Bier wordt chic!

Bierarrangementen, bierdegustaties, bierrecepties tot bierpralines en cursussen om zelf bier te leren brouwen toe: onze nationale trots maakt een mooie comeback.

Beer-food pairing is dé culinaire trend voor de komende jaren.” De culinaire goeroe van het moment, Peter Goossens van Het Hof van Cleve, heeft gesproken en zijn blik in de glazen bol wordt door alle fanaten enthousiast beaamd. Door bierspecialisten zoals Yves Panneels bijvoorbeeld: “Het werd tijd. Als ik hier Amerikanen over de vloer krijg, snappen die echt niet waarom Belgen meer van wijn afweten dan van dit geweldige product van eigen bodem. Buitenlandse bezoekers staan versteld van wat ons land te bieden heeft. Belgium IS Beer!, zeggen ze dan. De hele wereld is het erover eens: onze bieren zijn gewoon de supertop.”

Bij Yves bloeide de passie op nadat hij van collega’s een bierkoffer cadeau kreeg met een paar flessen goede kriek en geuze. “Dat smaakte naar meer en dat kon ik dan nog in eigen streek vinden.” Inmiddels runt hij met broer Kurt al jaren elke zondagvoormiddag het dorpscafé In de Verzekering tegen de Grote Dorst in Eizeringen (het strafste café van Vlaanderen 2009), runt hij de online bierwinkel Het Huis van de Geuze en organiseert hij jaarlijks de Dag van de Lambic en de Dag van de Kriek. Om de twee jaar komt daar nog de Nacht van de Grote Dorst bij, het internationaal geuze- en kriekfestival van het Pajottenland.

“Er bestaan nogal wat vooroordelen over bier, maar dat is onterecht. Bier is niet altijd bitter, het is veel meer dan alleen maar een dorstlesser. Je mag bier gerust vergelijken met wijn: net zoals de ene bordeaux de andere niet is, kan een kriek verschillen naargelang de producent, het jaar, het procedé. Het is dus niet omdat je een bepaald type bier niet lust, dat je niet kan vallen voor een ander.”

Dat ondervond ook mode-ontwerpster Kaat Tilley. “Ze zei me dat ze geen bier lustte, maar toen ik haar een druivenlambiek voorschotelde, ging ze overstag. En nu heeft ze bij de voorstelling van haar nieuwe collectie kriek van Girardin geschonken. De kleur van die kriek past prima bij haar ontwerpen...”

Het goede glas

Ook op recepties raakt bier ingeburgerd. “Almaar vaker staat het op de serveerbladen broederlijk naast cava. Uiteindelijk bevat een klein glas bier dan minder alcohol.” Wat de glazen betreft, heeft er een kleine revolutie plaatsgevonden. Vroeger was het not done om bier niet in het bijbehorende glas te schenken, maar die strakke principes zijn nu voorbijgestreefd. “Een kriek oogt bijvoorbeeld heel mooi in een champagneglas, omdat de kleur daarin goed uitkomt. En ook wijnglazen zijn heel geschikt. Een kleiner glas maakt proeven makkelijker. Voor onze bierevenementen hebben we nu een plank met vier gaten laten ontwerpen door Nedda. Er passen vier kleine Ikea-waterglazen in: perfect om zonder problemen verschillende soorten te proeven. Een bierproeverij moet in niets onderdoen voor een wijndegustatie. (lacht) Alleen heb ik nog niet meegemaakt dat het bier na het proeven uitge-spuwd werd...”

Veeleisende consument

“Bier en wijn staan overigens niet zo ver van elkaar. De kwalitatieve bieren staan dichter bij wijn dan bij het doordeweekse pilsje. Ik heb ooit een ontmoeting tussen Franse wijnmakers en Belgische brouwers meegemaakt: die mensen spraken dezelfde taal. Ook in de bierwereld wordt de drank zorgvuldig samengesteld en wordt de oude, ambachtelijke kennis steeds beter onderbouwd met wetenschappelijke kennis, metingen enzovoort. Zo’n brouwer van bij ons kan tegenwoordig gerust de vergelijking met een Franse château doorstaan. Dit, deels onder druk van de consument die veeleisender wordt. Tien jaar geleden wist je niet wat je kreeg als je een geuze, een kriek of een trappist bestelde, nu staat netjes op de kaart welk merk er geschonken wordt. En is er vaak de mogelijkheid om tussen verschillende soorten te kiezen. De grootbrouwerijen zijn daar overigens ook op gesprongen. Ze brengen meer ambachtelijke varianten uit.

Al kun je op de menukaart van een bierrestaurant wel een Duvel uit 1990 of een Deus 2006 vinden, echt bewaarbier is zeldzaam. “De meeste bieren kun je maar zo’n twee tot drie jaar bewaren. Geuze en kriek zijn een uitzondering omdat lambiekbieren nu eenmaal de typische bacterie nodig hebben die de drank ook beter doet bewaren. En Orval is langer houdbaar omdat die rijpt in vaten waar vroeger lambiek heeft ingezeten.”

Culinaire extase

Het Denderleeuwse restaurant De Heeren van Liedekercke werd recent nog door een gespecialiseerde internetsite uitgeroepen tot tweede beste bierrestaurant ter wereld. Een blik op de kaart leert ons onder meer sabayon met Pinkkiller kennen, of graantjesmosterdsaus met Heerenbier. Zelfs bierpralines zijn er verkrijgbaar. “Als mensen aan bier in de keuken denken, komen ze nog veel te vaak uit bij konijn en stoofvlees. Natuurlijk zijn dat klassiekers waarop we fier mogen zijn, maar er is zo ontzettend veel meer. Hier, kijk maar eens op de kaart van het bierrestaurant nummer één ter wereld, het Amerikaanse Ebenezer’s: rillette van eend met een infuus van Achel Extra. En dat is maar één van de twaalf gangen op hun laatste bierfeest. Het Hof van Cleve en De Karmeliet werken ook met bier, de mogelijkheden voor een topkeuken zijn onbeperkt. Alles wat je met witte wijn in een saus kunt doen, krijgt een speciale toets met een goed gekozen bier. Om maar wat te noemen: cocktailsaus kun je ook aanmaken met kriek. Vanuit de culinaire wereld neemt de belangstelling toe. En in de koksschool van Koksijde is bier opnieuw in het curriculum opgenomen.”

Weetjes onder de kurk

Staan of liggen? Bier onder kurk bewaart u het best liggend, zoals wijn. Maar het is soms handig om ook degustatiebieren met een kroonkurk liggend te bewaren, met het etiket naar boven. Als u ze dan voorzichtig serveert, blijft de fond netjes beneden in de flessen.

Oud? Als kriek of geuze oud genoemd wordt, slaat dat niet op de leeftijd van het bier, wel op de methode die gebruikt is om het te brouwen. Oud staat voor ambachtelijk geproduceerd.

Michael Jackson? Nee, wijlen het popidool heeft niets met bier te maken. Het is zijn Britse naamgenoot die algemeen beschouwd wordt als dé bierautoriteit ter wereld. In eigen land staat Ben Vinken (biersommelier bij Vitaya) zijn mannetje, vooral als het gaat om het combineren van bier en culinaire delicatessen (beer-food pairing in hippe taal).

Eens brouwen? Op de website www.hobbybrouwen.nl/clubs.html vindt u een bierbrouwersvereniging in uw regio plus recepten en tips.

Eens proeven? Op het internet (www.levenindebrouwerij.be) vindt u bierproeverijen, -feesten en -arrangementen. Wie de smaak te pakken heeft, kan lid worden van een van de vele bierproeversverenigingen die Vlaanderen rijk is. Info bij Zythos, de Confederatie van Belgische Objectieve Bierproevers op www.zythos.be of Hoevestraat 30, 3850 Nieuwerkerken (tel & fax: 011 58 13 36).

Partner Content