Vooral vrouwen zullen langer moeten werken

De leeftijds-en loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd pensioen schuiven nogmaals op. Meer vrouwen dan mannen zullen daardoor tot 67 jaar moeten werken.

Tot deze conclusie kwam pensioenspecialist Kim De Witte (KUL), zoals te lezen staat in Het Belang van Limburg.

Waarover gaat het? Wettelijk pensioen en vervroegd pensioen

Vorige week stonden de kranten bol van het bericht dat de wettelijke pensioenleeftijd die nu op 65 jaar ligt, opschuift tot 67 jaar (66 jaar vanaf 2015 en 67 jaar vanaf 2030).

Iets anders is het vervroegd pensioen. Het verschil tussen het vervroegd pensioen (dus voor 65/66/67 jaar) en het wettelijk pensioen, is dat je voor het eerste moet beantwoorden aan loopbaan- en leeftijdsvoorwaarden en voor het tweede niet.

  • Eens je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt, mag je sowieso op pensioen. Er wordt niet gekeken of je wel lang genoeg gewerkt bent, enkel je leeftijd telt. Als je maar weinig gewerkt hebt, zal dit uiteraard het bedrag van je pensioen beïnvloeden, maar je mag stoppen op 65 (huidige wettelijke pensioenleeftijd).
  • Om vervroegd met pensioen te kunnen moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:

in 2014: 61 jaar zijn en 39 jaar gewerkt hebben

in 2015: 61,5 zijn en 40 jaar gewerkt hebben

in 2016: 62 jaar zijn en 40 jaar gewerkt hebben

Vanaf 2017 zullen de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden opnieuw opschuiven, zoals te lezen staat in het Regeerakkoord. Zo zal je tegen 2019 42 loopbaanjaren nodig hebben en 63 jaar moeten zijn.

Moeilijk voor vrouwen

Voor vrouwen zal het moeilijker zijn dan voor mannen om aan 42 loopbaanjaren te raken om vervroegd met pensioen te kunnen. Zij hebben immers, meer dan mannen, onvolledige loopbanen. Deze gaten in hun loopbaan worden bijvoorbeeld veroorzaakt doordat vrouwen vaak een aantal jaren niet gewerkt hebben om voor hun kleine kinderen te zorgen.

Het is ook zo dat veel meer vrouwen dan mannen deeltijds werken. Maar dit zal gevolgen hebben voor de hoogte van hun pensioenbedrag en niet voor het aantal loopbaanjaren dat ze moeten tellen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Elk jaar dat zij minstens 1/3 van een voltijdse tewerkstelling gewerkt hebben, zal meetellen als loopbaanjaar.

Voldoen ze niet aan de voorwaarden voor een vervroegd pensioen, dan zullen ze moeten werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Tot 67 jaar dus, vanaf 2030.

Partner Content