© G.F.

Appelkoekjes in de kerstboom

De Sint is terug naar Spanje, dus is het tijd om de kerstboom op te tuigen. Al die klassieke bollen en glitters een beetje moe? Waarom bakt u dit jaar dan niet uw eigen kerstversiering?

Het Italiaanse appelmerk Marlene bedacht kerstversiering die u zelf maakt en die nog lekker is bovendien: zanddeegkoekjes bedekt met chocolade over een romig hart van appel.

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1 kg vruchtvlees van Red Delicious Marlene® appels
  • 400 gram geraffineerde suiker
  • 20 gram citroensap
  • 20 gram vruchtenpectine

Voor het zanddeeg

  • 500 gram bloem 00
  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram zachte boter
  • 200 gram hele eieren
  • 2 gram zout

Bereiding

Voor de vulling

  • Snijd het vruchtvlees van de Red Delicious Marlene® appels in kleine blokjes en doe ze in een grote schaal.
  • Strooi de suiker er overheen en besprenkel ze met het citroensap.
  • Bedek de schaal met plasticfolie en zet hem ten minste twee uur in de koelkast.
  • Eenmaal gemarineerd giet je het vruchtvlees in een grote koekenpan, voeg je de pectine toe en breng je het op een hoge vlam aan de kook.
  • Voor een perfecte dikte moet je het vruchtvlees opwarmen tot een temperatuur van 103/104°C.
  • Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor het zanddeeg

  • Klop de zachte boter met de poedersuiker in een keukenmachine op tot een zachte crème.
  • Voeg het zout, geleidelijk de eieren, en tot slot de bloem toe.
  • Als het mengsel zijdezacht is doe je het in een spuitzak en maak je schijfjes in de gewenste vorm en grootte.
  • Plaats in het midden van de schijfjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious Marlene® appelconfituur en dek dit af met een tweede laagje zanddeeg.
  • Met siliconenvormen voor koekjes zal dit werk gemakkelijker en het resultaat perfect zijn.
  • Laat de koekjes ten minste een half uur in de koelkast staan.
  • Boor met een rietje een gaatje in de koekjes voor je ze in de oven stopt.
  • Bak ze ongeveer 10/12 minuten lang in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Je kunt de koekjes versieren door pure chocolade au bain marie te smelten en de koekjes er tot de helft in te dopen.
  • Leg ze op ovenpapier en laat ze ongeveer een uur lang op een droge plaats drogen.
  • Nadat de koekjes zijn afgekoeld haal je er een rood lintje doorheen om de appelkoekjes om te toveren tot originele kerstdecoratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content