© MAS

De fonkelende stenen van ’t stad

Geen betere plek om diamanten te ontdekken dan Antwerpen, waar het diamantjaar van start gaat met een fonkelende tentoonstelling in het MAS en eindigt met de opening van het splinternieuwe diamantmuseum.

Enkele feiten: al sinds 1447 is Antwerpen het belangrijkste en meest betrouwbare diamantcentrum ter wereld. Bijna elke diamant passeert minstens één keer in de meest beveiligde wijk van de Scheldestad, die amper 1 km2 groot is en waar zich maar liefst vier diamantbeurzen bevinden. Hoog tijd om dit in de verf te zetten en wel met een reeks activiteiten gewijd aan het kostbare gesteente.

Diadeem van Elisabeth

Opener is de expo Schitterend Verlangen in het MAS. Hier kan je de allereerste diamanten verlovingsring ooit zien, die van Maria van Bourgondië uit 1477. Of de Cartier-diadeem van Elisabeth van België. Hij werd gemaakt in 1910 en bevat 1.282 diamanten. Liggen ook te pronken: de diamanten haarjuwelen van keizerin Sissi en een borstjuweel van Helena Fourment, de tweede vrouw van Pieter Paul Rubens, die zich trouwens graag liet betalen met diamanten en edelstenen.

De expo gaat evenwel verder dan alleen het tonen van de zeer gegeerde objecten. Er wordt onderzocht of de mens echt betekenis kan halen uit diamanten. Want een diamant is eigenlijk niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Zijn diamanten een vermomd verlangen naar status en macht? Door de eeuwen heen hebben ze een sterke culturele betekenis gekregen. Vorsten illustreerden er hun macht mee, rijken hun status, geliefden hun gevoelens. Hedendaagse werken van Berlinde De Bruyckere, Jan Fabre en Thierry De Cordier spelen de rol van kritische blik.

Schitterend Verlangen. 18/10-14/1/2018 in het MAS, Antwerpen. www.mas.be

Historische documenten

Dat er wel degelijk al meer dan vijf eeuwen diamant verhandeld wordt in Antwerpen zie je zwart op wit bewezen in de mini-expo met historische documenten in het Felix Pakhuis. De allereerste documenten dateren van 570 jaar geleden. De documenten bevatten zelfs Unesco Werelderfgoed, namelijk de archieven van de Insolvente Boedelskamer.

Historische documenten. 17/10-27/1/2018 in het Felix Pakhuis, Antwerpen. www.felixpakhuis.nu

Multiculturele keuken

In de diamantwijk werken zowat 70 verschillende nationaliteiten. Dat dit ook een grote culinaire diversiteit oplevert, is een goed bewaard geheim. In het Felix Pakhuis kan je op zondag 22 oktober de verschillenden eetculturen van de diamanthandelaars ontdekken. Ook in de beroemde wijk bij het station bevinden zich restaurantjes met gerechten uit de hele wereld.

Brilliant Foodies. Op 22/10/2017 in het Felix Pakhuis, Antwerpen. www.felixpakhuis.nu

Achter de schermen

Wanneer je door de Antwerpse diamantwijk loopt, betreed je een andere wereld. Nog exclusiever wordt het wanneer je een blik achter de schermen kan werpen van een diamantslijperij, een diamantbeurs of wanneer je met een diamantgids rondgeleid wordt in het Antwerp World Diamond Centre. Plaatsen die je normaal gezien als buitenstaander nooit te zien krijgt.

Begeleid bezoek aan de diamantwijk. Start aan het Antwerp World Diamond Centre. Reserveren noodzakelijk via 03 360 52 52 of info@divaantwerp.be

Interactief centrum

Het feestelijke eindpunt van het diamantjaar is de opening van het Home of Diamonds – het DIVA – in hartje Antwerpen, in de lente van 2018. Veel is er nog niet over bekend, wel is zeker dat het geen traditioneel museum wordt, maar een echt belevingscentrum waar je alles te weten komt over diamant, juwelen en edelsmeedkunst.

Het volledig programma en praktische informatie vind je op www.antwerpdiamondcapital.eu

Partner Content