© Belgaimmage De Meester Johan

8 x flirten met de waterkant

Niets leuker op warme zomerdagen dan waterrijk gebied op te zoeken. En te voet, met de fiets of aan boord van een schuit, te genieten van het verfrissende gekabbel en het prachtige lichtspel dat de waterkant ons biedt.

Zelf aan het roer (Dinant, Namen)

8 x flirten met de waterkant
© G.F.

Zin om zelf eens een boot te besturen, ook al heb je geen vaarbewijs? Of een rivier af te varen zonder dat het om een cruise hoeft te gaan? Dan is er goed nieuws: op de Maas kan je voortaan zonder vergunning kleine bootjes huren om er de streek van Dinant mee te verkennen. In zo’n bootje is er plaats voor zeven mensen, en het vaartuigje is heel makkelijk te besturen, hebben we ons laten vertellen. Varen is kinderspel, zo makkelijk zelfs dat ook kinderen het roer mogen hanteren, maar dan wel onder toezicht van een volwassene.

Starten doe je aan de boulevard Sasserath, 5500 Dinant. Je kan je auto achterlaten op de parking aan de Place d’Armes in het centrum van de stad.

Praktisch. Een bootje huren kan in het hoogseizoen tussen 10 en 18 u., € 45 per uur, per boot. Bij slecht weer kan de activiteit worden afgelast. Best vooraf bellen dus. www.dinant-evasion.be en 082 22 43 97.

Fietsen door het water (De Wijers, Limburg)

8 x flirten met de waterkant
© G.F.

In hartje Limburg ligt het domein De Wijers, een gebied met meer dan 1.000 vijvers, die vroeger dienst deden als viskwekerijen voor de nabijgelegen abdij van Herkenrode. Vandaag is dit groene en waterrijke juweel een toevluchtsoord voor tal van dieren- en plantensoorten die in de rest van Vlaanderen niet voorkomen. De waterpartijen worden aan elkaar geregen door een modern fietsknooppuntennetwerk dat het landschap niet al te veel verstoort. Op de route Fietsen langs én door het water waad je met de fiets zelfs een paar honderd meter door het water. Alleen je hoofd steekt boven de waterlijn uit, de rest van je lichaam verdwijnt onder de oppervlakte, al blijf je wel droog!

Starten en terug aankomen doe je aan fietsknooppunt 96, Slachthuiskaai in Hasselt. De route is 21,7 km lang.

Praktisch. Je kan de routebeschrijving gratis downloaden via www.toerismelimburg.be. Of gewoon de knooppunten 96, 95, 91, 98, 97 en 96 volgen.

Roeien door de Kempen (Retie, Antwerpen)

8 x flirten met de waterkant
© G.F.

Om te kanoën of te kajakken hoef je niet altijd naar de Ardennen. Het kan ook op de Kleine Nete, in de Antwerpse Kempen. Langs dit traject geen watervallen of stroomversnellingen, wel mee glijden op de kalme en rustgevende stroming te midden een ongerept stukje natuur, dat deels als Natura 2000 geklasseerd is. Als matroos voor één dag peddel je langs oude watermolens, kijk je vol ongeloof naar het ballet van libellen en speur je naar de schuilplaatsen van ijsvogels en reigers die verstopt zitten in de weelderige vegetatie langs de oever.

Starten. De Kleine Nete is ongeveer 25 km bevaarbaar, tussen Retie en Grobbendonk. Reken vijf tot zes uren om het hele traject af te varen, maar je kan ook kortere stukken afleggen.

Praktisch. De lijst van kano- en kajakverhuurders vind je op www.kempen.be > doen > op het water > kanovaren. Of via je een folder die je kan ophalen bij de lokale toeristische diensten. Reserveren verplicht.

Tot aan de ondergrondse rivier (Hotton, Luxemburg)

8 x flirten met de waterkant
© ISOPIX

De grotten van Hotton mogen dan al minder bekend zijn dan die van Han, toch zijn dit de enige grotten die in hun geheel als uitzonderlijk natuurlijk Waals erfgoed zijn erkend. Ze doen hun reputatie van grotten van duizend-enéén-nacht dan ook alle eer aan. De erg gevarieerde kalkafzettingen zien er even poëtisch uit als hun namen klinken: het gordijn, de kaarsen, de excentriekelingen,... Het parcours leidt je 65 meter onder de grond, tot aan een indrukwekkende ondergrondse rivier. Ben je op zoek naar verkoeling deze zomer, dan is dit de uitgelezen plek: de temperatuur in de galerijen stijgt nooit boven de 12°C!

Starten. De grot ligt in Hotton-sur-Ourthe aan een bewegwijzerde route.

Praktisch. In de zomer is de grot elke dag toegankelijk van 10 tot 17 uur, in juli en augustus tot 18 uur. Het verplichte geleide bezoek – ook in het Nederlands – duurt één uur. Het traject met 600 treden is niet geschikt voor hartpatiënten. Volwassenen, € 9,5. www.grottesdehotton.be en 084 46 060 46.

Over de dijk (Bornem, Antwerpen)

8 x flirten met de waterkant
© G.F.

De Scheldedijkroute loopt langs de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands over de opgehoogde dijken langs de rivier. Dit erg vlakke parcours ligt op een ideale hoogte om de Schelde te observeren, maar ook de oude vissersdorpen, de polders en de moerassen eromheen. Ideaal dus voor fietsers die houden van mooie vergezichten maar allergisch zijn voor de kust! Een leuk extraatje: met het gratis veerpont kan je makkelijk naar de overkant.

Starten doe je aan Streekmuseum De Zilverreiger, Scheldestraat 18, 2880 Bornem. De route is 43 km lang.

Praktisch. De Scheldedijkroutewandeling kan je gratis downloaden op je gps (gpx-file) via www.scheldeland.be. De papieren versie (€ 2) kan je eveneens bestellen via de website of via het nummer 03 899 28 86.

Wandelen langs wild water (Aywaille, Luik)

8 x flirten met de waterkant
© Belgaimmage © De Meester Johan

Onstuimig stroomt de Amblève, een zijrivier van de Ourthe, doorheen de provincie Luik. Geprangd tussen rotspartijen en beboste hellingen, maakt deze rivier deel uit van de prachtigste wilde landschappen die ons land rijk is, net als de vallei van de snelstromende Ninglinspo of de Fonds de Quarreux, beide geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed. In Quarreux lijken de enorme met parelmoer dooraderde kwartsietblokken door een reus in het water geworpen. Volgens de legende zijn dit de restanten van een gigantische molen die de duivel hoogstpersoonlijk bouwde voor een molenaar die zijn ziel aan hem had verkocht.

Starten en terug aankomen doe je op de parking van de vallei van de Ninglinspo, Sedoz 27 in 4920 Aywaille. De route is 12 km lang en loopt via een soms steil pad!

Praktisch. Je kan de regio via verschillende routes verkennen. Op www.ourthe-ambleve.be vind je de gratis app en kan je online kaarten (€ 7) aankopen. De uitstap die wij maakten is – samen met 9 andere routes en het hele parcours van de Grande Randonnée le long de l’Amblève – opgenomen in de topogids De Amblève via de grote routepaden. Voor € 16 te koop op www.groteroutpaden.be > Topogidsen, via 03 232 72 18 en in de meeste toeristische diensten van de streek.

Met de raderboot tot in de voorhaven (Damme, West-Vlaanderen)

8 x flirten met de waterkant
© www.imageselect.eu / Hans Geor

Iedereen kent Brugge, maar ken je ook haar historische voorhaven, Damme? Dit charmante stadje is met het Venetië van het Noorden verbonden via een al even charmant kanaal, afgeboord met een schaduwrijke dreef en molens. Je kan deze waterloop af fietsen, maar ook aan boord gaan van een raderschip, de Lamme Goedzak, dat de twee historische centra verschillende keren per dag met elkaar verbindt. Een mooi alternatief voor wie niet van fietsen houdt of wie zich liever laat meevoeren!

Starten kan in Brugge, Noorweegsekaai 31 (om de twee uur, tussen 10 en 16 uur) of in Damme, Damse Vaart Zuid (om de twee uur, tussen 11 en 17 uur).

Praktisch. Heen en terug, € 11 (65+, € 10). Groepen moeten reserveren. www.bootdamme-brugge.be en 050 28 86 10.

Groene watertuinen (Annevoie, Namen)

8 x flirten met de waterkant
© Belgaimmage © Heinz-Dieter Falkenstein

De tuinen van Annevoie werden aangelegd vanaf de 18de eeuw. In deze watertuinen spelen vijvers, watervallen, fonteinen en kunstmatig gecreëerde grotten de hoofdrol. Het geknipte kader voor een verfrissende wandeling, vooral dan bij een hittegolf! In Annevoie flirt het klaterende water met standbeelden, eeuwenoude bomen, schaduwrijke en overdekte lanen, en perken in Franse, Engelse en Italiaanse stijl. Magisch!

Starten. De tuinen van Annevoie, rue des jardins d’Annevoie 37, 5537 Anhée.

Praktisch. Tijdens het hoogseizoen dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Volwassenen, € 7,8. www.annevoie.be, 082 67 97 97.

Partner Content