Dwars door Rusland per trein

Met de Golden Eagle Trans-Siberië Express beleeft u Rusland met een gouden randje. Van Moskou tot Vladivostok, 10.000 kilometer reizen in luxe en comfort.

4 juli: her en der in de trein wapperen Amerikaanse vlaggetjes. Kijk, daar hebben Russen geen moeite mee: als de Amerikanen op 4 juli hun Onafhankelijkheidsdag vieren, hangen ze doodleuk Amerikaanse vlaggetjes in hun Trans-Siberië Express. Maar dit is dan ook niet de gewone ‘Transsib’. Dit is de Golden Eagle, een bijzondere variant van de beroemde verbinding dwars door Rusland, die ons van Moskou naar Vladivostok zal brengen.

Dwars door Rusland per trein



De Golden Eagle telt zeven luxe wagons, voorzien van comfortabele privé-coupés met inklapbare bedden, een restauratie­wagon en een bar annex lounge. De meeste slaap­coupés hebben een eigen douche en toilet. En op elke wagon zijn dag en nacht twee car attendants aanwezig die alles tot in de puntjes verzorgen en bij wie je altijd terecht kunt voor een kopje koffie of thee.

Een bont gezelschap

We leren de andere passagiers snel kennen. Velen blijken Amerikaan te zijn, meestal gepensioneerd; voor hen is het leven nu pas echt begonnen.Ze hebben alle tijd van de wereld en velen van hen zijn behoorlijk bereisd. Tijdens de maaltijden en ’s avonds in het barrijtuig komen al snel de verhalen los. Naast de Amerikanen zijn er ook Britten, Duitsers, Australiërs en twee Nederlandse vriendinnen aan boord, Lenny en Mirjam. Het is grappig om te zien hoe de uitbundige stemming onder de passagiers contrasteert met de bijna verlegen houding van het Russische personeel.

Zaakjes doen op het perron

Diezelfde schroom lijken de verkopers op de perrons te hebben. Zij doen goede ­zaken als de trein hun station aandoet. Ze dringen hun koopwaar niet op, maar als het op onderhandelen over de prijs aankomt, blijken het geen watjes. “Nee nee, niks geen roebels. Dollars!”

De Golden Eagle Trans-Siberië Express is een privé-trein die z’n reis regelmatig onderbreekt voor excursies naar de talrijke interessante steden langs de route. En anders dan de gewone trein blijft hij netjes op je wachten tot je weer terug bent; als een hotel dat met je meereist. Soms wordt er zelfs een aparte locomotief ingehuurd om een bijzondere omweg te maken.

Dat gebeurt bijvoorbeeld op het traject vlak langs het Baikalmeer. Aan de voor- en -zijkanten van de locomotief kunnen – veilig achter hekjes – passagiers staan. Een ideale plek om te fotograferen, zeker op een mooie dag als vandaag. Maar ja, het mág niet. Officieel. Volgens de wet. Tenzij iedere passagier bereid zou zijn de machinist tien dollar te betalen. Dan zet hij die wet even uit zijn hoofd. Moskou is tenslotte ver weg: 5000 kilometer. Dus betalen we allemaal tien dollar en rijdt de machinist extra langzaam langs het meer. Speciaal op ons verzoek stopt hij de trein zelfs nog even. Iedereen tevreden.

Een dag later komen we aan in Irkoetsk. Het in fraaie pasteltinten geschilderde station is een voorproefje van de rest van de stad, die bekend stond als het Parijs van Siberië. Die benaming is een tikje overdreven, maar Irkoetsk is beslist de mooiste stad die we op deze reis aandoen.

En na zo’n uitstapje? Dan is het prettig terugkeren naar het restauratievoertuig van de trein. Naar een Russische salade met vers gerookte vis. En naar het ­barrijtuig, waar een – verlegen – pianiste niet alleen Chopin en Mozart blijkt te kunnen spelen, maar ook muziek van de Amerikaanse jazzpianist Dave Brubeck en componist Cole Porter.

De Trans-Siberië Express Praktisch

De treinreis
De Golden Eagle Trans-Siberië ­Express (de luxe variant van de ­gewone ‘Transsib’) rijdt een aantal malen per jaar. De reis van Moskou naar Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland duurt dertien dagen. Daarin wordt 10.903 kilometer afgelegd en passeer je zeven tijds­zones. Prijzen vanaf ? 5695 p.p. voor een vijftiendaagse reis (er zijn verschillende klassen), exclusief heen- en ­terugvlucht.

Dwars door Rusland per trein

Uitstapjes
Hoe comfortabel de trein ook is, je wilt er af en toe wel even uit om iets van Rusland te zien. Het programma voorziet in excursies in:

?Moskou ­
?Kazan (bezoek aan moskee, burcht en concert, bootexcursie over de Wolga)
?Jekaterinburg (de stad waar de laatste tsaar en zijn gezin werden geëxecuteerd)
?Novosibirsk (spoorwegmuseum)
?Port Baikal (boottocht, museum, barbecue-diner in de openlucht aan de rivier)
?Irkoetsk (fraaie architectuur, concert in historische villa)
?Ulan-Udé (bezoek aan authentiek Old Believers-dorp, vergelijkbaar met traditionele mennonieten)
?Ulaanbaatar (hoofdstad Mongolië, lunch in een traditionele tent) ­
?Vladivostok (bezoek aan militaire ­installaties)

Ontspanning
Gedurende de hele reis worden in het barrijtuig lezingen gehouden en films ­vertoond. De onderwerpen variëren van de natuur in Siberië tot de tsarenfamilie Romanov en de Russische gebruiken en tradities. Ook ­worden er lessen Russisch gegeven. ’s Avonds is er live pianospel.

Gezondheid
Er is een Engelssprekende arts aanwezig in de trein.

Visa
Voor Rusland en Mongolië zijn visa vereist.

Reisgids
Een nuttige, informatieve reisgids: ‘Trans-Siberian Railway’ van ­Lonely Planet. ? 18,99.

Informatie
De agent van de Golden Eagle Trans-Siberië Express voor Belgiê en Nederland is Incento in Bussum, T 00-31-35-695 51 11 of www.incento.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content