20 slimme tuintips

... om uw tuin te laten schitteren zodat uw buren met enige jaloezie over het tuinhek gluren. En natuurlijk om zelf maximaal van de mooie zomerdagen te genieten.

1 Zeef de as van de haard of de houtkachel en spreid ze uit tussen sierplanten en in de moestuin. Ze is heel rijk aan mineralen (magnesium, zink, kalk en koper).

2 Een smalle, langwerpige stadstuin wordt minder eentonig als u hem met tussenhaagjes in meerdere kamertjes verdeelt. Een rozenkamertje, een water-kamertje, een zitkamertje enz.

3 Balkon in de schaduw en u wilt toch bloemen? Plant dan heliotropen, vlijtige liesjes, begonia’s, Ageratums, viooltjes en zelfs fuchsia in potten of bakken.

4 Tuinverlichting geeft prachtige effecten. Makkelijk en betaalbaar zijn enkele draadloze tuinspots die werken op zonnebatterijen. Ze laden zichzelf op en u kunt ze programmeren en (ver)-plaatsen waar u wilt.

5 Let in de winter op het smelten van de sneeuw: op de plaatsen waar de sneeuw het eerst weg is, zullen mediterrane of warmteminnende planten goed gedijen.

6 Bamboe is een prima afsluiter, maar om te vermijden dat hij een woekerende plaag wordt, plant u hem in een grote kuip (plastic of beton), die u minstens 50 cm ingraaft.

7 Snijd nu en dan bananenschillen in kleine stukjes en werk ze onder in de aarde rond rozenplanten. Een natuurlijk pepmiddel!

8 Een clematis, een trompetbloem of een klimroos zal het schitterend doen tegen een muur op het zuiden op voorwaarde dat u het lattenpaneel of klimrooster op een afstand van 20 cm van de muur bevestigt. Zo niet lopen de planten risico op verbranding door de zon.

9 Gazonmaaisel laten liggen is een slim idee, op voorwaarde dat het afgesneden gras kort is. Doe het daarom alleen als u het gras om de drie dagen kunt/wilt maaien.

10 Rozen water geven op de bladeren maakt ze meer kwetsbaar voor schimmelziekten. Begieten aan de voet is de boodschap.

11 Vergeet het principe februari=snoeimaand voor bloeiende klimplanten. Kamperfoelie, klimhortensia, blauwe-regen enz. snoeit u beter op het einde van de zomer.

12 Gemalen houtschors tussen planten belemmert de onkruidvorming op voorwaarde dat u een laag van minstens 8 cm dik strooit en ze om de drie jaar aanvult. Nadien beginnen de snippers te verteren en bevorderen ze de onkruidgroei!

13 Jonge plantjes vallen minder ten prooi aan slakken als u rond de voet een 2 cm hoge ring van zaagsel of as legt.

14 Laat potten van aardewerk een halfuur in water liggen eer u ze vult. De planten zullen sneller aanslaan.

15 Een lelijke muur in de schaduw? Laat hem begroeien door een Pileostegia viburnoides. Deze groenblijvende klimmer bloeit in de nazomer en steekt mooi af tegen de achtergrond.

16 In de handel vindt u tomatenspiralen. Dat zijn gegalvaniseerde, spiraalvormige stokken waartegen u tomatenplanten tegelijk decoratief en efficiënt kunt laten opgroeien.

17 Plant een struikje aucuba op een zichtbare plaats en geef het de ruimte. Op enkele jaren tijd wordt het een prachtige heester die u de hele winter lang vrolijk maakt met massa’s rode bessen.

18 Een grote spiegel tegen de zijkant van het balkon zorgt door de weerkaatsing voor meer licht en doet uw minituin groter lijken.

19 Om een buxusbol mooi rond bij te snoeien kunt u uit een plank een halve cirkel met de juiste vorm uitzagen. Als u de uitsparing over de bol plaatst, kunt u bijknippen langs deze mal.

20 De levensduur van een kleine pomp voor een watervalletje of vijvertje wordt langer als u een nylonkous of panty over de filter spant. Vervang de kous twee tot drie keer per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content