© Getty Images/iStockphoto

1 op 2 consumenten gooit voedsel te snel weg

Volgens 1 op 2 consumenten is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen van voeding de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling. Omdat 1 op 4 het verschil tussen ‘Tenminste Houdbaar Tot’ en ‘Te Gebruiken Tot’ niet kent, belandt veel voedsel in de vuilnisbak terwijl het nog perfect eetbaar is.

De term THT, ‘Tenminste Houdbaar Tot’, wordt vaak verward met TGT, die staat voor de uiterste gebruiksdatum ‘Te Gebruiken Tot’. Uit een recente bevraging bij 300 consumenten blijkt dat 1 op 2 door deze verwarring eten te snel weggooit. Zo gooit 1 op 4 zuivelproducten en 1 op 3 vruchtensappen meteen of 1 à 2 dagen na de THT datum weg. Een op vier gooit vlees, vis en eieren weg voor of op de vervaldag (TGT) zonder te kijken, ruiken of proeven om zelf te bepalen of het nog verantwoord is om het product te eten.

Kwaliteit gegarandeerd tot...

Om de verwarring rond houdbaarheidsdata aan te pakken, vroeg Tetra Pak aan acht voedingsexperten uit de industrie, overheid, retailsector en academische wereld om een mogelijk betere term voor THT te bedenken. De zes beste termen zijn de voorbije twee weken beoordeeld door een steekproef van 300 consumenten en via social media. ‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ bleek de populairste term en wint met 30% van de stemmen. De meerderheid vindt deze term beter dan de huidige omdat die verduidelijkt dat producten vaak nog perfect consumeerbaar zijn na het verstrijken van de THT datum.

Naast een alternatieve term voor THT ziet de consument ook andere mogelijkheden om bewuster om te gaan met voeding en houdbaarheidsdata. Informatie over bewaring en houdbaarheid op de verpakking (77%), het gebruik van visuele symbolen die de termen THT en TGT verduidelijken (54%) en informatie in de rekken van de supermarkt (33%) kunnen hiertoe bijdragen. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content