Uw auto goed verzekeren

Of je een nieuwe of tweedehandswagen koopt, je moet op zoek naar een goede (en niet te dure) verzekering. Er bestaan mogelijkheden om de factuur te verlichten.

Geen bedrijfswagen meer: vraag een schadeattest

Je hebt tien of twintig jaar het voordeel genoten van een bedrijfswagen maar op een dag moet je die vierwieler inleveren omdat je met pensioen gaat. Wat nu? Zal je zoals een beginner een dure verzekeringspremie moeten betalen of kan de verzekeraar rekening houden met de (eventuele) schadevrije jaren als bestuurder van een bedrijfswagen? Zal je een hoge bonus malus-graad of een lage worden toegekend?

l Nog steeds een bonus/malus? Vroeger gebruikten alle verzekeraars dezelfde

schaal – beter gekend als het bonus-malus systeem. Nu kunnen de verzekeraars een eigen systeem ontwerpen, maar in de praktijk stemt dat sterk overeen met het vroegere bonusmalussysteem. Om het risico te kunnen inschatten, gebruikt de verzekeraar de informatie over het schadeverleden van de voorbije vijf jaar. Dat vind je terug in een schadeattest dat je steeds kan opvragen bij je verzekeraar. Ga je op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan vraag je het attest aan je vorige verzekeraar. Het is een standaardformulier op naam van de verzekeringnemer waarop alle ongevallen staan vermeld van de afgelopen vijf jaar, ook die waarvoor je niet aansprakelijk was of waarbij iemand anders bestuurder was. Het attest helpt de nieuwe verzekeraar om het nieuwe risico (de nieuwe klant) goed in te schatten en de premie te bepalen.

l Vraag een attest aan de leasingmaatschappij Wie de voorbije jaren echter met een bedrijfswagen reed, kan zo’n attest niet meteen voorleggen. Je kent hoogstens de leasingmaatschappij waarmee je werkgever samenwerkte, maar met de verzekeraar die het autopark verzekerde heb je geen persoonlijke band. In de praktijk is het soms moeilijk om zo’n attest te krijgen via de werkgever die je verlaat. Naar verluidt beschikt de leasingmaatschappij vaak zelf niet over de juiste informatie, bijvoorbeeld omdat de werkgever heeft nagelaten te melden dat twee werknemers/bestuurders gewisseld hebben van voertuig.

Als het leasingbedrijf zo’n attest kan bezorgen is er geen probleem. Als je het bedoelde attest niet kunt bemachtigen, dan kan je eventueel een verklaring vragen aan je werkgever in zoverre de dienst die zich bezig houdt met het wagenpark kan uitzoeken of je de voorbije jaren schadegevallen hebt aangegeven. Met zo’n verklaring kun je dus ook je rijverleden staven ten opzichte van de verzekeraar.

WEETJE Het zal niet zo eenvoudig zijn als je lang in een firma hebt gewerkt die regelmatig van verzekeraar veranderde.

– Als je het moet stellen zonder schadeattest, zal de verzekeraar je vragen om een aanvullende schadeverklaring op eer in te vullen over hoeveel ongevallen je de afgelopen vijf jaar hebt gehad en mogelijk wat extra informatie over die ongevallen. Deze informatie maakt deel uit van je verzekeringsaanvraag. Let op: liegen is altijd uit den boze! Als je met opzet de verzekeraar onjuiste informatie verstrekt over het risico en dat komt later aan het licht, riskeer je belangrijke sancties. Zo kan de verzekeraar bij een ernstig ongeval de terugbetaling vorderen van de vergoedingen die hij aan de slachtoffers heeft uitgekeerd.

Vergelijk en onderhandel! Zonder attest zal het dus iets moelijker zijn om bij de verzekeraar het meest gunstige tarief te krijgen. Hij neemt immers een risico omdat je je rijverleden niet zwart op wit kan bewijzen. Wanneer je bij een bepaalde maatschappij ook klant bent voor andere verzekeringen kun je wellicht onderhandelen over de prijs. Hoe dan ook, met of zonder attest, vergelijk enkele prijsaanbiedingen maar heb ook oog voor de eventuele extra’s (bijv. gratis pechverhelping of vervangwagen) en voor de dienstverlening waarop je later mogelijk een beroep zult doen.

Weinig kilometers: vraag een kleinere premie

Wie met pensioen gaat, zal mogelijk minder kilometers afleggen met de wagen dan tijdens zijn of haar beroepsloopbaan. Weet dat een aantal verzekeraars speciale tarieven hanteren voor bestuurders die weinig de baan opgaan. Vraag jouw makelaar of verzekeraar naar een kilometerverzekering. Dit iseen autoverzekering waarvan de hoogte van de premie in sterke mate afhangt van het aantal gereden kilometers. In België bieden een 9-tal autoverzekeraars een “kilometerverzekering” aan. De meeste van deze verzekeraarshanteren een voordeeltarief als je onder een aantal kilometers per jaar blijft (10.000, 12.000,...). Bij Corona betaal je enkel voor de kilometers die je echt rijdt.

TIPInformeer je bij het afsluiten van zo’n contract over jouw rechten en plichten en over wat er te gebeuren staat wanneer (na een ongeval) blijkt dat je aanzienlijk meer kilometers bolt dan voorzien.

Vergeet de rechtsbijstand niet

Bij het sluiten van een nieuwe autoverzekering hoort ook een rechtsbijstandsverzekering. Deze is onmisbaar als het ooit tot een betwisting komt over de aansprakelijkheid bij een ongeval. Ze geeft recht op juridisch advies en indien nodig ook op een advocaat om je te verdedigen voor de politierechtbank.

De rechtsbijstandverzekering auto helpt je enkel bij geschillen met betrekking tot het verkeer.

Als verzekeringnemer kun je ook opteren voor een uitgebreide rechtsbijstandverzekering die niet enkel bijstand verleent in geschillen met de auto maar tevens bij conflicten van uiteenlopende aard: familiegeschillen (echtscheidingen, erfeniskwesties), bouwgeschillen, arbeidsgeschillen, fiscale en administratieve geschillen. Je kunt met andere woorden een rechtsbijstandverzekering kiezen op maat van jouw behoeften. Naargelang de dekking breder is of smaller, betaal je uiteraard een andere prijs. Vraag alvast raad aan je gebruikelijke contactpersoon voor verzekeringen en ga eventueel op zoek naar verschillende aanbiedingen.

Partner Content