© Getty Images/iStockphoto

Daslook in de keuken

Voor de komst van knoflook was daslook of Allium ursinum – een kruid dat ook door dassen en beren wordt gesmaakt – populair in onze keuken. Zachter dan knoflook en rijk aan vitamine C, elimineert daslook een groot deel van de toxines die ons lichaam in de winter heeft opgestapeld.

Tournedos met olijven en daslookijs

Daslook in de keuken

(Voor 4 personen)

4 daslookstengels, 12 cl melk, zout, peper, 1 eidooier, 1 eetlepel room, 4 eetlepels olijfolie, 4 tournedos, 100 g groene olijven.

1. Voor het daslookijs: spoel de daslook, dep droog en snipper fijn. Giet de melk in een kookpot, voeg de daslook, peper en zout toe, en breng aan de kook.

2. Haal de melk van het vuur van zodra ze begint te pruttelen, zet het deksel op de pan. Laat 15 minuten trekken.

3. Klop met een garde de eierdooier onder de melk en zet terug op een zacht vuurtje. Laat verder koken terwijl je blijft roeren, tot de melk lichtjes indikt. Haal van het vuur, giet door een fijne zeef, voeg al kloppend de room toe en giet in een ijsmachine.

4. Laat 30 minuten draaien, giet het ijs vervolgens in een recipiënt en zet in de diepvries.

5. Warm de olijfolie in een antikleefpan. Bak de tournedos drie minuten aan elke kant. Breng op smaak met peper en zout. Leg de tournedos vervolgens op de borden, dresseer er de olijven rond, schep er een bolletje daslookijs op en werk af met wat daslookbloempjes.

Daslookazijn

Daslook in de keuken

(Voor 4 personen)

1 tuiltje daslook, 1 eetlepel korianderzaadjes, 25 cl witte wijnazijn.

1. Was de daslook en dep droog. Doe de stengels in een fles met dop.

2. Voeg de korianderzaadjes toe.

3. Giet er de wijnazijn bij. Draai de fles dicht en laat minstens 24 uur trekken voor gebruik.

Kabeljauw met aardappelen en daslook

Daslook in de keuken

(Voor 4 personen)

800 g Roseval-aardappelen, 4 kabeljauwhaasjes van 200 g, olijfolie, peper, zout, 15 cl witte wijn, 4 daslookstengels, 4 takjes platte peterselie, oe citroen, 30 g halfzoute boter.

1. Schil de aardappelen, spoel ze en stoom ze 25 minuten.

2. Warm de oven voor op stand 6 (180°C).

3. Leg de kabeljauwhaasjes in een ovenschaal, giet er olijfolie over. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.

4. Giet de witte wijn op de bodem van de schaal. Laat 20 minuten garen in de oven.

5. Was de daslookstengels en dep droog. Was de peterselie, dep droog en snipper fijn. Pers de citroen uit in een pannetje, voeg de boter in kleine stukjes toe en laat drie minuten voor het opdienen smelten op een zacht vuur.

6. Snij de aardappelen in plakken en vorm er piramides mee op de borden. Leg er de kabeljauw bij. Giet de boter met citroen op de bodem van de borden. Werk af met daslook en strooi er peterselie over.

Taartjes met ui en daslook

Daslook in de keuken

(Voor 4 personen)

1 grote rode ui, 1 klein teentje roze look, 1 bussel daslook (bladeren en stengels), 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, 200 g room, boter voor de vormpjes, 250 g kruimeldeeg.

1. Pel de ui en het teentje look en snipper ze heel fijn. Hak de bussel daslook.

2. Warm de olie in een kookpot en fruit er de ui, de look en gehakte daslook in. Haal van het vuur wanneer ze klaar zijn.

3. Klop de room en de eieren. Voeg de gefruite ui, look en daslook toe, alsook peper en zout en meng alles goed.

4. Warm de oven voor op stand 6 (180°). Boter vier taartvormpjes in. Rol het deeg uit op een werkblad met bloem. Snij vier rondjes uit het deeg zo groot als de vormpjes. Prik er gaatjes in met een vork en leg ze in de vormpjes.

5. Giet de bereiding in de taartvormpjes en zet in de oven. Laat 25 minuten bakken. Haal uit de oven en laat lichtjes afkoelen. Serveer met een groene sla.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content