Buenos Aires, meer dan tango en steak

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, vaak synoniem voor tango en steak, heeft veel meer te bieden dan dat en is volop in beweging. Designshops, hippe koffiezaken en bars rijzen uit de grond, maar de meest opvallende trend is de opkomst van de fiets.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Buenos Aires telt al 150 km fietspaden.

Buenos Aires wordt vaak omschreven als het Parijs van Latijns-Amerika, een stad met elegante avenues, ooit een van de rijkste steden ter wereld. Decennialang vestigden Europese migranten zich hier, waardoor er een relatief grote en geletterde middenklasse ontstond. Sinds de jaren ’50 gaat Argentinië helaas gebukt onder steeds terugkerende economische crisissen, waardoor Buenos Aires haar aantrekkingskracht wat verloor. De stad staat vandaag synoniem voor tango en reuzensteaks, maar als je er ronddwaalt, merk je snel dat ze veel meer te bieden heeft.

Het Malba-museum in de wijk Palermo is een verplichte stop voor kunstliefhebbers. De permanente collectie brengt een selectie van de meest waardevolle Latijns-Amerikaanse kunst uit de 20ste eeuw. Je ziet er onder meer werk van Antonio Berni en Frida Kahlo. Tijdelijke exposities tonen het werk van prominente moderne en hedendaagse kunstenaars. Malba heeft ook een eigen filmhuis, een café dat tot middernacht open is en een leuke boekhandel.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Het Tres de Febrero-park in de wijk Palermo.

Groene revolutie

De wijken Retiro en Recoleta zijn oude residentiële buurten. Recoleta, genoemd naar de franciscaner orde die in 1716 het klooster en de Basílica de Nuestra Señora del Pilar bouwde, is beroemd om zijn kerkhof met pronkgraven van rijke Argentijnse families. Hier ligt Eva Perón begraven. In Retiro loont het de moeite even de bar van Algodón Mansion binnen te springen. Het chique hotel is ondergebracht in een burgerpaleis en ademt de gedistingeerde sfeer van de New Yorkse Cotton Club. Hier tref je de feestende Argentijnen, de glazen gevuld met wijn van de Algodón Estate in San Rafael.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Palermo Soho, de uitgaansbuurt van de stad.

Het meest ambitieuze project van de laatste 20 jaar is de herinrichting van de dokken van Puerto Madero. De modernste wijk van de hoofdstad, tegen de rivier Río de la Plata aan, was bedoeld als stadsuitbreiding. Maar tijdens de drooglegging ging het mis, waardoor er grote lagunes zijn ontstaan. Inmiddels is dit stuk land het grootste natuurpark (zo’n 350 ha) van Buenos Aires. Het Reserva Ecológica is uitgegroeid tot een prachtig natuurreservaat met veel bijzondere dier- en plantensoorten. Een populaire plek voor zondagswandelingen.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Restaurant Chan Chan in hartje stad.

Groene revolutie

In de dichtgeslibde Argentijnse hoofdstad, waar de auto jarenlang voorrang kreeg, duiken steeds meer fietsers op, inclusief hippe fietsen en kleurrijke helmen. Op aansturen van de voormalige burgemeester Mauricio Macri, de huidige president van Argentinië, verandert Buenos Aires langzaam in een groenere stad, met de fiets als uitgelezen transportmiddel. Tien jaar geleden beschouwden de porteños fietsen nog als gevaarlijk, iets waaraan gekke toeristen zich waagden, maar de mentaliteit is veranderd. Met fietssteden als Kopenhagen en Amsterdam in het achterhoofd begon Macri vijf jaar geleden met het aanleggen van een fietsnetwerk, de bicisendas. Er kwamen wel 150 kilometer fietspaden. De verkoop van tweewielers stijgt en op verschillende plekken in de stad zijn gratis exemplaren te krijgen. Ondertussen is zo goed als iedereen het erover eens dat de fiets een noodzakelijke ingreep is om de stad leefbaarder te maken. Over vier jaar zou de volledige hoofdstad met de fiets bereikbaar moeten zijn.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Het Galileo Galeilei Planetarium.

Uitlaatklep

Een aanrader is een fietstocht langs de vele stadsmuren met graffiti. De Argentijnen zijn een trots en intellectueel volk en de stadsmuren vormen een uitlaatklep voor politieke frustraties. Muurschilderingen zijn een belangrijk onderdeel geworden van de Argentijnse kunstwereld. Ze zijn vooral te bezichtigen van de wijk Martínez in het noorden van de stad, tot de wijk Barracas in het zuiden. De Argentijnse graffitibeweging trekt internationale kunstenaars aan die de stad als canvas gebruiken.

Doe-het-zelvers

Buenos Aires is doordrongen van de doe-hetzelfmentaliteit. Zowel Argentijnen als inwijkelingen komen er wonen om hun dromen te verwezenlijken. Cristina Kirchner, die van 2007 tot 2015 president was van Argentinië, voerde een sterk protectionistisch beleid en legde de import van westerse producten aan banden. Deze maatregel en het economisch woelige klimaat maken nu eenmaal dat de Argentijnen creatief in het leven moeten staan. Zo is hun zelfgebrouwen cerveza artesanal erg populair.

Buenos Aires, meer dan tango en steak

Floralis Generica, een bloemsculptuur van 20 m hoog die opent en sluit op het ritme van de zon.

De Argentijnse metropool is ook een broedplaats voor culinaire concepten. Elke maand openen nieuwe pop-uprestaurants met een nichekeuken. Zin in Venezolaans, cajun, Aziatisch of toch die Argentijnse steak? Voor ieders smaak is er wel iets te vinden en ook fusiongerechten zoals de Peruviaans-Japanse keuken zijn populair. Een ander recent fenomeen zijn de restaurants-achter-gesloten-deuren. De naam zegt het: hier kom je niet zomaar binnen. Chefs verwelkomen je bij hen thuis, je dineert in hun woonkamer of in een heuse sterrentent, soms aan gedeelde tafels, maar altijd wacht je een geweldige culinaire ervaring met ontelbaar veel gangen en bijpassende wijnen. Ook cocktailbars op geheime locaties, soms met een speciale toegangscode of een lidmaatschap, zijn in. In de jaren ’50 en ’60 waren cocktailmixers al echte sterren in Argentinië en sinds de cocktail in New York een comeback maakt, gaan ook de porteños weer overstag.

Praktisch

Erheen. Je vliegt het snelst (in 15 uur) naar Buenos Aires vanuit Amsterdam met KLM. Vanaf € 800 heen en terug. Andere opties zijn via Madrid met Iberia of via Parijs met Air France. www.klm.com, www.iberia.com, www.airfrance.be

Reistijd. In de zomer (december tot maart) is het tot 30°C in Buenos Aires. Oktober en november zijn erg aangenaam: minder heet en minder duur. Van juni tot augustus zakt de temperatuur naar 15°C.

Eten. Kookcollectief Casa Felix, http://colectivofelix.com

Info. Toeristische Dienst Buenos Aires, https://turismo.buenosaires.gob.ar/en

Partner Content