Bescherm uw huis als u weg bent

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Niets erger dan opgewekt en met tal van mooie vakantieherinneringen na een reis terug thuiskomen en merken dat onverlaten tijdens uw afwezigheid in uw woning zijn binnengedrongen. Wij geven u enkele tips om vervelende verrassingen bij uw thuiskomst te voorkomen.

Eenvoudige preventiemaatregelen

Om te vermijden dat uw woning al te verleidelijk oogt voor inbrekers – die vaak extra actief zijn tijdens de vakantieperiodes – doet u er goed aan de indruk te wekken dat uw huis nog bewoond is. Dat lijkt misschien erg vanzelfsprekend, maar voorkomen is beter dan genezen. Enkele tips:

  • Laat niet alle rolluiken naar beneden.
  • Laat geen briefje achter voor de postbode, de melkboer of iemand anders waarop u vermeldt dat u afwezig bent.
  • Zet op uw antwoordapparaat geen boodschap in de stijl van: “We zijn met vakantie tot....”
  • Laat geen materiaal in de tuin liggen dat de inbrekers van pas kan komen zoals bijv. een ladder.
  • Berg waardevolle voorwerpen en belangrijke documenten op op een veilige plaats (in een koffer of bij een familielid).
  • Sluit alle deuren en ramen goed.
  • Indien uw woning is uitgerust met een alarm, vergeet dat dan niet aan te zetten en verwittig de alarmcentrale dat u met vakantie bent.

Indien u een goede verstandhouding hebt met uw buurman/vrouw of indien een familielid kortbij woont, vraag hen dan om een oogje in het zeil te houden en:

  • De brievenbus regelmatig leeg te maken
  • Af en toe een rolluik op of af te laten of een gordijn open of dicht te doen.
  • Nu en dan ergens een lamp aan te steken.
  • Vraag uw buurman of hij zijn wagen niet af en toe op uw oprit wil plaatsen
  • Indien u voor langere tijd afwezig bent, vraag dan ook dat iemand het gras afdoet.

Nog enkele dingen die de indruk wekken dat uw huis bewoond is:

  • Een programmeerbaar sproeisysteem voor de tuin
  • Een tijdschakelaar die bepaalde lampen of de radio op bepaalde momenten aanschakelt en uitschakelt.
  • Misschien hebt u ook buitenverlichting die u kunt programmeren...


Aarzel niet om aan de lokale politie te laten weten dat u met vakantie gaat, zo kan ook de wijkagent uw woning extra in het oog houden. Bovendien heeft de lokale politie in de zomerperiode vaak speciale patrouilles die toezicht houden op leegstaande woningen.

Kijk ook na of de verzekering van uw woning in orde is en zeker de hele periode van uw reis geldig blijft.

Geef aan de buren of een familielid dat toezicht houdt op uw woning een telefoonnummer waarop u in geval van nood bereikbaar bent.

Goed om te weten De overheid voorziet een fiscaal voordeel voor wie een investering doet om zijn woning (huurwoning of eigen woning) te beveiligen. Meer info op www.besafe.be

Nog meer tips om uw woning te beveiligen vindt u op http://www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/voorzorgen_nemen/in_en_om_huis/inbraakpreventie/

PAGEBREAK

PAGEBREAK

Een goed idee: huisruil

Deze formule bestaat al meer dan 50 jaar, maar maakt de laatste jaren volop furore.

Het principe? U ruilt uw huis of appartement gedurende een specifieke periode tegen een woning waarin u uw vakantie kunt doorbrengen in een andere stad of zelfs een ander land. Het verblijf is dan gratis, u moet enkel de verplaatsingskosten betalen.

Om gemakkelijke een woning te vinden in de streek waar u graag heel wil, schrijft u zich tegen betaling van een bijdrage van enkele tientallen euro’s in bij een gespecialiseerde organisatie of website. U beschrijft uw woning, zorgt voor een foto en kiest de landen uit die u graag zou bezoeken. Op die manier stelt u een ruil voor aan alle mensen die belangstelling hebben voor een verblijf in België. Als een van hun voorstellen met het uwe overeenkomt, kunt u verder. In de praktijk spreekt u de praktische voorwaarden van de ruil rechtstreeks af met de andere partij: datum en duur, overhandiging van de sleutels, eventuele terbeschikkingstelling van een auto,...

Welk contract? Om alle misverstanden en onaangename verrassingen te voorkomen, is het aan te raden een ruilcontract met elkaar af te sluiten. Het contract bepaalt de precieze begin- en einddatum van de vakantie, maar ook de modaliteiten van het verblijf: mag de telefoon worden gebruikt, hoe moet de woning worden onderhouden (schoonmaak?), hoe wordt het verbruik van water, gas en elektriciteit geregeld? Wie zal de planten water geven, het gras maaien? Hoe zit het met de lakens, de handdoeken en keukenspullen? Wat zijn de instructies voor huisdieren? Enzovoort...

Om er zeker van te zijn dat u niets fundamenteels over het hoofd ziet, kunt u de organisatie (Taxistop, Intervac...: zie verder) vragen om u een typeovereenkomst te bezorgen. Daar voegt u eventueel zelf aan toe wat u in uw geval belangrijk vindt.

De voordelen?

  • kostenbesparing. Uw vakantiebudget blijft dus beperkt tot het vervoer, het eten en het zakgeld. Soms omvat het ruilpakket zelfs een auto.
  • een oppas voor uw huis. Uw woning staat niet leeg terwijl u weg bent, zodat u weet dat het bewaakt is, de bloemen water krijgen, de brievenbus wordt leeggemaakt, de goudvissen te eten krijgen...

De nadelen?

  • niet 100 % waterdicht. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen. U bent echter nooit 100 % beschermd tegen diefstal, beschadigingen en andere problemen, ook al zijn dergelijke gevallen hoogst zeldzaam.
  • niet geschikt voor trekkers. Het systeem is niet geschikt voor mensen die in een land willen rondtrekken. Korte uitstappen kunnen altijd, maar de formule houdt in dat u de woning niet langer dan enkele dagen na elkaar verlaat.
  • geen last-minute. Een vakantie als deze moet u minstens een maand vooraf plannen.

Welke verzekering? Als u zich bij een ruilorganisatie inschrijft, moet u een lidgeld betalen. Normaal omvat dat lidgeld een verzekering voor de schade die u tijdens het verblijf in het ruilhuis zou kunnen aanrichten. Hetzelfde geldt voor uw gasten. Ook zij zijn bij hun inschrijving lid geworden en dus op hun beurt verzekerd voor schade aan uw woning. U kunt desnoods ook een beroep doen op uw eigen verzekeringen. Uw brandverzekering (ook wel eens woningverzekering genoemd, omdat ze veel meer dekt dan brand alleen) beperkt zich niet tot uw hoofdverblijfplaats. Op voorwaarde dat de bewoning tot een specifieke periode beperkt blijft, dekt de maatschappij die de hoofdverblijfplaats verzekert ook de aansprakelijkheid als huurder of bewoner van de vakantiewoning. Het kapitaal en de dekkingen die voor de eigen woning gelden, worden dan ook van toepassing voor de vakantiewoning.

Let op! Meestal zijn zowel de inboedel als het gebouw zelf verzekerd, al zijn verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen mogelijk (i.v.m. onder meer de territoriale reikwijdte, de duur van de waarborg, het bedrag) en worden de clausules door de verschillende verzekeraars anders verwoord. Men gebruikt verschillende termen zoals: ‘gebouwen en caravans overal ter wereld’, ‘vakantiewoning’, ‘vakantieverblijf’, ’tijdelijke woning’, ‘vakantiehuis’, ‘occasionele woning, tent of caravan’, ‘occasioneel of tijdelijk verblijf’, enz. Stel bij twijfel vooraf de nodige vragen aan uw verzekeringsmakelaar.

Adressen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content