© Getty Images/iStockphoto

Creatief Brugge is hip

Veelal wordt Brugge geassocieerd met de virtuositeit en het meesterschap van ambachtslui uit het verleden. Maar ook vandaag is deze stad de thuisbasis voor vele vakmensen, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen.Het stadsplan van Handmade in Brugge zet de Brugse makers van vandaag letterlijk en figuurlijk op de kaart. Met deze kaart in de hand gingen we op stap.

Ambachtelijk. De term roept vaak een stoffig atelier op met een naarstig kantklossende dame of klompenmakende heer. Zeker wanneer die ambachtslui zich in Brugge bevinden, het grootste openluchtmuseum van ’t land. Niets daarvan: de Brugse handwerkateliers worden vandaag geleid door hippe creatievelingen, die soms een familietraditie verder zetten, maar er vaak zelf voor hebben gekozen een eigenzinnige koers te varen.

Tegen de wegwerpcultuur

Vintage, recyclage, duurzaamheid: het zijn geen holle woorden voor de huidige generatie ambachtslui, zo zal blijken tijdens ons bezoek aan enkele ateliers. Een kleine zestig zijn er in Brugge. Ze moeten voldoen aan een aantal criteria om te mogen uitpakken met het label Maker Handmade in Brugge. Zo moet de volledige productie in de Brugse regio worden uitgevoerd en op ambachtelijke wijze gebeuren. Oude technieken gebruiken hoeft niet. Designer Patrick Hoet bijvoorbeeld, ontwikkelt 3D geprinte brillen en kreeg het label.

Meisjesdromen

We starten onze verkenning aan het Genthof waar we het feeërieke universum van Veerle Praet binnenstappen. Veerle is een geboren en getogen Brugse die doet denken aan de vrouwen op de schilderijen van Memling. Ze zegt van zichzelf dat ze meisjesdromen waarmaakt. Een blik in het coutureatelier maakt duidelijk waarom. Overal hangen sprookjesachtige bruidsjurken, feesttenues en bontmanteltjes voor kleine meisjes. Praet startte haar atelier in 2000 met feestkleding.

Elke bruid precies de jurk geven waar ze van droomt, dat was het opzet. “Ik werk vaak acht tot negen maanden aan zo’n bruidsjurk, soms zelfs een jaar. Maar intussen bied ik ook maatwerk voor dagelijkse kleding”, legt de couturière uit. “Ik kan de vraag nauwelijks bijhouden. Want zoveel mensen passen niet in confectie, bijvoorbeeld omdat ze bovenaan niet dezelfde maat hebben als onderaan. Ik kleed nu een vrouw wiens zoon trouwt, maar in een rolstoel zit. Zij wil graag een feestelijk ensemble. Voor zo iemand zou het anders een eindeloze zoektocht worden. Alles wordt gemaakt door West-Vlaamse naaisters. “Ik heb ook veel Russische klanten. Zij komen als toerist naar Brugge en hebben een coup de foudre wanneer ze mijn etalage passeren. Russen kijken niet op een roebel wanneer het om een huwelijk gaat en vinden het speciaal om hun jurk in Brugge te laten maken”. Praet zet wel een familietraditie verder. Haar moeder was couturière. Ze werkte in opdracht van een atelier aan de Louisalaan in Brussel. “Mijn moeder wilde liever dat ik ging studeren, want ze weet hoe hard de stiel is. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben historica. Maar ik naai ook al van toen ik kind was. En dit is mijn passie.”

Wereldcentrum voor kalligraf ie

Iets verderop aan de Spinolarei hebben we een afspraak in het atelier van kalligraaf Brody Neuenschwander, een Amerikaan die zich in 1993 in Brugge vestigde. Hij volgde een kalligrafie-opleiding aan het Roehampton Institute in Engeland. In Brugge vond hij de perfecte voedingsbodem om zijn horizon te verruimen en zijn kalligrafie te ontwikkelen tot een echte kunstvorm. De Britse filmregisseur Peter Greenaway deed een beroep op Neuenschwander voor de films Prospero’s Books en The Pillow Book. Ander klanten zijn onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Dries Van Noten, het Joods Museum Berlijn en de BBC.

Papageno

Onze volgende halte is atelier Papageno, vlakbij de Stadsschouwburg, waar de geur van boenwas ons tegemoet komt. Bas Van Mullen verwelkomt ons in zijn meubelrestauratieatelier, ooit de antiekzaak van zijn vader. “Eigenlijk ben ik van opleiding meubelmaker, maar die specialisatie wordt niet veel meer gevraagd. Antiek heeft het moeilijk. De prijzen zijn helemaal in mekaar gestort. Maar ik probeer mijn metier trouw te blijven en de antieke meubels in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Bij mij zal je geen witgeverfde Louis XV-stoeltjes zien. Dat vind ik heiligschennis! Voorlopig hou ik het hoofd boven water en ga ik ervan uit dat de belangstelling ooit terugkeert.”

Net naast atelier Papageno is de artisanale patissier Academie gevestigd. Tot vorig jaar werd de patisserie gerund door Servaas van Mullem, een broer van Bas. Hij liet de zaak over aan Tom Van Loock, die eerder werkte in het 3-sterrenrestaurant De Karmeliet. Tom combineert eigen creaties met klassiekers, die zeker een koffiepauze waard.

Rebelse chocolade

En als we dan toch aan het zondigen zijn, zondigen we meteen door en stappen even verder naar het Simon Stevinplein voor een bezoekje aan The Chocolate Line, het ‘moederhuis’ van chocolatier Dominique Persoone. Dominique was al van bij de start één van de ambassadeurs van Handmade in Brugge. Hier vind je chocolade met een ‘wauw’-effect: chocolade met wasabi, ajuin, chilipeper, cola of rijstazijn om er maar enkele te noemen.

Ambachtelijke verkenningstrip

Zin om zelf op stap te gaan en Brugge te ontdekken via zijn inspirerende makers, dan kan je je trip uitstippelen met behulp van de plattegrond die je kan downloaden op de website van Handmade in Brugge.. Hierop staan alle makers met het label ‘Maker van Handmade in Brugge’ vermeld.

Brugse makers in de kijker

Nog tot en met vrijdag 26 augustus laat het Historium, op de Markt van Brugge, kunsten en ambachten, handwerk en makers hoogtij vieren. Verschillende makers met het label Handmade in Brugge zullen er enkele van hun werken presenteren in de expo ‘Kunsten en Ambachten’, informatie geven en hun producten verkopen in de tijdelijke shop.

Elke zaterdag van 16 tot 20 uur, geven Brugse makers demonstraties van hun ambachten, telkens rond een ander thema:

  • 30 juli “Letters” met Yves Leterme (kalligrafie)
  • 6 augustus “Boeken” met Dirk Demeulenaere (inbinden van boeken)
  • 13 augustus “Kant” met Peter Quijo (juwelen) en Kant-Act (3D-kantwerkjes)
  • 20 augustus “Papier” met Piet Moerman (papierschepper) en Carlos Gonzales (kalligrafie)

Elke dinsdag en donderdag vertrekt er om 18.00 uur een wandeling in het Nederlands en in het Engels van op het Binnenplein van Historium. Wandelingen vinden plaats vanaf 10 personen. Tickets dienen voor 16u30 aangekocht te worden in Historium.

Prijzen Combi Historium & Zomerwandeling: – Volwassenen: 17,50 euro p.p. – Studenten: 14 euro p.p. – Kinderen: 11,50 euro p.p. – Bruggelingen: 5 euro p.p.

Enkel Zomerwandeling (zonder bezoek Historium): – Alle leeftijden: 5 euro p.p.

Tickets worden dagelijks verkocht tot 16.30 uur aan de ticketbalie van Historium van 18/07/2016 t.e.m. 26/08/2016. Bij minder dan 10 personen wordt de wandeling afgelast en krijgt u uw geld terug.

(AH/LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content