© GETTY IMAGES

De discrete charme van een schaduwtuin

Een tuin met veel schaduw wordt vaak als een handicap ervaren. Toch hebben tal van struiken en bloemen het daar naar hun zin. Maar de grootste troef van een schaduwrijke tuin is dat hij voor een aparte, elegante sfeer zorgt.

Oktober, november en december zijn de beste maanden om struiken, winterharde en klimplanten en voorjaarsbloembollen te planten. Veel van die planten komen ook mooi tot bloei in een tuin met minder lichtinval. Geen reden tot paniek dus als jouw lapje grond amper zon ziet.

Een schaduwtuin krijgt maar een paar uur zon per dag omdat hij ingesloten is door hoge muren, slecht georiënteerd is of omdat grote bomen het zonlicht wegnemen. Tot groot ongenoegen van wie groene vingers heeft? Helemaal niet! Er zijn tal van struiken- en bloemenvariëteiten die dol zijn op wat duisternis en voor een rijk kleurenpalet zorgen: de groene tinten van de bladeren zijn intenser, de kleuren van de bloemen meestal zachter.

Bovendien laat een beetje schaduw de beplanting beter tot haar recht komen dan hevig zonlicht. Kortom, wat schaduw is ideaal om een prachtig tuinlandschap te creëren en passie op te wekken. Sommige tuinmannen en -architecten hebben er hun specialiteit van gemaakt, andere creëren zelfs kunstmatige schaduwzones om ze tot wondermooie schilderijen om te toveren.

De ene schaduw is de andere niet

Een schaduwrijke tuin vraagt enige spitsvondigheid en observatie. Als de zon door de weinige takken filtert, kan de schaduw immers heel licht zijn. Terwijl de schaduw donkerder kan zijn als de plek wel door de zon wordt verlicht, maar geen directe zonnestralen doorlaat.

Heel donkere schaduw vind je bijvoorbeeld onder een dichtbegroeide boom. En dan heb je ook nog droge en vochtige schaduw. Onder een dak of een naaldboom spreken we van droge schaduw omdat het er nooit regent. Maar door te sproeien kunnen bepaalde bloembollen en vetplanten er probleemloos groeien. Vochtige schaduw vind je aan de voet van een noordelijk gerichte muur. Een ideale plek voor hortensia’s, varens, hartlelies en nieskruid.

7 tips voor schaduwbeplanting

De discrete charme van een schaduwtuin
© GETTY IMAGES

1 Observeer je tuin en breng de verschillende zones in kaart: lichte schaduw, donkerdere schaduw, heel donkere schaduw...

2 Kies je planten in functie van dezelfde behoeften. Sommige planten zijn tevreden met enkele uren schaduw per dag, terwijl andere volledig in de schaduw kunnen blijven.

3 De bekoorlijkste schaduwtuinen kenmerken zich meestal door een overvloed aan bladeren. Schik blauwachtige, donkergroene, felgroene, bonte en purperen bladeren op kleur, maar ook op groeiwijze en grootte. De bloemen garanderen een subtielere aanwezigheid, volledig in harmonie.

4 Geef voor bloemen de voorkeur aan pasteltinten. De schaduw zal ze beter tot hun recht laten komen dan heldere tinten. Wit kan bijvoorbeeld overheersen, in combinatie met enkele blauwe en/of roze toetsen.

5 Vergeet niet dat er vier seizoenen zijn in een jaar. Sommige bloemen ontluiken in de lente (bloembollen, meiklokje, vergeet-mij-nietje, sleutelbloem, meidoorn en witte spirea), andere in de zomer (hortensia, vlijtig liesje en vingerhoedskruid). Ook in de winter kunnen enkele pareltjes opengaan: mahonie, sneeuwklokje, winterjasmijn en nieskruid.

6 Snoei op te donkere plaatsen het gebladerte of de lagere takken, zodat de zon er beter door kan schijnen.

7 Bloembollen en bodembedekkers zijn ideaal onder dichtbegroeide bomen. Het heeft geen zin om er gras te zaaien of beplanting aan te brengen. Kies voor bodembedekkers met verschillend gebladerte en bloeitijd. En doe zoals de Britten: zaai voorjaarsbloembollen aan de voet van de bomen. Ze zullen er zonlicht krijgen precies op het moment dat ze het nodig hebben: in maart, voor er bladeren aan de boom komen. Voor wat vrolijke chaos gooi je de zaadjes gewoon lukraak in het rond en plant je ze op de plek waar ze terechtgekomen zijn (op een diepte van twee keer de hoogte van de bloembol).

Partner Content