjes citroen.

Australische burger

Ingrediënten voor 4 personen

1 broodje (van de vorige dag), 1 kleine ui, 2 eetlepels boter, 400g varkens- en kalfsgehakt, 3 eieren, 4 eetlepels paneermeel, 2 koffielepels mosterd, 1 mespunt zachte paprika, peper, zout, paneermeel, 2 tomaten, 4 blaadjes sla, boter, 8 schijfjes ananas in blik, 3 sjalotten, 4 eieren, 4 hamburgerbroodjes, 100g gemarineerde rode biet in schijfjes.

Een hamburger mag!

Bereiding:

1. Laat het oude broodje weken in water. Schil en snijd de ui in kleine blokjes en laat zachtjes glazig worden in boter. Laat het broodje uitlekken en meng met vlees, ui, eieren en paneermeel. Voeg mosterd en paprika toe, peter en zout. Mengen en wat paneermeel toevoegen indien nodig.

2. Was de tomaten en snijd ze in schijfjes. Was de sla en dep droog. Bak de ananas in een pan met 2 eetlepels boter tot ze mooi goudbruin zijn.

3. Schil de sjalotjes en snipper ze fijn. Bak de spiegeleieren in de rest van de boter, kruid met peper en zout.

5. Snijd de broodjes overlangs door en laat ze grillen in een voorverwarmde oven (200°C).

6. Met vochtige handen vormt u 4 burgers met het vlees en laat ze aan elke zijde 2 à 3 minuten bakken. Bak dan de sjalotjes goudbruin in het bakvet van het vlees.

7. Versier de onderkant van de broodjes met sla, enkele rondjes rode biet, een schijfje tomaat, twee schijfjes ananas. Leg er de burger op, voeg de sjalotten toe en werk af met een spiegelei. Leg ten slotte de bovenkant van het broodje erop en serveer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content