Wikifin.be lanceert pensioenquiz

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wikifin.be, de portaalsite voor financiële informatie op initiatief van toezichthouder FSMA, komt na een spaarsimulator nu ook met informatie rond pensioenen. Dat gebeurt op een laagdrempelige manier, via een pensioenquiz.

Het initiatief werd vandaag voorgesteld in aanwezigheid van minister van Pensioenen Alexander De Croo en minister van Financiën Koen Geens. De bedoeling van de portaalsite is de consument bewuste financiële keuzes te laten maken.

De FSMA is sinds de hervorming van het toezicht op de financiële markten ook bevoegd voor financiële vorming. “Dit is een noodzakelijke basisvaardigheid, want de keuzes worden complexer en door de risico’s is er meer angst dan in het verleden”, aldus minister Geens. Vier maanden geleden werd daarom de portaalsite Wikifin.be opgericht, die de bedoeling heeft op een neutrale en toegankelijke manier informatie rond sparen en beleggen te bundelen. Een eerste initiatief was de spaarsimulator, die tot vandaag zowat 250.000 bezoekers ontving.

Nieuw zijn de sensibiliseringcampagnes over “belangrijke levensmomenten”, en de eerste daarvan draait rond de pensioenen. “Het is een brandend actueel thema, dat miljoenen mensen aanbelangt”, aldus minister De Croo. Hij wees erop dat dit thema ook jonge mensen moet interesseren, “want elke keuze die men in zijn loopbaan maakt, heeft een effect op het pensioen”.

De bedoeling van de pensioenquiz op de portaalsite is de consument tot nadenken aan te zetten en zijn kennis uit te breiden: bij elke vraag worden extra informatie en praktische tips gegeven. In de nabije toekomst hoopt de FSMA nog een simulator voor tak 21-beleggingen aan te bieden. Men overweegt ook de oprichting van een callcenter en van een educatief centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content