© BELGA IMAGE

Botswana: op safari in de Okavangodelta

Op safari tussen het Mamili National Park en de Okavangodelta, in Botswana, combineren we luxe met ecologie. We leven op het ritme van de brousse en genieten van de momenten van volmaakte rust in de prachtige, beschermde natuur.

Om het hart van zuidelijk Afrika te bereiken – het paradijs van het Mamili National Park en de Okavango-delta -, moeten we bij onze aankomst op Afrikaanse bodem noodgedwongen een paar keer het vliegtuig nemen. Tot bij de ecolodges raken, die gebouwd zijn met veel respect voor het milieu, kan uitsluitend met kleine taxivlieg – tuigen. Daarin is plaats voor maximum vier personen met elk een kleine reistas, die slim is ingepakt om in harmonie met de natuur te leven.

De Okavango-delta is een binnenzee in het noorden van Botswana. Ze strekt zich uit over een oppervlakte van 18.000 km2 en is na die van Niger de op een na grootste delta ter wereld. Vanuit een klein taxivliegtuig bewonderen we de waterstrepen die de delta in de droge grond kerft als natuurlijke aders in het maagdelijke landschap. De stroom irrigeert de Kalahari-woestijn over 15.000 km2, zonder enige zeemonding. Het water van de delta is erg zuiver omdat er weinig landbouw en industrie is nabij de oevers van de Okavango. Er zit zo veel zout in het water dat er geen planten groeien in het midden van de eilanden die zich hebben gevormd rond termietenheuvels of de trossen planten die de aanslibbing tegenhouden. In het zuiden van de delta vinden cyclische overstromingen plaats halfweg de zomer daar en zes maanden later, rond mei-juni.

Botswana: op safari in de Okavangodelta
© BELGA IMAGE

Nadat het taxivliegtuig geland is op een kleine, afgelegen piste midden in de brousse, neemt een Botswaanse ranger het snel over en worden we met een Land Rover rechtstreeks naar de kampen gebracht. De warmte, de verwondering over alles en de ontheemding zijn een aangename schok. Na een verkwikkende teatime neemt een ranger die is aangesteld om ons in kleine groepjes te begeleiden, ons mee op ontdekkingstocht: we zien zebra’s, antilopen, bavianen en zelfs leeuwen. Twee meter verderop ligt een groep leeuwen en leeuwinnen languit op het dorre gras onder de bomen. Een verbazend vredig tafereel, waar we in alle stilte van genieten. Het landschap is een aaneenschakeling van vlakten met door de zon verdord gras, afgezoomd met lage bomen met korte takken en donkergroene vetbladeren, waaronder de leeuwen een koninklijk dutje doen.

Botswana: op safari in de Okavangodelta
© BELGA IMAGE

Afrikaans mirakel

Deze bijzondere ontmoeting blijft de rest van de avond nazinderen. Door het onweer moeten we verplicht schuilen in onze eigen tent, waar het avondeten wordt opgediend. We worden in slaap gewiegd door de geluiden van de brousse. Zuidelijk Afrika zou de wieg zijn van de eerste mensen en als we ’s nachts al die geluiden horen, stellen we ons voor dat we hetzelfde horen als onze voorouders miljoenen jaren geleden.

Botswana: op safari in de Okavangodelta
© BELGA IMAGE

Het land van de Tswana, de grootste bevolkingsgroep van Botswana, wordt een Afrikaans mirakel genoemd. Veertig procent van de grond is voorbehouden voor fauna en flora. De parken en natuurreservaten worden streng bewaakt. De safari’s maken toerisme mogelijk met aandacht voor de bescherming van het milieu en de ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschappen. Dit oude Britse protectoraat heeft op vreedzame wijze zijn onafhankelijkheid veroverd in 1966. Sindsdien is het land een democratie en op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs en sociale voorzieningen ongeëvenaard op het continent. Het is een van de meest welvarende en rustigste landen van Afrika, in tegenstelling tot buurland Zuid-Afrika.

De Okavangodelta staat onder de politieke controle van de Batawana, een subgroep van de Tswana. De rangers, vaak bushmen genoemd, zijn geboren en opgegroeid in de brousse. Ze kennen de streek als hun broekzak en leiden ons rond in deze unieke flora en fauna. Je treft er de meeste diersoorten uit zuidelijk Afrika aan: het jachtluipaard, de Nijlkrokodil, de hyena, olifant, buffel, gnoe, grote koedoe, roanantilope, varaan, topi, Afrikaanse visarend, grijze kroonkraan, heilige ibis... en ook de erg zeldzame lycaon, een soort wilde hond.

Botswana: op safari in de Okavangodelta
© BELGA IMAGE

Eén met de brousse

Er zijn zo weinig toeristen in het kamp dat we ons in een bevoorrechte tête-à-tête met de brousse wanen. Het personeel in de ecolodges is discreet maar efficiënt, waardoor we deze unieke momenten in alle rust kunnen beleven. Je voelt je wel degelijk verbonden met de brousse. We kunnen er in alle veiligheid en comfort op een ecologische manier wakker worden en ontbijten, dineren en leven in de vrije natuur. De brousse is overal en tolereert onze aanwezigheid. Elk kamp heeft een eigen identiteit, die versmelt met de natuur. Duba Plains is met zijn schitterende tenten erg romantisch. Savuti Camp is soberder en Jao Camp dan weer pure luxe.

Sober genieten in Savuti Camp.
Sober genieten in Savuti Camp.© BELGA IMAGE

’s Ochtends gaan we op safari, ’s middags serveren de goedlachse Botswanen een brunch. Tijdens de warmste uren van de dag houden we een siësta. Door de ramen met muskietennetten aanschouwen we de brousse. Kleine, witte vlinders veranderen Duba Plains in een betoverde tuin waar je de purperglansspreeuw kan bewonderen. Even later spelen witte apen met een zwarte snuit verstoppertje onder de bomen die de tenten beschutten tegen de hitte.

Botswana: op safari in de Okavangodelta
© BELGA IMAGE

In Jao Camp genieten we van de stilte van de brousse terwijl we ons verplaatsen met een mokoro. Die lange, smalle boot wordt volgens de traditie uit één boom gehouwen. Sinds enkele jaren wordt hij echter om ecologische en economische redenen vervangen door exemplaren van glasvezel. De mokoro glijdt langzaam over het doorzichtige, blauwe water. Het wemelt er van de bontgekleurde vogels met prachtige tekeningen en we zien ook enkele impala’s galopperen door het opspattende water.

Terug in het kamp nemen we een verfrissende douche met de ondergaande zon op de achtergrond. De lucht kleurt indigoblauw en om zeven uur ’s avonds is het donker. Een nijlpaard gromt, de petroleumlampen worden aangestoken in het restaurant en het salon. Nog even en dan wordt het avondeten opgediend te midden van de broussegeluiden.

Praktisch

Erheen. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Gaborone. Wel via Frankfurt of Londen. Reken op een tussenstop in Zuid-Afrika en 16 tot 17 uur onderweg.

Beste reistijd. Het droog seizoen loopt van mei tot oktober. Logeren.

Informatie.www.botswanatourism.co.bw

Auteur: Berengère Desmettre

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content