© getty images

Afgevallen bladeren: opruimen of lekker laten liggen?

Prachtig natuurlijk, al dat goudkleurige herfstblad aan de bomen. Maar als daarna het gazon of de border eronder schuilgaat, wordt het toch wat minder aantrekkelijk. Veel mensen pakken dan meteen de hark of bladblazer, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?

Dat bomen in de herfst hun blad laten vallen, heeft alles te maken met zijn vochthuishouding. Water dat hij met zijn wortels opneemt, verdampt hij weer via zijn blad. In de winter zou dat echter betekenen dat hij te veel water verdampt en uitdroogt. De boom overleeft dus de winter door in de herfst zijn blad los te laten.

Blad op het gazon

Om uw gazon mooi te houden, ruimt u het herfstblad zoveel mogelijk op. Wanneer u het laat liggen, krijgt het gras namelijk te weinig licht en dat resulteert in gele en op de langere duur kale plekken, waarop dan in het voorjaar onkruid vrij spel heeft.

Blad in de borders

Bladafval in de borders kunt u rustig laten liggen. Het blad vormt een isolerende laag rond de planten, zodat die beter zijn beschermd bij vorst. Ook dieren als egels, muizen en nuttige insecten doet u een groot plezier met het blad. Nog een voordeel is dat het bodemleven het blad automatisch omzet in voedingsstoffen voor de grond. Houd wel in de gaten dat de laag blad niet te dik wordt – de grond moet namelijk nog wel zuurstof kunnen opnemen. Houd als maximum een dikte van tien centimeter aan.

Blad in de vijver

Bladafval in de vijver kan voor aardig wat problemen zorgen. Op het moment dat het blad gaat rotten, heeft dat schadelijke gevolgen voor de waterkwaliteit – het water gaat verzuren. Wanneer dat gebeurt, heeft dat direct nadelige gevolgen voor de plantengroei in de vijver. Vissen houden ook niet van een slechte waterkwaliteit: zij sterven in te zuur water. Het slimste is daarom een net over de vijver te spannen en het bladafval zeer regelmatig weg te gooien.

Blad op terras, pad en oprit

Dode bladeren gaan na een paar dagen rotten en verandert uiteindelijk in een glibberige vieze smurrie. Geen probleem tussen de planten, maar op het terras, het pad en de oprit kan zo’n glibberige bladlaag voor gevaarlijke situaties zorgen. Houd daarom het terras, het pad en de oprit vrij van bladafval.

GFT of op de composthoop?

Wanneer u een composthoop of een compostvat heeft, kunt u daar het bladafval gewoon bij gooien. Heeft u niet zo’n composthoop, dan kunt u het kwijt in de GFT-zakken of -bakken of in de speciale draadmanden die sommige gemeenten plaatsen.

Bron: Plusonline.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content