60 km fietsen op het circuit van Zolder

Met 20 Ventouxkandidaten waren we op onze eerste gezamenlijke oefenrit. 15 rondjes op het circuit van Zolder, samen ruim 60 km. Iedereen blij om autovrij een flinke lap te kunnen fietsen, ondanks de koude voeten op het einde...

Alex, Brigitte, Chris, Christian, Daniël, Dominique, Francis, Guy, Jacqui, Jean-Paul, Koen, Luc, Marc, Marina (Windhey), Mieke, Nele, Paul, Philippe, René en Ludo van Plus Magazine waren vorige zondag 3 maart uit alle hoeken van België naar het circuit van Zolder afgezakt voor de eerste gezamenlijke oefenrit voor onze Ventouxuitdaging. Acht leden van ons Plus Magazinegroepje konden er niet bijzijn. Hopelijk is dat geen slecht voorteken en zien we hen wel op de zes volgende oefenritten.

Iedereen had stilletjes gehoopt dat het aangekondigde lenteweer zondagnamiddag al van de partij zou zijn, maar helaas. Het werd niet warmer dan 6 graden en het bleef vrijwel altijd bewolkt. Iedereen had zich goed ingeduffeld, maar dat belette niet dat ik al na een kilometer of 40 ijskoude voeten had. De slimsten onder ons hadden zich daarop voorzien en overschoenen aangetrokken – soms in kleuren blitser dan de profrenners...

Wat een luxe...

In totaal hebben we vijftien ronden van 4,2 km afgelegd op het autocircuit. Van een gevarieerd parcours kon je moeilijk spreken, want na een ronde of vier heb je het circuit van Zolder wel bekeken. Gelukkig telt het één nijdig hellinkje, zodat we toch af en toe op de tanden moesten bijten. Niettemin was dit een luxueuze manier om de benen eens goed te strekken: de fietsers hadden het brede asfalt helemaal voor zich alleen – géén auto te bespeuren.

60 km fietsen op het circuit van Zolder


Oké, we waren niet alleen op het circuit – organisator Sporta spreekt van 600 deelnemers. Maar vreemd genoeg ondervonden we daar weinig last van. Natuurlijk ben ik geregeld voorbijgesneld door groepen flitsende wielertoeristen, maar iedereen bleef hoffelijk voor elkaar.

Alleen Daniël, één van onze deelnemers, had wat minder geluk. In één van zijn laatste rondes werd hij door de organisatie van het circuit gehaald omdat hij geen helm droeg. “Hierin zijn we heel strikt”, legde Raf Santermans van Sporta me achteraf uit. “Iedere deelnemer moet een helm dragen, dat is ook opgelegd door de verzekering. Als we op de Ventoux iemand zonder helm betrappen, moeten we hem zelfs zijn deelnemersnummer afnemen.”

Al 8 kg kwijt!

Verder heeft iedereen van het Plus Magazinegroepje de 60 km uitgereden. Ook Jean-Paul, met 65 jaar onze oudste deelnemer. En ook Guy, die gekozen had voor een mountainbike. De ene deed het weliswaar al wat sneller dan de andere, maar iedereen bleef onder de drie uur.

60 km fietsen op het circuit van Zolder


Met 18 Ventouwkandidaten waren we op onze eerste gezamenlijke oefenrit. 15 rondjes op het circuit van Zolder, samen ruim 60 km. Iedereen blij om autovrij een flinke lap te kunnen fietsen, ondanks de koude voeten op het einde...

Zelf ben ik weer gebotst op mijn hartslag. Zonder dat ik het besefte ging ik sneller rijden dan mijn trainingsschema voorschreef en zat ik boven de 140. Dat is bijna onvermijdelijk als je in een groep fietst. De laatste vier rondes heb ik het bewust kalmer aangedaan en hierdoor krampen vermeden. Al ben ik op maandagochtend wel met stramme spieren uit het bed moeten kruipen. Eigenlijk zouden we na elke rit een goede stretching moeten doen.

Na de tocht nog samen een glas gedronken. Tevreden gezichten – iedereen lijkt meer gemotiveerd dan ooit om op 22 juni de top te halen. Bijna de helft van de deelnemers in Zolder gaf wel toe dat hij of zij nog kilo’s kwijt moet geraken. Onze pluim van de dag gaat in elk geval naar Marina Windhey. Zij brak zondag niet alleen haar lengterecord op de fiets, ze wil ook 20 kg lichter worden. En daarvan is ze nu al 8 kg kwijt. Respect!

En nu maar hopen dat we met het lenteweer méér en langer buiten kunnen fietsen. De eerstvolgende gezamenlijke oefenrit is gepland op 17 maart in Westerlo.

Partner Content