© VISITBRUSSELS / E.Danhier

Brusselse culinaire tram in feestmodus

De culinaire tram die door Brussel rijdt, gaat vanaf 10 december in feestmodus. Elk seizoen wordt het menu bereid door andere koks en voor de eindejaarsperiode zijn dat Lionel Rigolet van de Comme Chez Soi en Pascal Devalkeneer van de Chalet de la Forêt. Pierre Marcolini creëerde het dessert. Plus Magazine reed mee en proefde.

Dineren op een tram? Dat wilden wij wel eens testen. Afspraak aan de tramhalte op het Poelaertplein, aan de voet van het Justitiepaleis. Wanneer de restauranttram er aankomt, is er geen twijfel mogelijk. Met zijn helwitte kleur en felle verlichting, steekt hij schril af tegen de andere trams. Voor het opstappen krijgt iedereen een tafelnummer zodat er in het smalle gangpad niet hoeft gedrumd te worden. De champagneglazen en hapjes van Pascal Devalkeneer staan al klaar in het strakke witte decor. Opdat het servies stevig zou blijven staan in geval van plotse remmanoeuvres zijn de tafels voorgevormd. De tram zet koers richting Terkamerenbos, langs de statige Louiselaan, om dan verder te rijden naar Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. Het traject door het zuidelijke gedeelte van het Brusselse Gewest zal in principe twee uur duren. De hapjes – Bloemkoolcrumble met speculaas, Crème brûlée in hooi en blonde Leffe en Eekhoorntjesbrood cappuccino -zijn heerlijk. De chefs zijn natuurlijk niet iedere keer zelf aan boord. De gerechten worden bereid door Denis Roberty van het cateringbedrijf Les Garrigues, die daarvoor specifieke instructies kreeg.

Zeebenen

Tot mijn verrassing is het in de tram aangenaam warm. Met verbazing kijken we naar de obers, die zich met hun schotels makkelijk staande weten te houden in het heen en weer schuddende rollende restaurant. Je moet ‘zeebenen’ hebben, legt een van hen ons uit. Ook het voorgerecht – tartaar van Sint-Jacobsnootjes, mousseline van kastanje en koffie-olie- is van de hand van Devalkeneer. Dan houdt de tram een eerste keer halt, bij het rond punt Montgomery. We weten niet goed wat er aan de hand is. Doordat de tram stilstaat, koelt het lichtjes af. Maar na 20 min kunnen we weer vertrekken. Het is donker buiten, maar de indrukwekkende herenhuizen in dit gedeelte van Brussel zijn voldoende verlicht om van het uitzicht te kunnen genieten. En van het hoofdgerecht. Lionel Rigolet voorzag hindefilet met specerijen en woudhoning, stoofpotje van Roscoff-ui, schorseneren en gekarameliseerde kastanje. Wie wil krijgt vis of een vegetarisch alternatief. We zoeven voorbij Hertoginnedal, maar even later houdt de tram opnieuw halt. Deze keer duurt het erg lang. Doordat de tram meer dan een half uur stilstaat, wordt het deze keer echt koud. “Dit diner is nieuw voor ons”, luidt het verontschuldigend. “En de bereiding van de gangen is nog niet helemaal afgestemd op de duur van de rit. Maar dat euvel zal volgende keer verholpen zijn.” Het dessert -een glinsterend chocoladen kerstboompje van Pierre Marcolini is gereserveerd voor het laatste traject. Even moet ik uitzoeken hoe ik van het ding kan eten. Maar een stevige tik tegen de boom volstaat om de chocolademousse tevoorschijn te toveren. Tijd voor koffie of thee is er niet meer, maar voldaan stappen we terug uit bij het Poelaertplein.

De Tram Experience is een erg originele manier om uit eten te gaan, waarmee u zeker indruk kan maken als u mensen uitnodigt. Met ?99 per persoon is ze helaas niet goedkoop, maar u moet dan maar bedenken dat u niet alleen betaalt voor het diner, maar voor de volledige ervaring.

PRAKTISCH Er worden acht ritten per week georganiseerd, op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond om 20 uur, op vrijdag- en zaterdagavond om 18u.30 en 21u.30, en op zondag om 12 u. Alle vertrekken en aankomsten gebeuren vanuit het Poelaertplein behalve op vrijdag waar de Tram Experience vanuit het Trammuseum vertrekt, Tervurenlaan 364 te 1150 Brussel.

De prijs bedraagt ? 99 per persoon en omvat het driegangenmenu, de hapjes, de champagne, de wijn en het water. Reserveren is mogelijk online via de website www.tramexperience.be .

Partner Content