Een border aanleggen

Een doordachte border is een sieraad voor de tuin. Lage planten aan de rand, hogere achterin, op elkaar afgestemde kleuren en bloeitijd... Een goede voorbereiding is de investering echt meer dan waard.

Stap 1

Kies de juiste plaats voor de border. Die ligt bij voorkeur goed in de zon en is vanuit het huis zichtbaar. Een lange, smalle tuin krijgt betere verhoudingen door een border in de breedte. De mooiste ligging in een kleine tuin is daar waar men vanuit het huis of vanaf het terras schuin langs de border kan kijken.

Stap 2

Zorg voor een goede grondbewerking en voorraadbemesting in het voorjaar en overbemesting in de zomer. Gebruik voor zandgrond oude, verteerde koemest en voor kleigrond paardenmest. Rododendrons, azalea’s en coniferen houden van turfmolm of bosgrond. Vermeng schrale grond met een 40 cm dikke laag goede tuinaarde of compost.

Stap 3

Maak van tevoren een plattegrond met hierop aangegeven de gewenste planten met hun hoogten en bloeitijden om de bloeiperiode te kunnen spreiden. Eenjarigen, tweejarigen, vaste planten en bolgewassen doen het goed in de border, apart of gecombineerd. Struiken en heesters mogen natuurlijk niet ontbreken. Door op regelmatige afstanden sterke punten qua vorm en kleur te herhalen, ontstaat samenhang. Belangrijk is ook hier en daar rustpunten aan te brengen
met behulp van sierlijke bladplanten.

Stap 4

Een border wordt opgebouwd van laag naar hoog. Plant direct aan de rand kleine planten met een groeihoogte tot zo’n 30 cm. Gebruik hiervoor bij voorkeur polvormige, vaste planten.

Stap 5

Hierachter komen randplanten met een groeihoogte tot ongeveer 50 cm. Kies voor planten die niet woekeren en geen sterke uitlopers maken.

Stap 6

Na de randplanten komt de middengroep, waarvan de hoogte kan of mag oplopen tot 70 cm.

Stap 7

De achterste plantengroep in de border bestaat uit soorten die een meter of hoger kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content