De abrikoos, lekker en gezond

03/09/09 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Abrikozen kunt u niet alleen verwerken in marmelade of gebak, maar ook in verfijnde zoet-zoutcombinaties. Ze bevatten weinig calorieën en veel caroteen en minerale zouten. Enkele recepten.

Tips en tricks

  • Abrikozen bevatten 50 kcal per 100 g en zijn rijk aan provitamine A.
  • Het is een van de vruchten die het meeste kalium bevatten, gemiddeld 315 mg per 100 g. Ideaal om op krachten te komen na een grote fysieke inspanning.
  • Vers gegeten stoppen abrikozen diarree, gedroogd zijn ze laxerend.
  • Opgelet, de roodoranje kleur is geen bewijs van rijpheid want abrikozen rijpen niet meer na de pluk. Ga liever af op de geur en de zachtheid.
  • In tweeën gesneden abrikozen kunt u zeer goed invriezen.
  • Ze laten zich perfect combineren met verse spinazie: mooi én heerlijk van smaak.
  • Ook met verse geitenkaas zijn abrikozen de beste maatjes.
  • Zogenaamde oreillonabrikozen zijn gehalveerd en ontpit.

Zalm met abrikozen

12 abrikozen, 1 limoen, 1 bosje bieslook, 2 eetlepels olijf-olie, 4 stukken zalm van 150 à 200 g, peper en zout, 30 g boter, 1 eetlepel anijszaad.

1. Was de abrikozen. Warm 1 liter water op in een pan, breng aan de kook en pocheer de (hele) abrikozen gedurende 5 minuten. Laat ze in het water liggen.

2. Pers het sap van de limoen uit.

3. Was en droog de takjes bieslook.

4. Verhit de olie in een pan en bak de stukken zalm gedurende 5 minuten aan één kant aan. Draai ze om, voeg bieslook toe en laat nog 5 minuten bakken. Kruid met peper en zout. Laat de boter samen met het limoensap smelten in een kleine steelpan.

5. Laat de abrikozen uitlekken. Verdeel de zalm daarna over vier borden met telkens drie abrikozen en giet er de gesmolten boter met limoen overheen.

6. Werk de zalmschotel af met bieslook en strooi er het anijszaad over. Serveer warm.

Pastei met merguez en gedroogde abrikozen

6 abrikozen, 1 pakje kruimeldeeg, 200 g merguez, 50 g boter, 200 g varkensfilet, zout en peper van de molen, 1 zakje gelei, 1 eigeel.

1. Verwarm de oven voor op 200°C (stand 6-7).

2. Spreid het deeg uit in de terrine.

3. Verwijder het vel van de merguez en maal ze tot een vulling. Maak met deze vulling twee worsten en verdeel de ontpitte abrikozen erover.

4. Laat de boter smelten in een pan en bak de varkensfilet gedurende 3 minuten aan weerszijden aan.

5. Leg de varkensfilet in het midden van de terrine en de abrikoosworsten aan weerskanten daarvan. Kruid met peper en zout.

7. Bereid de gelei zoals aangegeven op het zakje en giet hem over de bereiding.

8. Dek af met het deeg. Snijd in het midden een opening uit en plaats er een schoorsteentje van vetvrij papier in. Klop het eigeel op en bestrijk het deeg ermee.

9. Plaats de terrine gedurende 1 uur in de oven en laat daarna afkoelen.

10. Haal de terrine uit de vorm door voorzichtig aan de rand van het vetvrijepapier te trekken. Verwijder daarna het papier en snijd de terrine in schijfjes.

Koude soep van abrikozen en oranjebloesem

800 g rijpe abrikozen, 100 g poedersuiker, 20 cl abrikozensap, 1 eetlepel oranjebloesem, 1 limoen.

1. Was de abrikozen, ontpit ze en snijd ze in stukken.

2. Doe de abrikozen samen met de suiker en het abrikozensap in een pan en laat 30 minuten koken op een zacht vuur.

3. Haal de pan van het vuur, voeg 1 eetlepel oranjebloesem toe en roer. Plaats het mengsel minstens 1 uur in de koelkast.

4. Snijd de limoen in fijne schijfjes.

5. Giet de abrikozensoep in vier glazen en werk af met een schijfje limoen. Koud serveren.

Gouden miniflans

4 gelatineblaadjes, 800 g abrikozen, 200 g fijne kristalsuiker.

1. Doe de gelatineblaadjes in een kom en dompel ze onder in koud water. Was de abrikozen en snijd ze in stukken.

2. Breng de abrikozen aan de kook in een pan met 50 cl water en laat 40 minuten sudderen. Voeg de gelatineblaadjes toe en laat ze smelten.

3. Zeef het mengsel. Giet het vervolgens in een stoofpan met suiker, breng aan de kook en laat zachtjes koken gedurende 10 minuten. Schuim voorzichtig af.

4. Doe het mengsel in timbaaltjes en laat afkoelen. Plaats ze gedurende 12 uur in de koelkast.

5. Haal de flans uit hun vorm en leg ze in bakjes. Koel serveren.

Onze partners